ANKARA - Çankaya Belediyesi "Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı" kapsamında hazırladığı "Yerel Eşitlik Eylem Planı" nı açıkladı.

Çankaya Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Çankaya Belediyesi Kadın Hizmetleri Müdürlüğü kuracak, cinsel taciz-takip ve mobbing sekreteryası oluşturacak.

Cumhuriyetin kadın erkek eşitliği mücadelesini daha ileriye taşımayı ilke edinen Çankaya Belediyesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde "Yerel Eşitlik Eylem Planı"nı açıkladı.

2013 yılında imzaladığı "Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı" ile kadın çalışmaları ve toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili ürettiği hizmetleri daha da geliştireceği vaadinde bulunan Çankaya Belediyesi, toplumsal cinsiyet eşitliği politikasını oluşturacak harita niteliğindeki Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı 50’ye yakın sivil toplum kuruluşu ile birlikte hazırladı.

"Eğitim", "İstihdam", "Şiddet", "Sağlık", "Katılım" ve "Kentsel Hizmetler" başlıklarından oluşan ve Ataköşk Otel’de gerçekleştirilen "Yerel Eşitlik Eylem Planı" açıklama törenine CHP Parti Meclisi üyesi Gamze Taşçıer, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Çankayalı kadın muhtarlar, meclis üyeleri ve Çankaya Belediyesi çalışanları katıldı.

Taşdelen: "Çankaya Belediyesi, ezilenlerin, dışlananların, yok sayılanların, çocukların, kadınların kısacası herkesin belediyesidir"

Açılış konuşmasını yapan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, "Atatürk Cumhuriyet için ‘Kimsesizlerin kimsesidir’ diyor. Bizim için de Çankaya Belediyesi, ezilenlerin, dışlananların, yok sayılanların, çocukların, kadınların kısacası herkesin belediyesidir" dedi. Çankaya Belediyesi’nin kadını dışlayan, eve hapseden hakim zihniyete karşı cesurca, korkmadan mücadele edeceğini vurguladı. Taşdelen, hazırlanan Yerel Eşitlik Eylem Planı ile kadınların istihdam, eğitim, kentsel hizmetler ve sağlık konularından eşit bir biçimde yararlanmalarının hedeflediğine vurgu yaptı. Kadınların en temel sorununun ‘şiddet’ olduğunun altını çizen Başkan Taşdelen, bu konuya yönelik belediye tarafından yapılan çalışmaları şöyle sıraladı: "Kadın Danışma Merkezimizi kurduk, şiddete uğrayan ve uğrama riski bulunan kadınlarımıza yardımcı oluyoruz. Kadın Sığınmaevimizde kadınlarımıza meslek öğreterek istihdama katılmalarını hedefliyoruz. Elbette bütün amacımız şiddetin olmadığı bir düzeni yaratmak."

KARANLIKLAR AYDINLANACAK

Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülsün Bor Güner, 6 ana başlıktan oluşan Yerel Eşitlik Eylem Planının detaylarını açıkladı. En önemli maddenin ‘İstihdam’ olduğuna dikkat çeken Güner, "Bu kapsamda; kadınların istihdama katılabilmesi için 6 yeni kreş, yaşlı bakım merkezi ve kısa süreli engelli bakım merkezleri açacağız" dedi. Güner, kayıt dışı çalışan kadınlara danışmanlık hizmeti verileceğini ve mesleki kursların artırılacağını söyledi.

KADIN HİZMETLERİ MÜDÜRÜLÜĞÜ

KURULUYOR

‘Kentsel Hizmetler’ başlığı altında ise mekanların toplumsal cinsiyet eşitliğine göre planlanacağını, güvensiz riskli, karanlık noktaların ortadan kaldırılacağını vurgulayan Güner, Kadın Hizmetleri Müdürlüğünü kuracağı ve ailede kadına verilecek Halk Kart uygulamasına geçileceği müjdesini de verdi.

EĞİTİM VE SAĞLIKTA YENİ ADIMLAR

Güner, sağlık hizmetlerinin herkes için erişilebilir olmasını ilke edinen Çankaya Belediyesi’nin Yerel Eşitlik Eylem Planı çerçevesinde; Bahar Evlerinin, evde sağlık ve evde bakım hizmetlerinin sayısının artırılacağını söyledi. Eğitim konusunda ise toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı çalışmaların kreş müfredatlarına ekleneceğini vurguladı. Konuya ilişkin hizmet içi eğitim programlarının uygulanacağını ve ilk ayağının muhtarlar ile başladığı bilgisini paylaştı.

CİNSEL TACİZ-TAKİP SEKRETERYASI KURULACAK

3 yıllık plan kapsamında belediye bünyesinde cinsel taciz-takip ve mobbing sekreteryasının kurulacağını belirten Güner, kadına yönelik şiddet ve nefret suçlarına ilişkin farkındalık yaratacak girişimlerde bulunacaklarını söyledi. Kadınların kent yönetiminde söz sahibi olmasını içeren başlık altında ise Mahalle Kadın Meclisleri kurulacağını ve Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin destekleneceğini belirtti.