Birbirinden farklı etkinliklerin yer aldığı 3 haftayı geride bırakan 38. Uluslararası Ankara Müzik Festivali, Nisan ayı boyunca müzikal bir baharı müjdelemeye devam ediyor. Sevda - Cenap And Müzik Vakfı tarafından geleneksel olarak her yıl düzenlenen festival, son 3 konseriyle müzikseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Festivalde yer alan son 3 konser arasında; Dünya’da ilk seslendirilişinin de yer aldığı,Gılgamış Destanı ‘parlando operanın konser versiyonu', Hacettepe Erken ve Barok Dönem Müzikleri Topluluğu’nun iki konseri ve Mehmet Başman anısına düzenlenen Kapanış konseri ise Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası konserleri bulunuyor. Konserler hakkında detaylar ise, şu şekilde sıralandı:

Hacettepe Erken ve Barok Dönem Müzikleri Topluluğu

Yönetmen: Jan Nigges

28 Nisan 2024, Pazar – Saat: 16.00 ve 18.00

CerModern Flow Digital Theatre Salonu

“Erken ve Barok dönem” müzikleri üzerinde uzmanlaşma hedefini taşıyan bir topluluk olarak 2023 yılında “Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı’nın bünyesinde Antik Tınılar grubunun da katılarıyla, Prof.Dr Metin Munzur (besteci ve Konservatuar Müdürü), Prof.Dr.Cenk Güray (Bağlama İcracısı,  besteci ve Konservatuar Müdür Yardımcısı) ve Jan Nigges (Flüt sanatçısı- Almanya Akademik Değişim Programı temsilcisi)   girişimiyle, konservatuvarın öğrenci ve öğretim üyeleri tarafından kurulmuştur. Hacettepe Erken Dönem Müzik Topluluğu, özgünlüğünü ve “eski müziklere dair yeni bakış açısını” sadece merkezi Avrupa medeniyetine ait olarak addedilen “Erken-Barok” Dönem Müzikleri kavramını Anadolu ve Balkanları merkeze alabilecek,  “doğu-batı” eksenli bir anlayış içinde değerlendirme çabasıyla ortaya koymaktadır. 70 metre uzunluğunda duvarlara projeksiyon giydirmesi yapılarak 20760 piksel görüntü alanı oluşturulmuş, disiplinlerarası gösterimlere ev sahipliği yapan dijital bir salondur. Görsel işitsel bir deneyim sağlayan salonda topluluğa eşsiz görseller eşlik edecek.

Gılgamış Destanı 2


Gılgamış Destanı, konser versiyonu
29 Nisan 2024, Pazartesi – Saat: 20.00

Bilkent Konser Salonu

Beste:   Onur Türkmen
Yazar:    Şebnem İşigüzel
Şef:        Orhun Orhon

Gılgamış, tarihte bilinen ilk yazılı destan üzerine Onur Türkmen’in bestelediği opera ve tiyatroyu yenilikçi bir anlayışla bir araya getiren bir çağdaş müzik tiyatrosudur. Eserin metni günümüz Türk Edebiyatı’nın önde gelen isimlerinden, romanları pek çok dile çevrilip, övgüyle karşılanmış Şebnem İşigüzel tarafından yazılmıştır. Üç oyuncu, dört kişilik bir koro ve Türk müziği çalgıları da içeren dokuz kişilik bir çağdaş müzik topluluğu tarafından sahnelenecektir. Konser öncesi 28 Nisan ve 29 Nisan tarihlerinde,  Gılgamış Parlando Operası Üzerine konuşamcı Özkan Bapbacı tarafından Operada 20. Yüzyıl Gerçekçiliği ve Günümüze Vokal ve   Müzikal Etkileri,  Erberk Eryılmaz, Önder Özkoç ve Salih Gündoğdu   tarafından Geleneksel Müziğe Yaratıcı Bakış, Dr. İsmail Gezgin tarafından Arkeolojik/Mitolojik Perspektiften Gılgamış Destanı'nın Önemi,  

Prof.Dr.Sinan Canan tarafından Müzikal hafıza ve sözlü geleneklerin uygulamalarına yönelik nörolojik bir perspektif’ ve Onur Türkmen, Şebnem İşigüzel ile Sözlü Tarihten Tablete Parlando Operasına konulu söyleşiler gerçekleşecektir.

Kayseri'de Geleneksel Kore Kültür Günü etkinliği düzenlendi Kayseri'de Geleneksel Kore Kültür Günü etkinliği düzenlendi

Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası

30 Nisan 2024, Salı – Saat: 20.00

CSO Ada Ankara Ziraat Bankası Salonu

Philippe Chizhevski, şef
Andrei Korobeinikov, piyano

1930 yılında kurulan dünyanın en ünlü senfoni orkestralarından biri olarak kabul edilen  eski adı ile “Moskova Radyo Senfoni Orkestrası” yeni adı ile “Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası”  Eleştirmenler tarafından "En sıra dışı, hatta bazı açılardan abartılı, ama aynı zamanda orijinal ve alışılmadık derecede derin" -  olarak adlandırılan orkestra şeflerinden Philippe Chizhevski yönetimimde 38. Uluslararası Ankara Müzik Festival’inin kapanış konserini gerçekleştirecekler. Konserin solisti ise, Rusya’nın ünlü piyanistlerinden klasik müziğin tartışmasız en hünerli ve yetenekli sanatçılarından biri olan Andreï Korobeinikov, yalnızca günümüzün önde gelen piyanistlerinden biri değil, aynı zamanda zamanımızın en araştırmacı ve sıra dışı sanatsal yorumcularından biri olarak görülen Korobeinikov, Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası eşliğinde L. V. Beethoven’in 1 numaralı piyano konçertosunu seslendirecektir. Vakfımızı ve Festivalimizi bugünlere taşıyan 28 yıllık festival başkanı Mehmet Başman anısına gerçekleşecek konserde Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası  P.I. Tchaikovsky’nin 5. Senfonisini yorumlayacak.

Editör: Deniz Ali Tatar