18 Haziran Cumartesi

BEETHOVEN AKADEMİ ORKESTRASI & GAUTIER CAPUÇON

Şef: Jacek Kaspszyk Viyolonsel: Gautier Capuçon Konsere Doğru bölümünde Dikmen Gürün 19.00-19.30 arası Shakespeare üzerine İş Sanat Konser Salonu Fuayesi’nde bir konuşma yapacak Konser, İş Sanat Konser Salonu’nda saat 20.00’de başlayacak. PROGRAM: Stanisław Moniuszko: Otto Nicolai'nin Windsor'un Şen Kadınları için Bale Müziği Uvertürü Camille Saint-Saëns: Viyolonsel Konçertosu No.1 La minör, op.33 Jules Massenet: Thaïs operasından Meditasyon Sergei Prokofiev: Romeo ve Juliet Süitlerinden Seçmeler, op.64 ve 101
  1. İstanbul Müzik Festivali yıldız viyolonselci Gautier Capuçon’un günümüzün önde gelen dinamik genç orkestralarından Beethoven Akademi Orkestrası ile işbirliği yaptığı bu konserinde, 19. yüzyıl Avrupa'sının büyük bestecilerinin sevilen eserlerini seslendiriyor; aynı zamanda Shakespeare'den ilham almış iki başyapıtla festival temasına da gönderme yapıyor.
Pek çok müzisyenin gelmiş geçmiş en gösterişli viyolonsel konçertosu olarak nitelendirdiği Saint-Saëns'ın 1 numaralı Viyolonsel Konçertosu ile Massenet'nin Meditasyon'unda usta şef Jacek Kaspszyk yönetimindeki Beethoven Akademi Orkestrası, kuşağının önde gelen viyolonselcilerinden Gautier Capuçon'a eşlik edecek. Telegraph gazetesinin "Çalışında kusursuz zevk, romantik ateş ve teknik özgüvenin bileşimi var" dediği Capuçon Berlin Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw, Mariinsky Orkestrası, Tokyo NHK Senfoni, Los Angeles ve New York Filarmoni dâhil, dünyanın dört bir yanında önemli orkestralara defalarca konuk olmasının yanı sıra oda müziği projeleriyle de adından söz ettiriyor. Bol ödüllü sanatçı viyolonsel repertuarının başyapıtlarını içeren geniş diskografisiyle ayrıca dikkat çekiyor. Polonya’nın genç ve yetenekli müzisyenlerinden oluşan Beethoven Akademi Orkestrası kuruluşundan kısa bir süre sonra günümüzün aranan genç kuşak orkestraları arasında yerini aldı. DUX Poland, Centaur Records USA ve Universal Music etiketiyle çıkan on yedi CD kaydına imza atmış olan topluluk, kısa süre önce anlaştığı saygın plak şirketi EMI ile düzenli olarak kayıtlarına devam etmekte. Beethoven Akademi Orkestrası Hans Zimmer, Elliot Goldenthal, Michał Lorenc ve Jan A. P. Kaczmarek ile yaptığı iş birliklerinde klasik müziğin yanında bir çok film müziği kaydı ile de adından söz ettirdi; Universal Music etiketiyle çıkan Siedem Pieśni Marii albümü Polonya’da Platin-Plak ödülüne layık görüldü. 2009 ve 2013 yıllarında Musikverein Golden Hall’da düzenlediği konser serileriyle eleştirmenlerden övgüler alan topluluk, 2011’den beri Darmstadt Yerleşik Orkestrası’dır. Beethoven Akademi Orkestrası’nın birinci şefliğini 2013’ten beri deneyimli şef Jacek Kaspszyk sürdürmekte. Birçok deneyimli orkestrayı utandıracak bir müzikal olgunluğa sahip olarak nitelendirilen Beethoven Akademi Orkestrası’nın yine çalışındaki dinamizm ve tutkuyla günümüzün vazgeçilmez viyolonsel solistlerinden olan Gautier Capuçon ile vereceği bu konser, festival dinleyicilerini bir kez daha baştan çıkaracak.

19 Haziran Pazar

HAFTA SONU KLASİKLERİ –III / 4CELLOS Viyolonsel: Ülker Tümer Viyolonsel: Umut Sağlam Viyolonsel: Gülce Sucular Viyolonsel: Buğrahan Saribaz Viyolonsel: Poyraz Baltacigil (Max Bruch'un Kol Nidrei eserinde solist olarak dinleyeceğiz)

Sakıp Sabancı Müzesi Bahçesi’nde düzenlenecek konser 11.00’de başlıyor. PROGRAM: Tatlı bir yaz sabahı için Villa-Lobos'tan Debussy'ye klasik müzik parçaları
  1. İstanbul Müzik Festivali sizi, hafta sonu sabahlarınıza da müzikle başlamaya davet ediyor. Güneşli bir hafta sonunda şehrin karmaşasını ardınızda bırakıp ailecek yeşilin ve müziğin keyfine varmak istiyorsanız Hafta Sonu Klasikleri tam size göre!
Genç, yeni ve dinamik bir viyolonsel dörtlüsü olan 4Cellos, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuarı'nın ödüllü eğitmeni Dilbağ Tokay'ın birbirinden yetenekli ve uluslararası yarışmalarda büyük başarılara ulaşmış öğrencilerinden oluşuyor. Orkestra eşliğinde ilk konserini 13 yaşında Filarmonia İstanbul ile veren ödüllü bir başka genç viyolonselcimiz Poyraz Baltacıgil'i Max Bruch'un Kol Nidrei eserinde solist olarak dinleyeceğimiz bu konser, genç müzisyenlerimizin büyük potansiyellerini gözler önüne sererken viyolonselin derin ve yumuşak tonunu yansıtan birbirinden güzel eserlerle müzikseverlere güzel bir pazar sabahı yaşatacak.  

TEKFEN FİLARMONİ ORKESTRASI / DOLUNAYA ŞARKILAR

Şef: Aziz Shokhakimov Soprano: Teona Dvali Tenor: Andrej Dunaev

Etkinlik, Uniq Açık Hava Sahnesi saat 20.00’de. Suleiman Yudakov: Orkestra için Düğün Merasimi Antonin Dvořák: Russalka operasından Aya Şarkı Jules Massenet: Werther operasından "Pourquoi me reveiller" Pyotr İlyiç Çaykovski:Eugene Onegin operasından Lensky'nin Aryası Charles Gounod: Romeo ve Juliette operasından "Je veux vivre" Gaetano Donizetti: Aşk İksiri operasından "Una Furtiva Lagrima" Giacomo Puccini: Gianni Schicchi operasından "O mio babbino Caro" Leo Delibes: Les Filles de Cadix Gaetano Donizetti: Aşk İksiri operasından "Esulti pur la barbara" Georges Bizet Carmen Süitleri No.1 ve 2 İstanbul Müzik Festivali'nin klasik müziği ay ışığı altında açık havaya taşıdığı yeni serisi tam da dolunayın aydınlattığı bir gecede başlıyor. Dvořák'ın Russalka operasından Aya Şarkı aryasından Puccini'nin şefkatli "O mio babbino caro"suna uzanan bir seçki bu geceyi unutulmaz kılacak. Barış adına ortak bir dil yaratmak amacı ile farklı ülkelerden ve kültürlerden müzisyenleri bir araya getiren Tekfen Filarmoni Orkestrası'nı bu konserde Özbekistan'ın dünya klasik müzik sahnelerine armağanı Aziz Shokhakimov yönetecek. Henüz 21 yaşında Mahler Şeflik Yarışması'nda kazandığı ödül ile klasik müzik dünyasında büyük yankı uyandıran genç şef, olgun ve derinlikli olduğu kadar enerjik yorumlarıyla uluslararası arenada hızla yükseliyor. Avrupa'dan Amerika'ya verdiği konserler ve opera temsillerinde Londra Filarmoni, Dresden Staatskapelle, Fenice Tiyatrosu Filarmoni Orkestrası gibi pek çok önemli orkestrayı yöneten Shokhakimov, 2015 yılında Deutsche Oper am Rhein'ın şefliğine getirildi. Mariinsky Tiyatrosu'nda son dakikada Anna Netrebko'nun yerine üstlendiği Adina (Aşk İksiri) rolüyle opera dünyasının dikkatini çeken Gürcistan doğumlu soprano Teona Dvali 2010 yılında Uluslararası Arturo Toscanini Şan Yarışması Özel Ödülü ve Uluslararası Rolanda Nicolosi Yarışması birincilik ödülünü kazandı. Mariinsky Operası solistlerinden olan Dvali, La Scala ve Ravenna Operası dâhil, pek çok önemli sahnenin aranan konuklarından. Bolşoy Tiyatrosu'nun yeni prodüksiyonu Eugene Onegin'deki Lensky karakteri ile tanınan deneyimli tenor Andrej Dunaev, BBC Proms, Glyndebourne Festivali, Deutsche Oper, Semperoper Dresden ve Los Angeles Operası gibi pek çok önemli opera evi ve festivale konuk oldu. Uluslararası basında parlak ses rengi, duygulu ve hâkim yorumuyla övgüler kazanan Dunaev, sıra dışı genişlikteki repertuarıyla son yılların en dikkat çekici tenorlarından biri. Dolunay altında sevilen aryalarla başlayan gece, daha sonra opera tarihinin en ateşli aşk hikâyelerinden Carmen operasının unutulmaz ezgilerinden süitlerle devam edecek.