UDİ SERHAN AYTAN, TANBURİ CEMİL BEY’İ ANLATTI

Türk musikisinin gelmiş geçmiş en büyük virtüözlerinden, çok sayıda beste ve taş plak kayıtı bulunan Tanburi Cemil Bey, vefatının 100. Yılında Küçükçekmece’de bir dizi etkinlikle anılıyor. Bu kapsamda Küçükçekmece Belediyesi Müzik Akademisi ev sahipliğinde gerçekleşen programda, ud sanatçısı Serhan Aytan resital ve söyleşiyle müzikseverlerle buluşarak, Tanburi Cemil Bey’i anlattı.

Öğrenim yıllarında Tanburî Cemil Bey’in tanbur icraları ve tekniklerini araştırıp inceleyen Aytan, Cemil Bey’in en önemli tarafının yaratıcılığı olduğunu söyleyerek, "Tanburi mahlası, tanburu çok sevmesinden kaynaklı aslında. Aynı zamanda iyi bir kemençeci ve viyolonsel ustası, eline aldığı her sazı rahatlıkla çalıyor. Yaylı tanburu müzik yaşamımıza kazandırmış bir deha. Günümüzde saz müziğinin bu kadar ileri durumda olmasının sebebi de Tanburi Cemil Bey’dir. İlk saz resitalini veren de kendisidir. 1900’lerin başında elinde tanburla kendi başına çıkıp çalmıştır" dedi.

Tanburi Cemil Bey’i anlattığı ‘Cemil’in Gizli Konserleri’ isimli kitabı hakkında bilgi veren Aytan, "Bu kitap, onu anlatan ilk kitap. Keşke daha fazla olsaydı. Saadet Ceylan’ın suluboya resimleriyle Tanburi Cemil Bey’in yaşam öyküsüne yeniden hayat verdik" diye konuştu.

Serhan Aytan, Tanburi Cemil Bey’e ait; Neva Peşrevi, Muhayyer Peşrev, Muhayyer Saz Semaisi, Çeçen Kızı oyun havalarını icra etti. Sanat yönetmeni Hakan Dedeler de Udi Aytan’la birlikte Ferah Feza Peşrev ve saz semaisini icra etti.

Etkinliğin ilk günü Murat Aydemir Küçükçekmecelilerle buluştu

Küçükçekmece Belediyesi tarafından organize edilen "Tanburi Cemil Bey Günleri"nin ilkinde ise Tanbur sanatçısı Murat Aydemir Küçükçekmeceli sanatseverlerle buluştu.

Küçükçekmece Belediyesi Geleneksel Sanatlar Akademisi'nde gerçekleşen Tanbur Resitalinde, Tanburi Cemil Bey'in en güzel eserlerini Küçükçekmeceliler için icra eden Aydemir, katılımcılardan büyük alkış aldı.

Tanburi Cemil Bey'in çaldığı eserlere kendi yorumunu kattığını kaydeden Aydemir, "Çaldığı sazlarda olduğu gibi bestelerde de zirvede bıraktı. 43 yaşında vefat ettiği kısa ömründe çok şey bıraktı. Tanbur bence İstanbul'un sembol sazıdır. Tanburu icra eden biri olarak Tanburi Cemil Bey'in de tanınması gerek" dedi.

Konserde, sanatçının Ferah Feza Peşrevi, Isfahan Saz Semaisi ile Kürcazkar Peşrevini icra eden Murat Aydemir'e Küçükçekmece Belediyesi Eğitim Şefi Oktay Kurt da teşekkür ederek çiçek verdi.

FABİO MARCONİ, LUCA RAMPİNİNİ VE YİĞİT ÖZATALAY PANNONİCA’DA

İstanbul, Marsilya, Milano, bir projenin birbirine bağladığı üç kent.

2012’de Fabio Marconive Yiğit Özatalay’ın katkılarıyla gerçekleştirilen ilk Luca Rampinini albümü "Connections"ı tanıtmak üzere bir araya gelen üçlü, kendi bestelerine ağırlık vermekle birlikte Hermeto Pascoal, Richard Galliano ve Thelonious Monk’tan da beslenen bir repertuar sunuyor. 2013’te Milano, İstanbul, Lyon, Toulouse ve Marsilya’da sunulan; 2015'te ikinci albüm kayıtlarıda tamamlanan bu proje ve Luca Rampinini soprano sax, Fabio Marconi gitar ve Yiğit Özatalay piyano ilk kez Pannonica'da müzikseverlerle buluşuyor. Konser Tarihi: 21-22 Nisan 2016.

30 Nisan "Uluslararası Caz Günü Konseri" konuğu; Sarp Maden Trio

Thelonious Monk Caz Enstitüsü işbirliğiyle gelişen ve UNESCO İyi Niyet Elçisi Herbie Hancock’un girişimiyle, cazın dünya çapında kültürlerarası diyalog ve anlayışı artırmakta oynadığı eşsiz rolü vurgulamak ve teşvik etmek amacıyla UNESCO üyesi ülkeler tarafından benimsenen "Uluslararası Caz Günü" her yıl 30 Nisan’da kutlanıyor ve caz severleri bir araya getiriyor.

Ülkemizin müzik alanındaki kaliteli yaklaşımını, birikimini, yaratıcılığını, dinamizmini, sahip olduğumuz evrensel değerleri ve çağdaş kültür kimliğimizi bir araya getirmek üzere yola çıkan ve müziğin evrenselliğine inanarak ülkemizin modern ve çağdaş müzik alanındaki üretimini desteklemeyi ve değerlendirmeyi amaçlayan Pannonica, "Uluslararası Caz Günü" özel konuğu Sarp MadenTrio özel konseri ile bu günü kutluyor.

Farklı gitar tekniği ve armoni bilgisiyle, Türkiye’nin önemli müzisyenleri arasında bulunan Sarp Maden bugüne kadar içinde bulunduğu farklı projeler ile tanınıyor. Aynı zamanda İstanbul Caz Festivali, Akbank Caz Festivali başta olmak üzere Türkiye’deki festivallerin yanı sıra Fransa, Avusturya, Almanya, İtalya, Yunanistan, Slovakya ve Gürcistan’da uluslararası festivallerde yer aldı ve konserler verdi.

Sarp Maden Trio ile gitarda Sarp Maden, basta Alper Yılmaz ve davulda Volkan Öktem 29 ve 30 Nisan’da Pannonica sahnesinden müzikseverlerle buluşuyor.