SANA - Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, Kuveyt'teki Yemen müzakerelerine katılan tarafların kendi talepleri konusunda çok ısrarcı olmaları durumunda görüşmelerdeki tıkanıklığın süreceğini belirtti.

Şeyh Ahmed yayımladığı yazılı açıklamada, Kuveyt'teki görüşmelerde 6'ncı haftanın sonuna gelindiğine değinerek, "Tarafların taleplerinde ısrar etmesi siyaset ve güvenliğe ilişkin dosyalarda tıkanıklığın sürmesine yol açar." ifadelerini kullandı.

Yemen halkının temel talebinin güvenlik konusunda istikrarın sağlanması olduğunu kaydeden Şeyh Ahmed, geçici ateşkese yönelik ihlallerin kabul edilemeyeceğinin altını çizdi.

Şeyh Ahmed, güvenliğin Yemenlilerin sıkıntısını çektiği, ekonominin bozulması, su ve elektrik kesintileri gibi birçok konuyu etkilediğine değinerek, tarafları kapsamlı siyasi bir çözüm sağlanması için daha fazla çaba sarf etmeye çağırdı.

BM Özel Temsilcisi, Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarının oluşturduğu ortak heyetin görüşmelerde Yemenlilerin karşılaştıkları zorlukları anlattıkları, hükümet heyetinin ise dün akşamki oturumda siyaset ve güvenlik açılarından gelecek döneme ilişkin görüşlerini yansıtan bir sunum yaptıklarını kaydetti.

Şeyh Ahmed, dün İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile gerçekleştirdiği görüşmede, Hammond'un BM'nin çabalarını desteklediklerini ifade ettiği ve Yemenlileri krizi çözerek ülkelerini ekonomik çöküşten kurtarmaya çağırdığını belirtti.

Kuveyt Dışişleri Bakanı Sabah Halid el-Hamed es-Sabah'la da görüştüğünü kaydeden Şeyh Ahmed, Sabah'ın kendisine Türk, Suudi Arabistanlı ve Rus yetkililerle yaptığı görüşmelerin özetini aktardığını ifade etti.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı. Müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesinin de içinde olduğu insani, siyasi ve güvenlik alanlarında kurulan komisyonların toplantısı ise 14 Mayıs'ta başlamıştı.