TBMM - CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, seçimden önceki 6 ayda 265 atama yapılırken, seçimden sonra bu sayının 825 olduğunu ifade ederek, "Arkasında halkın desteği kalmamış bir Hükümetin 2,5 ayda 825 atama yapması doğru mu, meşru mu, demokratik mi" diye sordu.

Hamzaçebi, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Hükümetin, koalisyon çalışmalarının başarısızlıkla sonuçlanmasından dolayı değil tek başına iktidar olmak için bir seçim dayatmasının sonucuyla kurulacağını savundu.

Ortada müstafi, istifa etmiş bir hükümet bulunduğunu belirten Hamzaçebi, istifa eden hükümetlerin, demokratik geleneklere, Anayasa'ya göre günlük, kısa vadeli icraatlarla yetindiğini, bunun dışında esaslı, asli işlere girişemeyeceğini söyledi.

Hamzaçebi, arkasında halk desteği kalmayan hükümetin esaslı uygulamalara girmesinin, doğru olmadığını öne sürerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"7 Haziran'dan bu yana, istifa eden Hükümetin rutin atamalar hariç 825 kararnameyle atama yaptığını görüyoruz. YSK'nın seçim takvimini ilan ettiği tarihten seçimin yapıldığı 7 Haziran 2015 tarihi arasında, yaklaşık 6 aylık dönemde kararnameli atamaların sayısı 265'tir. Seçimden önceki 6 ayda 265 atama, seçimden sonraki 2,5 ayda  825 atama. Sayın Davutoğlu, 'demokrasi, anayasa, hukuk' diyor. Sayın Davutoğlu, sizin hukuk anlayışınız bu mu? Arkasında halkın desteği kalmamış bir Hükümetin 2,5 ayda 825 atama yapması doğru mu, meşru mu, demokratik mi? Bu atamaların hiçbiri Anayasa'ya uygun değildir. Durup dururken bu atamalar yapılmıyor. 1 Kasım seçiminde Adalet ve Kalkınma Partisi, kuvvetle muhtemel iktidarı kaybedecek. Ülkeyi yönetme imkanı bulamayacak şu andaki Hükümet, mevcut kadroları kendine yakın olduğunu düşündüğü kişilerle doldurarak gelecek Hükümetin, atama imkanını elinden almak istemektedir."

Hamzaçebi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, AK Parti  ile CHP heyetleri arasındaki ön görüşme sürecinde dış politika ve eğitim konularında görüş farklılıkları olduğunu söylediğini anımsattı. Hamzaçebi, iki partinin her konuda aynı görüşü paylaşmasının mümkün olmadığını belirterek, müzakere aşamasına geçilmediği için bu faklılıkların ele alınamadığını kaydetti.

Davutoğlu'nun kamuoyu önünde masum gerekçe yaratmaya çalıştığını ileri süren Hamzaçebi, bütün görüşme tutanaklarının kamuoyuna açıklanmasını istedi. Bir soru üzerine Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, demokratik gelenekleri çiğneyerek, Anayasa'nın ruhunu bir kenara bırakarak görev vermediğini" öne sürdü.

Hamzaçebi, bir başka soruyu yanıtlarken, "7 Haziran'a kadar durmuş terör, 7 Temmuz'dan sonra ne oldu da birden çıktı" ifadesini kullandı.

Akif Hamzaçebi, kabinede yer alacak bağımsız isimlerin, 1 Ekim'i beklemeden, TBMM'de yemin etmesi gerektiğini, aksi halde uygulamalarının tartışılır hale geleceğini belirtti.