Çağdaş Sanatlar Vakfı (ÇAĞSAV) Yönetim Kurulu 2015 yılı Onur Ödüllerinin kişisel olarak Ressam-Öğretmen Nevzat Akoral’a, kurumsal olarak Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’ne verilmesini kararlaştırdı. Plastik sanatlar alanında olağanüstü başarıları, çalışmaları ve destekleri nedeniyle öne çıkan gerçek ve tüzel kişileri ödüllendirmek, toplumun şükranlarını belgelemek amacıyla oluşturulmuş bulunan "ÇAĞSAV Onur Ödülleri"ni bu yılki sunum gerekçeleri Vakıf Başkanı Şefik Kahramankaptan tarafından şöyle açıklandı:

Nevzat Akoral: Köy Enstitüleri’nden itibaren sanat eğitimine katkıları, pek çok sanatçı ve öğretmeni yetiştirmesi, özgün baskı sanatının öğretilmesi ve öğrenilmesine katkıları, konularını hastane koridorlarından satranç kahvelerine, batağa yayılan mandalardan ilkbahar gelinciklerine kadar yaşamın içinden alarak, kalıcı peyzaj ve interior tabloları Türk resim arşivlerine kazandırması nedeniyle…

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi: Önemli bir arkeolojik koleksiyonu sergilemekle yetinmeyip Ankara’ya tematik uzun erimli sergilerin açılabileceği bir mekân kazandırması, heykel, seramik ve röliyef sanatı tarihinin algılanabilmesi bakımından koleksiyonu içinde yer alan değişik büyüklükteki eserleri halkın izlenimine açması, müze kurucusunun günümüze kadar Türk sanatına ve ressamlarına yaptığı özel alımlarla verdiği destekler nedeniyle...

Heykeltraş Mehmet Aksoy’un imzasını taşıyan ve dökümü-kaplaması Urart tarafından yapılan 2015 Yılı ÇAĞSAV Onur Ödülü Heykelcikleri, 9 Aralık 2015 Çarşamba (Bu akşam) saat 18.30’da, Ankara Kalesi’ndeki Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde düzenlenecek törenle sahiplerine sunulacak. Klasik gitarist Ayşegül Koca da törende bir resital sunacak.

NEVZAT AKORAL KİMDİR?

Prof: Hasan Pekmezci Nevzat Akoral’ı şu cümlelerle tanımlıyor:

Geniş kesimler tarafından yeterince bilinmeyen, medya, tanıtım, reklam ilişkileriyle adını duyurmamış değerlerimiz var bu ülkede. Yaşı 90’a gelmiş, değerli Ressam - Eğitimci Nevzat Akoral gibi. Hem de baş tacı edilecek, anıtı dikilecek kahramanlardan biri. Nevzat Akoral, Manisa-Karaoğlanlı Köyünde 1926’da doğmuş bir Cumhuriyet çocuğu. O günlerin koşulları içinde Lise bitimine kadar eğitimini köyünün dışında, Turgutlu ilçesinde tamamlar. 1946’da Akademi dışında Türkiye’nin tek güzel sanatlar eğitimi okulu olan Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nü kazanır ve burada Refik Epikman, Malik Aksel, Şinasi Barutçu, Ferit Apa gibi değerli eğitimcilerin yarattığı sanat ortamında yetişir. 1949’da mezun olur olmaz, sınıf arkadaşı Neriman Hanımla evlenir ve birlikte Erzincan’da görevlendirilirler. Ardından askerlik görevi ve seçkin öğretmenlerin görevlendirildiği Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü’ne resim öğretmeni olarak atanır. Buradaki başarılarının ardından Ankara Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nde görevlendirilir. Bütün öğrencilerince çok sevilen, sayılan Akoral çifti, biri yurt dışında görevli, biri resim öğretmeni ve sanatçı iki evlat kazandırırlar bu topluma. Çok yönlü eğitim ortamında Ramiz Aydın, Halis Biçer, Halis Başarır, Alaaddin Koçak, Mustafa Sönmez Yüceler gibi pek çok sanatçı ve sanat eğitimcisinin yetişmesinde çaba harcar, Nevzat Akoral. Buradaki başarıları ile kazandığı bursla 1960-1962’de ABD’de İndiana Üniversitesi’nde grafik sanatlar eğitimi alarak birikimini pekiştirir. Dönüşte yetiştiği kurum olan Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’e atanır. Bugün sanatımızda ve üniversitelerimizde eğitimci - yönetici pozisyonunda Vedat Can, Hasan Pekmezci, Veli Sapaz, Erol Kınalı, Cengiz Çekil, Hayati Misman, Zeki Serbest, Veysel Günay, Zeki Şahin, Yusuf Toprak, Gültekin Serbest gibi pek çok öğrencisi bulunmaktadır. Nevzat Akoral, hem baskıresim hem de boya resmi alanında sürekli araştıran, üreten insan modelidir. İllüstrasyon, gravür, ağaç baskı, linolyum, suluboya, lavi, yağlıboya gibi pek çok tekniğe hâkim bir öğretmen olarak, geniş bilgi dağarı ile hepimizin yol göstericisi olur. 1976’da eğitim alanından emekli olarak ayrılsa da çalışmalarını aralıksız sürdürür. Anadolu köy yaşamını, doğasını, çiçeklerini, kuşlarını, mandalarını, keçilerini, günlük yaşam içindeki insanını, satranç oynayanlarını, hastane koridorlarını, özentisiz, yapmacıksız, katıksız bir içtenlikle betimlediği resimleriyle çok sayıda kataloğlu-katalogsuz sergi yapar. Özellikle yalın birkaç fırça darbesiyle oluşturduğu lavileri, mandaları ve keçileri özgün eserleridir. Yağlıboya gelincikleri, ala kargaları doğa tutkusunun betimlenmesidir. Bir zekâ oyunu olan satranç oynayanlar resmettiği tablolarında mekân ve oyunun bütün atmosferini hissetmek mümkündür. Hastane koridorları tabloları bu mekânların psikolojisini, insanların umutlu-umutsuz bekleyişlerinin görsel-sevgisel anlatımıdır. Nevzat Akoral’ın en çok etkilendiğim yanı, yaşamı betimlemesidir.

ERİMTAN ARKEOLOJİ VE SANAT MÜZESİ

2001 yılında "Proje 4L İstanbul Güncel Sanat Müzesi" Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, koleksiyoner ve sanatsever Yüksel Erimtan’ın yıllar içinde biriktirdiği eserlerden oluşan koleksiyona evsahipliği yapıyor. Eski sanatla çağdaş sanat arasında ilişki kurulmasını sağlayan bir anlayış içinde çalışıyor. Seramik, cam, fotoğraf, resim ve klasik müzik gibi tüm sanatları kucaklıyor.

Erimtan’ın 1960’lı yılların başında Tarsus yakınlarında mühendis olarak çalışırken, yerel dostlarının özendirmesiyle Roma yüzük taşları alarak başlattığı koleksiyon, arkeologların tavsiyelerinden yararlanılarak yıllar içinde hem genişledi, hem de belli eser gruplarına odaklandı. Böylece müzeye giden yolun taşları da döşenmeye başladı. Zaman içinde Anadolu kültür kalıtının yurt dışına kaçırılmaması ve yurt içinde özel koleksiyonlarda bulunan eserlerin ve özellikle kendi eserlerinin toplumla paylaşılması düşüncesiyle 1996 yılında Kültür Varlıkları Koleksiyoncular Derneği’ni kuran Erimtan, derneğin başkanlığını da üstlendi. 2009 yılında kültür ve sanat bilincinin gelişmesine, kültür varlıklarımızın ülke içinde ve dışında tanıtılmasına katkı sağlamak amacıyla Yüksel Erimtan Kültür ve Sanat Vakfı kuruldu. Tahsisi alınan Ankara Kalesi kapısının tam karşısındaki üç eski yapının kalıntılarının da kullanımıyla mahallenin genel havasına uygun biçimde inşa edilen Müze, kapılarını 2015 ilkbaharında ziyaretçilerine açtı.

Yaklaşık iki bin taşınır eserden oluşan koleksiyon kamuya açıldı, izleyiciyle paylaşılmaya başlandı. Eserler, izleyiciye alışılagelmiş sergileme yöntemlerinden farklı biçim ve yöntemlerle sunuluyor, objelerin estetik değerlerinin öne çıkarak algılanması sağlanıyor.

Sürekli ve süreli sergileriyle müze, sadece arkeolojik eserlerin toplandığı, korunduğu ve sergilendiği anıtsal bir mekân değildir. Toplumun kültürüyle etkileşim içinde, çocuklara yönelik eğitim programları, değişik sanat etkinlikleri ve klasik müzik dinletilerine de ev sahipliği yaparak çok amaçlı bir mekân, yararlı bir kültür merkezi işlevi görmektedir.

2001-2015 ÇAĞSAV Onur Ödülleri Sahipleri

2001-2015 ÇAĞSAV Onur Ödülleri Sahipleri

Ressam Prof. Dr. Adnan Turani ile İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi (2001),

Ressam-Mimar Nuri Abaç ile Gazi Terbiye Resim-İş Bölümü (2002),

Ressam-Sanat Eğitimcisi Prof. Dr. Turan Erol ile Türkiye İş Bankası (2003),

Seramikçi Prof. Hamiye Çolakoğlu ile Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (2004),

Özgün Baskı Sanatçısı- Eğitimci Prof. Mürşide İçmeli ile Eczacıbaşı Topluluğu (2005),

Ressam-Öğretmen Kayıhan Keskinok ile Sabancı Topluluğu (2006),

Ressam - Öğretmen Mustafa Ayaz ve Yaşar Holding (2007),

Heykeltraş - Öğretmen Burhan Alkar ile Suna ve İnan Kıraç Vakfı (2008),

Ressam- Öğretmen Lütfü Günay ile Istanbul Grafik Sanatlar Müzesi - IMOGA (2009),

Heykeltraş Mehmet Aksoy ile Hacettepe Güzel Sanatlar Fakültesi (2010),

Ressam-Fotoğrafçı-Gazeteci Fikret Otyam ve Baksı Kültür Sanat Vakfı (2011) ,

Eğitimci - Ressam Nevide Gökaydın ile CerModern (2012),

Ressam Gencay Kasapçı ile Ege Üniversitesi (2013),

Heykeltraş Metin Yurdanur ile Elgiz Modern Sanatlar Müzesi (2014)

Ressam Nevzat Akoral ile Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi (2015)
Editör: TE Bilisim