TBMM  - MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, AK Parti'nin, "partili cumhurbaşkanına" ilişkin görüşlerini netleştirip, kamuoyuna deklare etmesini isteyerek, "Daha sonra ayrıntılı görüşlerimizi ifade ederiz. Bunlar, 'Siz bana verin bütün yetkileri, ama sorumlulukları üstlenmem' diyor. Bunun adı diktatörlüktür." dedi.

Akçay, TBMM'de gazetecilerin, AK Parti'nin "partili cumhurbaşkanı" önerisine ilişkin sorularını yanıtladı.

Kurum ve kuralların, kişiye uydurulamayacağını belirten Akçay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Ben anayasaya, sisteme uymam. Sistemi bana uydurun" dediğini iddia etti.

Akçay, hangi sistem getirilirse getirilsin, cumhurbaşkanının gelen yapıyla kavgalı olacağını savunarak, Erdoğan ve AK Parti yöneticilerine, kuvvetler ayrılığına inanmalarını tavsiye ettiğini söyledi.

"HER ANLAŞMAZLIKTA AZİL VE DARBE Mİ YAŞANACAK?"

Uyumdan söz edildiğini dile getiren Akçay, demokratik hukuk devletinde, kuvvetler ayrılığının olduğu sistemde uyum kavramının çok doğru bir kavram olmadığını öne sürdü. "Uyum ne; başbakan, vali, muhtar, belediye başkanına kadar herkes cumhurbaşkanıyla uyumlu olacak öyle mi?" diye soran Akçay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun adı diktatörlüktür. Uyumlu olacak, paydaş aktörlerdir; cumhurbaşkanı, başbakan anayasayla uyumlu olacak. Herkes görev ve yetkisini yerine getirecek. Türkiye'de yaşadığımız bu sorunlar, örneğin Sayın Davutoğlu'nun azledilmesi, hükümet darbesi, sistem sorunundan mı kaynaklandı? Cumhurbaşkanı ile Başbakan'ın anlaşmazlığından kaynaklandı. Her anlaşmazlıkta, böyle azil ve darbe mi yaşanacak? Bunun adı şahsi ve keyfi yönetimdir. Bu hukuki yönetim değildir. Devlet yöneticileri, başta Cumhurbaşkanı, anayasa ve kurumları uyumla yönetmekle görevli. Anayasamız, cumhurbaşkanına bu görevi vermiş. Fakat tam aksine uyumsuzluğu getiren Sayın Cumhurbaşkanı ve AKP kanadı. Akıllarını biraz başlarına devşirmeleri gerekir."

"4-5 MADDEYLE DÜZENLE NECEK HUSUSLAR DEĞİL"

"Partili cumhurbaşkanı ile başkanlık arasında fark olup olmadığının" sorulması üzerine Akçay, uygulama ve anlayışa bakıldığında fark görülmediğini söyledi.

Partili cumhurbaşkanı olduktan sonra üyelikle yetinilmeyeceğini, genel başkan olacağını, partisinin yönetim kadrosunu, hükümeti belirleyeceğini, partisini de yöneteceğini ileri süren Akçay, "O zaman kuvvetler ayrılığı sisteminde tarafsız ve bir denge makamı olarak cumhurbaşkanlığı nasıl duracak? Tarafsız olmayacak. Bunlar, 'Siz bana verin bütün yetkileri, ama sorumlulukları üstlenmem' diyor. Bunun adı diktatörlüktür. Adını istediğiniz şekilde koyabilirsiniz." dedi.

Akçay, bir gazetecinin, "MHP, AK Parti ile 3-4 bakan karşılığında koalisyon yapabilir mi?" sorusunu, "Abesle iştigal olur bu tip değerlendirmeleri yapmak. Böyle yorumlar yanlıştır. Ağzı olan konuşuyor misaline döner. AKP Grup Başkanvekili Sayın Canikli'ye sordunuz mu, 4-5 maddeden bahsediyorsun ama nedir? Cumhurbaşkanının tarafsızlığı, sorumluluğu ne olacak, kuvvetler ayrılığı ne olacak, bunlar 4-5 maddeyle düzenlenecek hususlar değil. Önce AKP görüşlerini netleştirsin, kamuoyuna deklare etsin, biz daha ayrıntılı görüşlerimizi ifade ederiz." diye yanıtladı.

Güçlendirilmiş parlamenter sistemden, kuvvetler ayrılığından yana olduklarını dile getiren Akçay, devletin en tepesinde tarafsız bir makamın, devlet kurumlarını uyumlu şekilde yönetmesinden yana olduklarını kaydetti. Akçay, Türkiye'nin sistem sorunu olmadığını belirterek, yönetim tarzından kaynaklı sorun bulunduğunu ileri sürdü.