ANKARA  - CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, "Hiç kuşkusuz kadına yönelik şiddet açısından kadın cinayetleri, birincil öneme sahip bir konumdadır ve bu sorunun çözümü için hiç vakit kaybedilmeksizin TBMM'deki bütün partilerin bir araya gelerek kalıcı ve gerçekçi çözümler üretmesi gerekmektedir" değerlendirmesini yaptı.

Akkaya, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin her geçen gün giderek arttığını savundu.

Bundan daha vahim olanınsa kadını korumakla yükümlü olan devletin bu somut duruma yönelik kayıtsız kalması olduğunu ileri süren Akkaya, 2002-2015 yılları arasında yaklaşık 5 bin 500, son beş yıl içinde ise bin 134 kadının cinayete kurban gittiğini belirtti.

Akkaya, "Hiç kuşkusuz kadına yönelik şiddet açısından kadın cinayetleri, birincil öneme sahip bir konumdadır ve bu sorunun çözümü için hiç vakit kaybedilmeksizin TBMM'deki bütün partilerin bir araya gelerek kalıcı ve gerçekçi çözümler üretmesi gerekmektedir" ifadesini kullandı.

Bütün bu veriler ortadayken, iktidarın kadını çalışma yaşamı dışına itecek yeni düzenlemelerin peşinde olduğunu öne süren Akkaya, şunları kaydetti:

"Ulusal İstihdam Stratejisi içerisinde yer alan esneklik ve kiralık işçilik dayatması da bunun tipik örneklerinden birisidir. Öte yandan, çalışma yaşamında da kadına yönelik şiddetin tanımlanmamış birçok biçimi ve çeşidine de kadınlar her gün maruz kalmaktadır. Eşit ücret hakkından mahrum edilmektedirler, işyerinde mobbinge maruz kalmaktalar, özel durumları ile ilgili izin kullanamamaktalar veya tacize maruz kalmaktadırlar. Birçok kadın maruz kaldıkları bu şiddeti dillendirememektedir, çünkü korkmaktadırlar, yalnız bırakılmaktadırlar. Bu vesile ile 26. Dönem çalışmalarına başlayacak olan TBMM'deki bütün partilerin de bu konuda ön yargılarını bir kenara bırakarak, kadına yönelik şiddetin her türlüsünü önleme adına yeni bir anlayışla çalışması için çağrıda bulunmayı bir görev ve sorumluluk olarak görüyorum. Gelin yaşamda, çalışma hayatında, evde kadının eşit ve özgür insanlar olarak yaşayabileceği bir Türkiye'yi hep birlikte kuralım."