LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Türkiye'nin garantörlüğünün devamının gerekli olduğunu görüyoruz" dedi.

Kıbrıs Türk televizyonlarının ortak canlı yayınına konuk olan Akıncı, müzakereler ve iç meselelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Akıncı, Kıbrıslı Türklerin, Türkiye'nin garantörlüğüne çok önem verdiğini ve araştırmaların Türkiye'nin garantörlüğü olmazsa yapılacak bir referandumdan "hayır" oyu çıkmasının yüksek ihtimal olduğunu gösterdiğini belirterek, "Türkiye'nin garantörlüğünün devamının gerekli olduğunu görüyoruz. Pozisyonumuz bu noktadadır. Halka istediğini vermek zorundayım" ifadesini kullandı.

Her başlığında ilerleme kaydedilen müzakerelerde mülkiyet konusunda bir uzlaşıya varılması halinde diğer meselelerin kolaylıkla halledilebileceğini dile getiren Akıncı, "Mülkiyet kriterlerinde bir uzlaşıya varılırsa diğer konuların daha rahat geçme olasılığı artar. Mümkün olan en az sayıda insanın yerinden olmasını hedefliyoruz. Mülkiyet halkın çok duyarlı olduğu bir konu" dedi.

Akıncı, "41 yıl önce burada oturan insanları topyekun buraya getireceğiz" anlayışının gerçekleşmesinin mümkün olmadığını da vurguladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, siyasi eşitlik, yönetim ve güç paylaşımının önemli meseleler arasında yer aldığını belirterek, mülkiyet dahil tüm konulara değinildiğini, ayrıntıların konuşulmadığını söyledi.

Eşitliğin önemli göstergelerinden dönüşümlü başkanlığın kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Akıncı, bu meselenin samimiyetle çözüleceğine inandığını kaydetti.

Dönüşümlü başkanlık konusundaki tavrının Rum tarafında tepkiyle karşılandığını hatırlatan Akıncı, Annan Planı'nda da bulunan bu ilkenin, bu dönemde de var olması gerektiğini ve Kıbrıs Türk halkının dönüşümlü başkanlığı istediğini bildirdi.

"DÖRTTE BİR ORANI DİYE BİR ŞEY YOK"

Akıncı, adada nüfusların eşitlenmesinin mümkün olmadığına dikkati çekerek, "(Dörtte bir oranı) diye bir şey yok. Bizim için önemli olan bu ülkede bir çözüme gitmek ve bunu gerçekçi temeller üzerine kurmaktır" dedi.

Kıbrıs müzakerelerinin sonunda farklı dilden farklı dinden insanların federal bir çatı altında buluşmasının, herkese büyük getirisi olacağını vurgulayan Akıncı, bu yeni dinamikte akıllı davranılmazsa gerginlik yaşanacağı uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakerelerin dışarıdan birileri tarafından idare edilmediğini de belirterek, "Türkiye'den gayretlerimize olumlu destek gördük. Böyle devam edersek bahara çözüm olabilir" ifadesini kullandı.

ULUSLARARASI DESTEK

Tazminatlarla ilgili uluslararası desteğe ihtiyaçları olacağını dile getiren Akıncı, hem Avrupalı hem de ABD'li yetkililerle konuyu görüştüklerini ve her türlü katkının yapılacağına dair söz verildiğini kaydetti.

Akıncı, çözümle birlikte AB üyesi olunacağını ve AB'ye hazırlık konusunda yapılması gerekenler bulunduğunu sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim