NEW YORK  - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Amerika'nın İsrail'in hayallerine ve güvenliğine olan desteği hiçbir zaman değişmeyecek" dedi.

Kerry, İsrail eski Cumhurbaşkanı Haim Herzog'un 1975 yılında siyonizmi bir çeşit ırkçılık olarak niteleyen BM Genel Kurul tasarısını eleştirdiği ünlü konuşmasının yıl dönümü nedeniyle BM Genel Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte konuştu.

İsrail'in kurduğu hiçbir ittifakın, ABD ile yürüttüğü ittifak kadar güçlü olmadığını vurgulayan Kerry, "Zaman değişebilir ama bir şeyi kesin olarak biliyoruz. Amerika'nın İsrail'in hayallerine ve güvenliğine olan desteği hiçbir zaman değişmeyecek" diye konuştu.

İsrail'in demokrasiyle temellenen bir Yahudi devleti fikri üzerine kurulduğunu öne süren Kerry, şunları kaydetti:

"İşte bu nedenle, burada, Birleşmiş Milletler'de ve her uluslararası platformda İsrail ile omuz omuza duruyoruz. İşte bu nedenle İsrail'i ve meşruiyetini haksız bir şekilde hedef alan her çabayı yüksek sesle eleştiriyor ve kınıyoruz. İşte bu nedenle İsrailliler ve Filistinliler arasında adil ve kalıcı bir barışa yönelik hedeflerimizden şaşmıyoruz, çünkü İsrail fikrinin kendisi demokrasiyle kurulmuş bir Yahudi devleti üzerinde temellenir. Bu demokrasiye sahip olmanın tek yolu bu barıştır."

Siyonizm düşüncesinin, İsrail'in demokrasisiyle tüm milletlere yol gösterici olmasını hedeflediğini iddia eden Kerry, "Bu hayal, iki devletin yan yana, barış ve güvenlik içinde var olmaları ile muhafaza edilebilir. Hepimiz yıllardır süren müzakere ve çabalar sayesinde, bunun imkansız bir hayal olmadığını biliyoruz. Bu hayal gerçekleşebilir" ifadelerini kullandı.

Kerry, günümüzde antisemitizmin hala yaygın bir şekilde var olduğunu öne sürerek, tüm dünyanın Yahudi düşmanlığı, aşırıcılık ve terörizme karşı birlikte mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.