TBMM - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, e-Devlet'ten hizmet verilmeye başlandığı 2008'den 2015'e kadar unutma nedeniyle 9 milyon 262 bin 527 kez tekrar şifre alındığını bildirdi.

Yıldırım, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun soru önergesi, Bakanlığın Strateji Geliştirme Başkanlığınca hazırlanan bilgi notu üzerinden yanıtladı.

e-Devlet'i aktif kullananların 25 Aralık 2015 itibarıyla 25 milyon 580 bin 442 kişi olduğunu belirten Yıldırım, e-Devlet kapısından 15 yaş üzeri kullanıcılara hizmet sağlandığını bildirdi. Yıldırım, şu bilgileri verdi:

"TÜİK tarafından 31 Aralık 2014 itibarıyla yayınlanan verilere göre, 15 yaş üzeri, e-Devlet kapısını kullanabilecek yaşta bulunan kişi sayısı 58 milyon 833 bin 474'tir.

25 Aralık 2015 itibarıyla e-Devlet kapısını kullanan vatandaş sayısı 25 milyon 580 bin 442 olarak belirlenmiştir. 33 milyon 253 bin 32 kişinin henüz e-Devlet kapısını kullanmadığı anlaşılmaktadır. Ancak TÜİK rakamları, 2015 yılı sonu değerlerini göstermediğinden hesap yaklaşık bir değeri belirtmektedir.

e-Devlet kapısından hizmet verilmeye başlandığı 2008 yılından 2015 yılı sonuna kadar unutma nedeniyle toplam tekrar şifre alım sayısı 9 milyon 262 bin 527 adettir. Ücretsiz şifre alımı ve yenileme yöntemleri sayesinde bu sayı yıllar içerisinde azalma ve sıfırlanma eğilimindedir."

Yıldırım, e-Devlet'e giriş için çeşitli yöntemler olduğunu, bunların maliyetinin sıfır ile 2 lira arasında değiştiğini kaydetti.

Entegrasyonunu tamamlamış 12 finans kuruluşunun internet bankacılığı şifrelerinin kullanılarak, e-Devlet'e hiçbir ücret ödemeksizin girilebildiğini hatırlatan Yıldırım, ayrıca e-imza ve mobil-imza kullanıcılarının da e-Devlet'e herhangi bir ek ücret ödemeden girdiklerini belirtti.

Yıldırım, "Ancak bu yöntemleri tercih etmeyen vatandaşlarımız ise  PTT şubelerine giderek şifre zarfı temin edebilmektedirler. Bu işlemin maliyeti ise 2 liradır. Şifre unutulması durumunda ise vatandaşlarımızın e-Devlet kapısına girişleri sırasında cep telefon numaralarını sisteme eklemeleri ve doğrulamaları halinde yeniden şifre almak için herhangi bir ücret ödemelerine gerek yoktur" ifadesini kullandı.

Bu kaydı yapmak istemeyen ve internet bankacılığı, e-imza ve mobil imza gibi seçenekleri kullanmadan tekrar PTT şubelerine gitmeyi tercih edenlerin ise yeniden şifre zarfı alırken 4 lira ücret ödemeleri gerektiğini bildiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Burada amaç ücretsiz yeniden şifre edinme yöntemlerini kullanmaksızın sürekli kağıda basılı yeni şifre temin etmeye eğiliminin önlenmesi yoluyla ağaç ve benzeri doğal kaynaklarımızın ve çevrenin korunmasıdır. Yine mevcut ücretsiz giriş yöntemlerinden olan e-kimlik kartlarının, ülke geneline dağıtımı sonrasında diğer tüm alternatif giriş yöntemleri tali duruma geçecektir. Bugün e-Devlet kapısına giriş için ücretsiz pek çok yöntem mevcuttur. Ancak e-Devlet kapısının ilk açıldığı dönemdeki teknolojik imkanlar, PTT şubeleri kanalıyla basılı şifrelerin dağıtımını ve kimlik tespitinin kamu görevlilerince yapılmasını güvenlik açısından zorunlu kılmaktaydı. e-Devlet kapısının bu ilk erişim yöntemi, şifre basım giderleri, ofis kiraları ve personel maliyetleri gibi önemli parasal maliyetler yanında; harcanan kağıt, mürekkep ve enerji nedeniyle çevre açısından da tercih edilmeyen ve mecburi bir faaliyetti. Unutma ve benzeri nedenlerle bu yöntemin tekrarlı kullanımının yaygınlaşması istenmediğinden, ücretsiz giriş ya da yenileme yöntemlerinin geliştirilmesini takiben PTT'den basılı şifre temini kanalının caydırıcı olarak maliyetli tutulması uygulamasına devam edilmektedir."

Yıldırım, "Vatandaşların e-Devlet kapısı kullanımıyla tek bir defa dahi devlet dairelerine gitmekten tasarruf etmesi, toplu taşım ücreti açısından, şifre edinim maliyetinin iki katını vatandaşımızın cebinde bırakmaktadır. Yani e-Devlet kapısı şifresinin temini en kötü senaryoda dahi ilk kullanımda kendini amorti eden doğru bir yatırımdır" açıklamasında bulundu.
Editör: TE Bilisim