Cemre Polat / Ankara

2024 Macar-Türk Kültür Yılı’nda “100 Yıllık Dostluk ve İş birliği” temasıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında, iki ülkenin temsilcileri Ankara Kalesi’nde bir araya geldi. Macaristan Cumhuriyeti Spor Bakanı Prof. Dr. Tünde Szebo'nun 14 yaşındaki kızı Ressam Karolina Savolt’un 30’a yakın eserden oluşan “Yeryüzünün Harikaları” isimli seçkisi, Türkiye’de ilk defa Emin Antik Sanat Merkezi’nde açılan sergiyle izleyici karşısına çıktı. 
Macaristan ile Türkiye arasındaki kültürel bağların güçlenmesine büyük katkıları olan sanatçılar Mehmet Özel ile Raif Gökkuş’un eserlerinden oluşan iki farklı serginin daha açılışının yapıldığı organizasyon, Türk ve Macaristan’dan Bakanlar düzeyinde üst düzey yönetici, diplomat ve sanatseverlerin katılımıyla gerçekleşti.

P1120938
Ankara Kent Konseyi Kale Meclisi, Emin Antik Sanat Merkezi, Göktürk Teknoloji Genel Müdürlüğü ve Zorba Tv-Dergi'nin iş birliğiyle düzenlenen etkinliğin açılış kokteyli, sanatın ve kültürün birleştirici gücünü bir kez daha gözler önüne serdi. 

Aralarında Macaristan Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı Prof. Dr. Tünde Szabo, Macaristan Cumhuriyeti Büyükelçisi Viktor Matis, Göktürk Teknoloji Genel Müdürü Bernadett Medve, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kent Konseyi Kale Meclisi Başkanı Şevket Bülend Yahnici, Ressam Mehmet Özel’i temsilen oğlu Levent Özel, Zorba TV Genel Yayın Yönetmeni ve Emin Antik Sanat Merkezi Danışma Kurulu Başkanı Ümit Yaşar Gözüm’ün de bulunduğu katılımcılar, konuşmalarıyla etkinliğe katkı sundular.

3 ayrı salonda 3 ayrı sergi

Emin Antik Sanat Merkezi, sezonun son organizasyonuyla 3 ayrı salonunda 3 farklı ressamın eserlerini bir araya getirdi. Türkiye'de uzun yıllar Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü yapan, Roma Santa Maria, Budapeşte Devlet Müzelerinde eserleri bulunan rahmetli Ressam Mehmet Özel'in suluboya ve yağlıboya eserlerinden oluşan retrospektif anma sergisi İbrahim Çallı Salonu'nda sanatseverlerle buluştu. 
Özel'in eserleri, sanat ve bürokrasi dünyasında iz bırakmış bir ismin zengin deneyimini yansıtırken, Mihri Müşfik Salonu'nda ise hiperrealist/fotogerçekçi resmin önemli isimlerinden Raif Gökkuş'un eserleri sanat tutkunlarını ağırladı. Gökkuş'un eserleri, sanat tarihine damga vurmuş bir karikatürist ve ressamın ustalığını gözler önüne serdi.
Avrupa'nın birçok ülkesinde sergiler açan Karolina Savolt’un Genç Salonda izleyiciyle buluşan “Yeryüzünün Harikaları” sergisi ise günün anlam ve önemini yansıttı. 

Savolt: “Bu iki ülkeyi sanatla buluşturmaktan büyük mutluluk duyuyorum”

Etkinlikte konuşan genç ressam Karolina Savolt, sanatın kültürler arasında bir köprü görevi gördüğünü vurgulayarak buna vesile olmaktan memnun olduğunu ifade etti. Resimleri ile doğa ve hayvan sevgisini aşılamak, çevre korunma bilinci oluşmasına dikkat çekmek ve engelli çocuklara sanatıyla katkı sağlamanın mücadelesini veren Savolt, “Resimlerimi sizlere sunma fırsatı verdiğiniz için teşekkürler. Bu iki ülkeyi sanatla buluşturmaktan büyük mutluluk duyuyorum. 9 yaşımdayken pandemi sürecinde resim yapmaya başladım, yakında 14 yaşında olacağım. Dubai’de Barselona’da Budapeşte’de sergiler açtım. Türkiye’den sonra Paris ve New York’a gideceğim. Resimlerimin gizli mesajları; günlük hayatımızdaki küçük mutluluklar, dua ve sevgidir” sözlerini aktardı. 
G Mv Y H M I Xo A E GaeSzabo: “Kültür, milletler arasındaki en önemli bağdır”

Macaristan Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanı Prof. Dr. Tünde Szabo, etkinliğin iki ülke arasındaki bağları güçlendirdiğini vurguladı. Aynı zamanda genç sanatçının annesi olan Bakan, sanatın özellikle gençler için öneminin altını çizerek “Sanat hem Macaristan hem Türkiye için hayatımızın çok önemli bir noktasında. Burada olan herkes bunu biliyor ve hissediyor. 

Karolina’nın annesi olarak burada bulunmaktan çok mutluyum. O, Türkiye’de bir sergi yapabileceğimizi duyduğunda çok büyük bir sevinçle kabul etti. Bu kadar genç bir sanatçı aramıza katıldığı için çok mutluyum. 
Kültür, aramızda çok önemli bir bağ. Bu bağın gelecekte daha da güçlenmesini istiyorum, bu sergilerin yüzyıllarca devam edeceğini umuyorum” dedi.

Matis: “Karolina, genç sanatçılar için çok güzel bir örnek”

Ardından söz alan Macaristan Cumhuriyeti Büyükelçisi Viktor Matis ise Türkiye ve Macaristan arasındaki kültürel ilişkilerin önemine değinerek sanatın bu ilişkileri güçlendirmedeki rolünü vurguladı. Macar-Türk Kültür Yılı için düzenlenen etkinliklerden söz eden Matis, Karolina’in başarısıyla gurur duyduğunu da aktardı. “18 Aralık 2023’te Macar Türk yılı etkinlikleri başladı. Biz, sadece bunları organize etmek haricinde birbirimizin ülkesindeki eserleri korumak için çalışıyoruz. Sizi temin ederim ki ülkemizdeki Osmanlı Türk eserlerine çok iyi bakıyoruz. Türkiye’de de Macar eserlerinin çok iyi korunduğunu biliyoruz. 

Kültür Yılı etkinlikleri kapsamında, Türkiye ve Macaristan kültürleri bir araya gelerek tanıtılıyor. Türkiye’nin birçok şehrinde sergiler ve 40’ın üzerinde etkinlik gerçekleştirdik. Bugün Karolina’i burada görmekten büyük bir heyecan duyuyorum çünkü genç sanatçıları temsil eden çok güzel bir örnek teşkil ediyor. Sergiyi Ankara’ya getiren herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Medve: “Burada doğmasam da kendimi buraya ait hissediyorum”

Türkiye'ye olan bağını ve sanata olan tutkusunu paylaşan Göktürk Teknoloji Genel Müdürü Bernadett Medve ise Karolina Savolt'u tebrik ederken, Türkiye ve Macaristan arasındaki sanatsal ilişkilerin önemine dikkat çekti. Medve, “Türkiye’ye ilk geldiğimde geri dönmek için gün sayıyordum ama bir gün uçak merdivenlerinden inerken ‘işte evime geldim’ dedim. Burada doğmasam da buraya ait hissediyorum. Karolina'yı böyle güzel eserler verdiği için ve gençlere böyle güzel örnek olduğu için kutluyorum" diye konuştu. 

Baran: “Bütün çocuklarımızın Karolina’i örnek almasını isterim”

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ise sanatın birleştirici gücüne vurgu yaparak genç sanatçı Karolina Savolt'un başarısını ve sanatın evrenselliğini önemsediğini ifade etti. Baran, “Sanatta dil, din, ırk fark etmez; birleştirici bir gücü vardır. Ekonomik ve sosyal olarak çok gelişmiş olabilirsiniz ama sanatta zayıfsanız bunlar hiçbir şey ifade etmez. 

Karolina çok kıymetli bir sanatçı, 2010 yılında doğan bir çocuğun bugün buralara gelmesi çok kıymetli. Kendi ülkesinde olduğu gibi Barselona’da Dubai’de uluslararası sergiler vermiş, bir sergisi de burada. İsterim ki bütün çocuklarımız onu örnek alsınlar. Bugün hepimizi bir araya topladı, kendisini tebrik ediyorum” sözlerini aktardı.

"Porselene Giden Yolda Mavi-Beyaz Seramikler" sergisi açıldı "Porselene Giden Yolda Mavi-Beyaz Seramikler" sergisi açıldı

Yahnici: “Büyük medeniyetler, bilim insanları ve sanat olmadan kurulmaz”

Ardından mikrofon alan Ankara Kent Konseyi Kale Meclisi Başkanı Şevket Bülend Yahnici ise tüm ressamları kutlarken özellikle Mehmet Özel’in Macaristan ve Türkiye arasında çok önemli işlere imza attığını ifade etti. 
Milletlerin kültür ve sanatını korudukları sürece var olabileceklerinin altını çizen Yahnici, “Sanat ve kültür, siyaset farkı gütmeksizin her şeyin üzerinde birleştirici bir unsur. Bilim insanları ve sanat olmazsa büyük medeniyetler kurulmaz” dedi. 

Son olarak etkinliğe katkı sunan Zorba Tv Genel Yayın Yönetmeni ve Emin Antik Sanat Merkezi Danışma Kurulu Başkanı Ümit Yaşar Gözüm, farklı sanat disiplinlerinden üç ayrı sanatçının eserlerini bir araya getirmenin kültürel bir zenginlik olduğunu belirtti. 

Gözüm, "Karolina, Macar-Türk yılı münasebetiyle kendi seçkisinden oluşan sergisiyle bizi mutlu kıldı. Hiperrealist Raif Gökkuş ile dünyada eşi benzeri görülmemiş bir sanat insanı olan Mehmet Özel'in sergilerini açtık. Bu üç sergiyi buluştururken özellikle bir coğrafya, bir kültürel miras ve ortak bilinç sergisi olmasını istedik” diye konuştu.
Sergiler, 4 Haziran Salı gününe kadar Emin Antik Sanat Merkezi salonlarında ziyarete açık olacak. 

Muhabir: Cemre Polat