ANTALYA  - Selçuklu eseri 787 yıllık Alanya Tersanesi'ni, sene başından beri 100 bin kişi ziyaret etti.

Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından 1228'de Alanya'da yaptırılan ve bugüne kadar bozulmadan ayakta kalan tek Selçuklu tersanesi, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Alanya Belediyesince restore edildi. Açık hava müzesi haline getirilen tersanede, dönemin denizcilik özelliklerini anlatan eserler sergileniyor.

Alanya Belediyesi Sosyal ve Kültürel İşler Müdürü Nimet Hacıkura, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birinci derece doğal arkeolojik tarihi ve kentsel sit alanı olarak tescilli Alanya Kalesi'nin doğu kıyısındaki yapının giriş kapısının üzerinde, Alaaddin Keykubat'ın mührü niteliğinde bir kitabe bulunduğunu söyledi.

Yapının, Selçuklular'ın Akdeniz'deki ilk tersanesi olduğunu vurgulayan Hacıkura, daha önce Karadeniz'de Sinop Tersanesi'ni yaptıran Alaaddin Keykubat'ın, Alanya Tersanesi ile "iki denizin sultanı" unvanını aldığına işaret etti.

Alanya Belediyesince 1999'da başlanan "Kızılkule Tophane Ekseni Projesi" ile bölgenin Denizcilik ve Gemicilik Müzesi kompleksi haline dönüştürülmeye başlandığını anlatan Hacıkura, aşama aşama ilerleyen proje kapsamında, 1960'lara kadar tekne yapımının devam ettiği tersanenin, açık hava müzesine haline getirildiğini söyledi.

Hacıkura, tersanede omurgası tamamlanmamış Osmanlı çekevelesi (lojistik amaçlı tekne), antik dönem vinci, koç başı, yön bulma aletleri, değişik dönemlere ait çıpalar ve Alanya'nın balıkçılık kültürünü anlatan kayıkların sergilendiğini dile getirdi.

Mescitte tesadüfen bulunan Zülfikar freski

 Tersane girişindeki mescitte, 2 duvarda karşılıklı "Zülfikar" (Hz. Ali'nin kılıcı) freskleri ortaya çıkarıldığını da anımsatan Hacıkura, bunların duvar temizliği sırasında tesadüfen bulunduğunu, ne zaman ve ne amaçla yapıldığının araştırıldığını kaydetti.

Hacıkura, mescit duvarlarında fresklerin yanı sıra gemi grafitilerinin de (duvar yazıları ve resimler yoluyla kendini ifade eden bir görsel uygulama) bulunduğu belirtti.

Yılbaşından bu yana yaklaşık 100 bin kişinin tersaneyi ziyaret ettiğini vurgulayan Hacıkura, tersane güzergahındaki yürüyüş yollarının yeniden düzenlenmesi ve tersanenin denizden de rahatlıkla izlenebilmesi amacıyla özel bir iskele oluşturulmasının, önümüzdeki aylarda ziyaretçi sayısını ikiye üçe katlayacağını söyledi.