ANKARA  - ABD, Suriye'nin Humus ilindeki tarihi Tedmur (Palmira) ilçesinin terör örgütü DAEŞ'ten temizlenmesi konusunda çelişki yaşıyor. Bir yandan Esed rejiminin kenti geri almak için Rus savaş uçakları eşliğinde düzenlediği operasyona havadan destek veren ABD, diğer yandan Tedmur'u DAEŞ'ten alıp Esed rejimine vermenin yanlış olduğunu ifade ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner dünkü basın toplantısında Tedmur operasyonuna değinerek, ilçenin Esed rejimine bağlı güçler tarafından alınması durumunda, bunun çok iyi bir "değiş tokuş" olmayacağını söyledi.

Suriye'de ABD’nin asıl önceliğinin DAEŞ’i ortadan kaldırmak olduğunu vurgulayan Toner, "Fakat, DAEŞ barbarlığını Esed zorbalığıyla değiştirmek çok iyi bir değiş tokuş ya da harika bir çözüm değil. Suriye halkı DAEŞ ve Esed seçimi arasında kalmamalı." ifadesini kullandı.

Ancak ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) dün internet sitesinde koalisyon güçlerinin Tedmur çevresindeki DAEŞ hedeflerine hava saldırısı düzenlediğini açıklamıştı. Açıklamada, "Tedmur yakınında DAEŞ'in taktiksel birimine bir hava saldırısı düzenlendi ve bir DAEŞ cephesi yok edildi" denilmişti.

Yerel kaynaklar, dün AA'ya rejim güçlerinin Tedmur'u geri almak için düzenlediği operasyona Rusya'nın da hava desteği sağladığını bildirmişti. Rus savaş uçaklarının Deyr ez-Zur'dan gelen DAEŞ'in ikmal hattını vurduğu, bu nedenle terör örgütünün Tedmur'a takviye güç gönderemediği ifade edilmişti.

Çatışmalar tarihi kent yakınlarında sürüyor. DAEŞ'in kent etrafına mayın döşemesi nedeniyle, Rus hava şemsiyesindeki rejim güçlerinin kente yaklaşık 1 kilometre mesafede olduğu, ötesine henüz geçemediği belirtiliyor.

Rusya Özel Kuvvetleri'nde görevli bir subayın dün Tedmur operasyonu sırasında öldürüldüğü bildirilmişti. Rejim güçleri, birkaç gün önce bölgede ilerleyerek stratejik Hayan Dağı, Kasr Meridyen oteli mevkii ve Humus-Tedmur-Şam kavşağında kontrolü sağlamıştı. Terör örgütü DAEŞ, Tedmur'u Mayıs 2015'te ele geçirmişti.