ADANA - Suriye'de yürütülen "Doğal Kararlılık Operasyonu"na destek amacıyla ABD'den havalanan ve "tank katili" olarak adlandırılan 12 adet "A 10 Thunderbolt 2" uçağı ile 300 personel İncirlik Hava Üssü'ne konuşlandı.

İncirlik'te konuşlu ABD Hava Kuvvetleri 39. Hava Kanat Komutanlığının resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, 15 Ekim'de İncirlik Üssü'ne 1 adet A 10 uçağının gönderildiği bildirildi. Açıklamada, yürütülen operasyonlara destek amacıyla Amerika'nın Georgia eyaletindeki hava üssünden kalkan 12 adet A 10 Thunderbolt 2 uçağının, teknik ekipmanları ve yaklaşık 300 personelle birlikte İncirlik Üssü'ne ulaştığı bildirildi.

Açıklamada söz konusu konuşlanmanın Türkiye'nin DAEŞ'e karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonları çerçevesinde ABD ve koalisyon güçlerine hava üslerini açma kararının ardından gerçekleştiği bilgisine de yer verildi.

Açıklamada Doğal Kararlılık Operasyonu kapsamında ABD, Türkiye ve 60 dan fazla koalisyon gücünün bölgede huzur ve istikrarı sağlama adına DAEŞ'le mücadelede kararlı olduğu ifade edilerek, üsse konuşlanan A-10 uçaklarıyla ilgili fotoğraflara da yer verildi.

"Tank katili" olarak bilinen A-10 uçakları, kara birliklerine yakın hava desteği sağlama görevi için özel olarak geliştirildi. Düşük irtifa ve düşük hızda manevra yapabilen, isabetli silah sevk yeteneği olan, her türlü yer hedefine özellikle de tank ve zırhlı araçlara saldırabilen bu uçaklar, Soğuk Savaş döneminde alçak uçuşla Sovyet tank ve zırhlılarını imha etmek üzere tasarlanmıştı. A 10'lar birinci ve ikinci Körfez Savaşları'nda aktif olarak kullanılmıştı.

Editör: TE Bilisim