İSTANBUL Devlet Opera ve Balesi (İDOB), cumhuriyetin kuruluşunun 97. yılını iki konserle kutlayacak. "Cumhuriyet Konseri"nde izleyici karşısına çıkacak topluluk, 29 Ekim'de Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Sahnesi'nde, 30 Ekim'de ise Büyükyalı Fişekhane'de sahne alacak. Konserlerde, Türk müziğinin evrensel düzeye ulaşması için çalışan, beş klasik batı müziği bestecisi "Türk Beşleri"nin kaleme aldığı eserlere yer verilecek. Türk Beşleri'nde yer alan Ulvi Cemal Erkin'in, Altı Halk Türküsü eserinden "Divan", Ahmet Adnan Saygun'un Yunus Emre Orotoryosu'ndan "Ağlamaktır Benim İşim", Necil Kazım Akses'in, Orhan Veli Kanık şiirini bestelediği "Anlatamıyorum", Hasan Ferit Alnar'ın "Biraz da Yürüdükçe" eseri yorumlanacak. Sözlerini Faruk Nafız Çamlıbel ile Behçet Kemal Çağlar'ın yazdığı, bestesine Cemal Reşit Rey'in imza attığı 10. Yıl Marşı, Muammer Sun'un düzenlediği "Yaşa Mustafa Kemal Paşa" ve Cumhuriyet filmi için bestelediği "Bozkırın Sesi" eserleri, ayrıca Hüseyin Kaya'nın düzenlediği "Efem" türküsü de konserde seslendirilecek eserler arasında. Cemal Reşit Rey'in "Sarı Zeybek" eserinde, solist dansçı Mehmet Nuri Arkan, Ayşem Sunal Savaşkurt'un koreografisiyle dans edecek. Konserin solistleri Dilruba Bilgi, Kenan Dağaşan, Berk Dalkılıç, Evren Ekşi ve Nesrin Gönüldağ, piyanist Hüseyin Kaya eşliğinde eserleri seslendirecek. İDOB Sanat Yönetmeni Suat Arıkan ile Gökhan Akyüz'ün konuşmacı olarak yer aldığı konserler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uygun olarak gerçekleştirilecek.

İDSO’dan coşku dolu bir konser

İDSO (İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası) DenizBank “Cumhuriyet Bayramı Konseri” ile müzikseverler yine muhteşem bir gece yaşayacak. İDSO, İzmir Devlet Opera ve Balesi şefi Tolga Taviş yönetimindeki konserde, solistler Antalya Devlet Opera ve Balesi sanatçısı Nurdan Küçükekmekçi (Soprano), İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçısı Zeynep Halvaşi (Mezzo Soprano) ve Valentin Conus’a (saksafon) eşlik edecek. [caption id="attachment_195800" align="alignleft" width="121"] Valentin Conus[/caption] [caption id="attachment_195799" align="alignleft" width="122"] Zeynep Halvaşi[/caption] [caption id="attachment_195798" align="alignleft" width="120"] Nurdan Küçükekmekçi[/caption] Geçmişten günümüze iki muhteşem örnek ile İDSO, Cumhuriyeti sanatçı gözüyle kutluyor… [caption id="attachment_195797" align="alignright" width="89"] Tolga Taviş[/caption] Cumhuriyet’in yetiştirdiği bestecilerimiz Nevit Kodallı’nın “Telli Turna”sı ve Tolga Taviş’in “ Rona Şarkıları” sanatseverlerle buluşacak. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’ndaki İDSO DenizBank “Cumhuriyet Bayramı Konseri”nde orkestra şefi, aranjör ve besteci Tolga Taviş’in, müzisyen-şair Bertan Rona’nın şiirleri üzerine 8 şarkılık bir seri olarak bestelediği “Rona Şarkıları” ve ilk seslendirmesi Hikmet Şimşek yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından gerçekleştirilen besteci, kompozitör, müzik eğitmeni olan Cumhuriyet dönemi ikinci kuşak bestecilerinden Prof. Dr.Nevit Kodallı’nın “ Telli Turna”adlı eserleri yorumlanacak. İDSO Müdürü Bülent Evcil; “Cumhuriyetimizin 97. Kuruluş yıldönümünde tüm sanatseverleri Cumhuriyetimizin coşkusunu yaşamaya Cemal Reşit Rey Konser Salonu’ndaki konserimize davet ediyoruz. Hep birlikte bu coşkuyu yaşayalım ve kutlayalım” dedi.

Nazım Hikmet'in Kuvayı Milliye Destanı'ndan İnsan Manzaraları

ORKESTRA şefi ve besteci Murat Cem Orhan, Nazım Hikmet'in Kuvayı Milliye Destanı'ndan İnsan Manzaraları üzerine bestelediği, İstanbul ve Ankara'da ilgiyle izlenen eserini Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası için, 6 bölüm halinde yaylı çalgılar ile timpani ve vurma çalgılar için yeniden düzenledi. Eser 29 Ekim'de Orhan'ın yönetimindeki BBDSO ve solistler tarafından ilk kez seslendirilecek. [caption id="attachment_195795" align="alignright" width="402"] Murat Cem Orhan[/caption] Eserin bu yeni versiyonunda Murat Cem Orhan hem orkestrayı yönetecek hem de piyano başında olacak. Utku Bayburt ve Evrim Özkaynak vokal solist, Arda Serindağ klarinet solisti, Özgür Özaslan anlatıcı, Cem Ergunoğlu ses tasarımcısı göreviyle sahnede yer alacak. Berlin’de yaşayan Türk illüstrasyon sanatçısı Kutay Can Doğan’ın her bir bölüm için çizdiği illüstrasyonların geniş bir ekrana yansıtılmasıyla bir görsel tasarım bölümlerle birlikte sergilenecek. Nazım Hikmet’in ölümsüz eseri Kuvayı Milliye Destanı’ndan esinle, Kurtuluş Şavaşı’nın kahraman insanlarını dramatik bir yaklaşımla besteleyen orkestra şefi ve besteci Murat Cem Orhan’ın eserinin yeni versiyonu şu altı bölümden oluşuyor: -Karayılan Hikâyesi -Kambur Kerim'in Hikâyesi -Arhaveli İsmail'in Hikâyesi -Manastırlı Hamdi Efendi -Kadınlarımız -26 Ağustos Gecesinde Saatlar İki Otuzdan Beş Otuza Kadar ve İzmir Rıhtımından Akdeniz'e Bakan Nefer Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Filarmoni Derneği ve Uludağ Premium ile Tofaş katkılarıyla, 29 Ekim 2020 Perşembe akşamı saat 20.00’de, AKKM Merinos’ta verilecek konserin biletleri biletinial.com sitesinden, AVP Tiyatrosu binasındaki gişeden ya da konser öncesi AKKM Merinos gişesinden alınabiliyor.

İzmir’de "Türk Bestecileri Konseri"

İZMİR Devlet Opera ve Balesi (İZDOB) 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı Türkiye'nin çeşitli yörelerinden ezgilerin senfonik olarak seslendirileceği "Türk Bestecileri Konseri" ile kutlayacak. [caption id="attachment_195796" align="alignright" width="700"] Tulio Gagliardo Varas[/caption] İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB) 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı Türkiye'nin çeşitli yörelerinden ezgilerin senfonik olarak seslendirileceği "Türk Bestecileri Konseri" ile kutlayacak. İZDOB'tan yapılan açıklamaya göre konser, Elhamra Sahnesi'nde 29 Ekim saat 20.00'de gerçekleştirilecek. İZDOB Orkestrası ve solistleri eşliğinde Türk bestecilerin eserlerinin seslendirileceği konserde, Cumhuriyet'in eseri ve mirası olan besteciler ile çalışmaları da anılmış olacak. Konserde "Çökertme", "Köroğlu", "Aman Avcı", "Sabahın Seherinde", "Akşam Mahnısı", "Çalın Davulları", "Ben Seni Sevduğumu", "Yalancı Dünya" gibi ülkenin farklı yörelerine ait eserler, orkestra ve solistleri tarafından seslendirilecek. Konserde Tulio Gagliardo Varas orkestra şefi ve Tolga Kulak başkemancı, Nazlı Alptekin, Filiz Güneş ve Derya Kırcalı Gürlük soprano, Burak Dabakoğlu tenor, Murat Duyan bariton, Hasan Alptekin ve Teyfik Rodos ise bas olarak sahne alacak. Etkinlikte, Sağlık Bakanlığının belirlediği fiziksel mesafe ve hijyen kurallarının temel alınarak hazırlandığı oturma düzeni ve önlemler uygulanacak. Etkinlik alanına girişte HES kodu kontrolü ve ateş ölçümü yapılacak.

Muratpaşa’da 29 Ekim coşkusu

COVİD-19 salgınında, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı birbirinden renkli görüntülere sahne olan araç konvoyu ve Akdeniz’in maviliklerine Türk bayraklarıyla açılan teknelerle kutlayan Muratpaşa Belediyesi, Cumhuriyet’in ilanının 97’inci yıl dönümü için özel bir kutlamaya hazırlanıyor. [caption id="attachment_195801" align="alignright" width="196"] Ümit Uysal[/caption] PANDEMİ KOŞULLARINDA KUTLAMA Başkan Ümit Uysal, gelecek hafta perşembe günü kutlanacak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için arabalı konser ve sinema düzenleyeceklerini söyledi. Saat 18.00’de başlayacak kutlamaların Çağlayan Mahallesi’nde, Bülent Ecevit Bulvarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu yanında bulunan 25 bin metrekarelik alanda gerçekleştirileceğini belirten Başkan Uysal, şunları söyledi: “Vatandaşın iradesi ile yönetilmeye, demokratik katılıma aç bir coğrafyada 97 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Cumhuriyetimizi ilan ettik. Cumhuriyetimizin 97 yılında, pandemi koşullarına rağmen etkinliklerimiz var. Komşularımızı, arabalarından, saat 18.00’de başlayacak Tolga Çandar konserini dinlemeye ve ardından Cumhuriyet filmini izlemeye davet ediyoruz.  29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.” KURULUŞ YILLARINI ANLATIYOR [caption id="attachment_195802" align="alignright" width="164"] Tolga Çandar[/caption] Muratpaşa Belediyesi’nin Tolga Çandar konseriyle kutlayacağı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda gerçekleşecek film gösterimi Antalya Genç İşinsanları Derneği (ANTGİAD) destekleriyle yapılacak. 1922'den 1930'lu yılların ortalarına kadar geçen olaylar ve savaş sonrasında Türkiye Cumhuriyeti`nin kuruluşunu anlatan Cumhuriyet filminde Rutkay Aziz, Savaş Dinçel, Hülya Aksular, Dolunay Soysert, Kenan Işık ve Macide Tanır gibi isimler rol alıyor. KAYIT İÇİN TURUNÇ MASA Muratpaşa Belediyesi’nin covid-19 pandemisi nedeniyle arabalı olarak gerçekleştireceği kutlamalar için 25 bin metrekarelik alana 800 araç alınacak. Sınırlı sayıda katılımla yapılacak kutlamalar için 444 80 07 numaralı Turunç Masa Çağrı Merkezi’nden kayıt yaptırılması gerekiyor.

Cumhuriyet Haftası etkinlikleri

KARTAL Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 97. yıl dönümünü bir hafta sürecek çeşitli etkinliklerle coşku, birlik ve beraberlik içerisinde kutlamaya hazırlanıyor. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Benim en büyük eserim” dediği Cumhuriyet’in kuruluşunun yıl dönümünü Kartal’a yakışır bir programla kutlayacaklarını belirten Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, tüm komşuları, Koronavirüs salgını kapsamında gerekli tedbirlerin alındığı “Cumhuriyet Haftası” etkinliklerine davet etti. CUMHURİYET RESİTALİ Piyanist Prof. Cana Gürmen ve viyolonsel sanatçısı Çağ Erçağ, verecekleri “Cumhuriyet Resitali” ile bayram coşkusunu müzik ziyafeti ile birleştirecek. Sanatçılar program kapsamında; L. Von Beethoven: Haendel’in bir teması üzerine 12 çeşitleme, P. Tschaikovsky: Vals, S. Rachmaninoff: Vocalise, S. Saens: Kuğu, S. Saens: Apassionata, A. Piazzola: Oblivion, A. Piazzola: Grand Tango ile Anonim. Selanik Türküsü’nü yorumlayarak dinleyicileri müziğin büyülü dünyasında eşsiz bir yolculuğa çıkartacak. Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan bu muhteşem resital, 28 Ekim 2020’de saat 19.00’da Kartallılar ile buluşacak. ÜSTÜ AÇIK OTOBÜSLER İLE BANDOLU KONSER 29 Ekim 2020 günü, 12.45-18.30 saatleri arasında üstü açık otobüsler, Kartallı Kazım Meydanı’ndan çıkış yaparak Kartal’ın tüm mahallelerini gezecek ve vatandaşlara bayrak dağıtımı gerçekleştirecek. Zabıta araçları, motorlu ekipler ve anons araçlarının eşlik edeceği üstü açık otobüslerde bando ekipleri de gün boyu çalacakları marşlarla vatandaşlara bayram coşkusunu yaşatacak. SELÇUK BALCI KONSERİ Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında final etkinliği, sanatçı Selçuk Balcı’nın vereceği konser ile gerçekleşecek. Cumhuriyet şarkılarının yankılanacağı konser programı, Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler doğrultusunda Eski Kartal Stadı’nda ‘arabalı konser’ şeklinde düzenlenecek. 29 Ekim 2020 saat 21.00’da başlayacak konserle Kartallılar, sevilen sanatçının eserlerini nostaljik bir atmosferde dinleme şansını yakalayacak. Ayrıca hafta boyunca müzik etkinliklerinin yanı sıra farklı konularda çeşitli sunumlar da gerçekleştirilecek.

Sarıyer'de Cumhuriyet ve müzik

SARIYER’İN Boğaz semtleri Rumeli Hisarı, Emirgan, İstinye, Yeniköy, Tarabya, Kireçburnu, Büyükdere ve Sarıyer Merkez noktalarında sokak sanatçılarının değişik müzik dallarındaki performansları ile Cumhuriyet kutlaması Boğaz'a taşındı. Sokak müzisyenlerini dinlemeye gelenler arasında Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç'te vardı. Başkan Genç, Tarabya Parkı'nda geçekleşen dinletide, “Cumhuriyeti hayatımızın içine almalı ve yaşam biçimimiz haline getirmeliyiz” mesajı verdi.