ANKARA  - Dünya Bankası, iklim değişikliği sebebiyle 2030 yılına kadar 100 milyondan fazla insanın daha yoksulluk tehdidi altında olduğunu bildirdi. Dünya Bankası'nın iklim değişikliği ve küresel yoksulluğa etkileriyle ilgili son raporunda, gelecek 15 yılda iklim değişikliğinin küresel yoksulluğu artırabileceği ifade edildi.

Raporda, iklim değişikliğinin özellikle fakir ülkelerin başlıca geçim ve yaşam kaynağı olan tarım sektörü ile birlikte gıda güvenliği, beslenme, istihdam ve ihracat gelirleri gibi unsurları da etkileyeceği belirtildi.   2030 yılına gelindiğinde, tarım mahsullerindeki azalmanın Sahraaltı Afirka'da gıda fiyatlarını ortalama yüzde 12 artırabileceği aktarılan raporda, bu durumun gelirlerinin yüzde 60'ını gıdaya harcayan fakir hane halkını olumsuz yönde etkileyeceği kaydedildi.

Raporda, iklim değişikliğinin yoksulluğu en fazla dünyanın en fakir bölgeleri olan Sahraaltı Afrika ve Güney Asya'da artıracağına dikkat çekildi. Dünya genelinde 100 milyondan fazla insanın yoksulluk sınırının altına gerileyeceği değerlendirmesi yer alan raporda, 2030'a kadar sadece Hindistan'da 45 milyon insanın yoksulluk sınırının altına gerileyebileceği tahmin ediliyor.

Dünya Bankası verilerine göre, 2012 yılında dünya genelinde 896 milyon insan günde 1,90 dolardan az bir gelirle geçinirken, bunların yüzde 78'ini Sahraaltı Afrika ve Güney Asya'daki yoksul nüfus oluşturdu.