Bu yıl ondokuzuncusu düzenlenen Uluslararası Ankara Caz Festivali tüm güzellikleri ile sürerken bir başka festival de başlıyor. Temaıs "Doğu Batı ile Buluşuyor", "Bilim Sanatla Buluşuyor" olarak belirlenen 6. Uluslararası Şefika Kutluer Festivali ilk etkiliğinde Portekiz’in dünyaca ünlü Fado sanatçısı Ana Lains sahne alacak.

DOĞAN BULGUN/ANKARA

01 Aralık Salı: Fado konseri / Ana Lains & Portucalis Orkestrası (Portekiz)

Yer: MEB Şura Salonu, Beşevler

Saat 19.30: Ana Lains konserden önce izleyicilere Fado’yu anlatan bir sunum yapacak.

Saat 20:00: Konser

Altı yıl önce başlayan Uluslararası Şefika Kutluer Festivali Portekiz’in duygulu halk müziği Fado’nun ünlü sanatçısı Ana Lains ve grubunun konseri ile bugün başlıyor.

Portekiz Fado yarışmasının galibi Ana Lains, Portekiz Halk müziği ile geleneksel Fado’yu kaynaştıran Portekiz’in en önemli sanatçılarından. Portekiz halkının yazgısı Fado, halkın öz müziğidir. Denize açılan Portekizlilerin eşlerinin arkalarından yaktıkları ağıta Fado deniyor, şimdi de bütün dünya bu güzel müzik ile yerine göre duygulanıyor, yerine göre üzülüyor veya coşuyor.

U konserde Ana Lains’e şu sanatçılar eşlik ediyor:

Portekiz Gitarı: Edgar Silva,

Akordeon: Carlos Alberto dos Santos Lopes,

Bas & piyano Paulo Jorge Marques Loureiro,

Klasik gitar: Joao Miguel Veras Dos Santos.

09 Aralık Çarşamba: UNICEF (Tarım İşçisi Çocukları Fonu) Bağış Konseri

Yer: MEB Şura Salonu, Beşevler

Saat 19.30: Araştırmacı - Gazeteci Özgen Acar, "Başkentler diyarı Anadolu" konulu bir sunum yapacak.

Saat 20.00: Şef Ramazan Albayrak yönetiminde Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Çocuk Senfoni Orkestrası konseri. Şefika Kutluer programın bir bölümünde solist olarak yer alacak.

Unicef’in İyi Niyet Elçisi Şefika Kutluer 9 Aralık Çarşamba akşamı Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Çocuk Senfoni Orkestrası’nın konserini UNICEF yararına düzenleyecek.

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi "İki Elin Sesi Var" Çocuk Senfoni Orkestrası’nı kurarak bu alanda çok önemli bir hizmet yapıyor. Çocuklar enstrümanlarla ilk tanıştıkları günden bu yana büyük aşama kaydederek neredeyse usta bir senfoni orkestrası gibi kemanlarını, viyolalarını ve kontrbaslarını çalıyor. Konserlerinin sonunda çaldıkları 10.Yıl Marşı’nı ise tüm izleyenler hep bir ağızdan söylüyor.

Unicef’in "iyi niyet elçisi" olan Kutluer bu güne kadar çocuklara yönelik birçok projeye de imza attı ve bu nedenle "Tepebaşı Çocuk Senfoni Orkestrası"nın konserine özel bir önem veriyor. Tüm aileleri bu konsere, çocukları ile birlikte katılmaya çağırıyor ve çocukların klasik müziğe bu güzel örnekle ısınmalarına vesile olmayı istiyor.

Tepebaşı Belediye Başkanı Dr. Ahmet Ataç, duygularını şu cümlelerle dile getiriyor: "Bu programda her şey birbiriyle bağlantılıdır. Sosyal boyut ve müziği öğrenme asla birbirinden ayrı değildir. Müzik yaşamı dönüştürebilir, çocukluk çağındaki tehditlere karşı mücadele için güçlü bir araç olabilir. Birlikte müzik yapmak; daha iyi bir yurttaş olmak, başka insanları ve kültürleri önemsemek, birlikte çalışarak yeteneklerini geliştirmek, tehditlerle birlikte mücadele edip dayanışmayı ve güçlü olmayı sağlamaktır. Bu program çocuklarımıza ve ailelerine umut, saygı, neşe ve özgüven sağlayacak."

Bu önemli konserden önce de Araştırmacı - Gazeteci Özgen Acar " Başkentler Diyarı Anadolu" konulu bir sunum yapacak. Acar, Hititler’den Frigler’e, Roma’dan Bizans Selçuklu ve Osmanlı’ya Anadolu’nun yaklaşık 5 bin yıllık devlet geleneğinde bu topraklarda başkentlik yapmış yerleşimlerin tarihsel öyküsünü izleyenlerle paylaşacak.

Şefika_KutluerRRR

KİMDİR?

Sihirli Flüt Şefika Kutluer

1979 yılında üstün başarı ile Ankara Devlet Konservatuarı’ndan mezun oldu. Kariyer çalışmalarına Viyana’da ve Roma’da S.Cecilia Akademisi’nde devam etti. Ankara Devlet Konservatuarı’nda flüt öğretmenliği yaptı.

Birçok uluslar arası ödül alan sanatçı, Viyana’da Uluslararası Flüt Yarışması’nda dünya birincisi oldu. 1995’de Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü’nü alan sanatçıya, 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verildi. "Hungarian Foundation for Performing Arts" tarafından verilen 2000 "Inter-Lyra" ödülünü kazandı. 2009 yılında İtalya Cumhurbaşkanı’ndan İtalyan Devlet Nişanı ("Cavaliere dell’Ordine della Stella della Solidarieta’ Italiana"), 2011 yılında Avusturya Cumhurbaşkanı’ndan "Avustrurya Altın Liyakat Nişanı"nı ve "Kazakistan Devlet Kültür Nişanı"nı aldı. 2012 yılında Unicef'in İyi Niyet Elçisi ilan edildi. Sony Classical tarafından çıkarılan "Carmen Fantasy" adlı albümü "Altın CD" ödülüne layık görüldü. Kutluer’in "Bach Sonatas" CD’si American Record Guide kritikleri tarafından yılın en iyi CD’leri arasında gösterildi. Ayrıca Gallo International firmasından "Gallo Altın CD Koleksiyonu" ödülü aldı, Gallo Kutluer’in bütün CD’lerini "Altın CD Koleksiyonu" etiketi ile yayınlanıyor.

2013 yılında Uluslararası Turizm Yöneticileri Derneği "Skal International", Ankara’ya kattığı değer dolayısı ile, Kutluer’i "SKALİTE" madalyası ile ödüllendirdi. Kutluer 2014 yılında; Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından verilen "Stratejik Vizyon Sahibi Sanatçı Ödülü"nü aldı.

Kutluer 5 Kıtada sayısız ülkede çeşitli konser turnelerine çıktı, uluslararası müzik festivallerine katıldı, radyo-televizyon programları yaptı, çok başarılı eleştiriler aldı. Uzmanlık sınıfı ve atölye çalışmaları yaptı.

Birleşmiş Milletlerin 60. Yılı dolayısı ile Cenevre’de Birleşmiş Milletler Sarayında, İspanya sarayında Kral ve Kraliçe’nin huzurunda ve Japonya’da Prens Mikasa’nın himayesinde konserler verdi.

New York Times eleştirmeninin taktığı unvan "Sihirli Flüt" diye tanınan Kutluer, dünyanın pek çok yerinde televizyon ve radyo programında çaldı.

Zubin Mehta, Sir Charles Mackerras, Peter Breiner, İngiliz Royal Filarmoni Orkestrası, Berlin Filarmoni, İskoç Oda Orkestrası, Northern Sinfonia, Tokyo Senfoni Orkestrası, Litvanya Filarmoni, European Union Oda Orkestrası, Virtuosi Di Praga, Slovak Filarmoni Orkestrası, City of London Sinfonia, St.Petersburg Akademik Filarmoni Orkestrası, Zagrep Solistleri, Festival Strings Lucerne gibi ünlü şef ve orkestralarla konserler verdi, CD kayıtları yaptı. Ian Anderson Kutluer için "Şefika’s Tango" adlı bir eser besteledi. Kutluer Jethro Tull ile "Şefika’s Tango" eserini de seslendirdiği konserler yaptı.

Claude Bolling ile Jean Pierre Rampal’in anısına konserler verdi.Dünyada sağladığı popülarite ile müzik organizasyonları ve festivallerin aranılan sanatçısı haline gelen Şefika Kutluer’in dünya piyasasında bulunan 17 CD’si Pan Classical, Gallo International, Naxos ve Sony Classical firmaları tarafından yayınlanmaktadır. Sanatçının kompakt diskleri dünya çapında aranan CD’ler arasındadır ve çok parlak eleştiriler almaktadır.

Şefika Kutluer T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Solist sanatçısıdır. Avrupa Birliği Oda Orkestrası Kutluer'i sürekli solisti olarak ilan etmiştir.

Kutluer doğduğu kent Ankara’da, 2010 yılından itibaren her yıl, "Doğu Batı ile Buluşuyor" temalı "Uluslararası Şefika Kutluer Festivali"ni (www.sefikakutluerfest.com) düzenliyor.

American Record Guide Şefika Kutluer için şu yorumu müzikseverlerle paylaştı:

"Allah vergisi kabiliyet, seçilmiş insan şefika kutluer flütü çalması şart olduğu için çalıyor çünkü o flüt için yaratılmış. Gerçekten kutsal, Allah vergisi çok ender ve değerli bir kabiliyet, Kutluer, seçilmiş insan olmanın kutsanmışlığını hissetmeli"