ANKARA - Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 1 Kasım Genel Seçimi'nde aday göstereceği isimleri açıkladı. Listede Geçici Bakanlar Kurulu üyeliği teklifini kabul eden Ankara Milletvekili Yıldırım Tuğrul Türkeş ile eski TBMM Başkanvekili Meral Akşener yer almadı.

Listeye göre, MHP Genel Başkan Devlet Bahçeli, memleketi Osmaniye'den birinci sıradan aday oldu. MHP adına Geçici Bakanlar Kurulu'na giren ve Başbakan Yardımcısı olan Türkeş ile eski İçişleri Bakanı ve eski TBMM Başkanvekili İstanbul Milletvekili Meral Akşener, MHP'nin 1 Kasım Genel Seçimi milletvekili aday listesine giremedi.

7 Haziran'da yapılan genel seçimde İstanbul milletvekili olan ancak 1 Kasım Genel Seçimi için adaylık başvurusunda bulunmayan eski bakanlardan Murat Başesgioğlu da beklendiği gibi listede yer almadı.

Türkeş'in yerine Haberal

MHP'nin aday listesine göre, 7 Haziran'da milletvekili olan 80 kişiden 72'si yerini  korudu. MHP'de Ankara 1. bölge 3. sıradan milletvekili seçilen Mustafa Erdem de liste dışı kalan milletvekilleri arasında bulunuyor. Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in de aday gösterilmemesi üzerine, daha önce 4. sıradan aday olan ancak seçilemeyen Erkan Haberal ise bu kez Ankara 1. bölge 2. sıradan aday gösterildi.

Öte yandan Aydın'da Ali Uzunırmak, Hatay'da Şefik Çirkin, Karabük'te Durmuş Yalçın, Manisa'da Zeynel Balkız liste dışı kalan isimler arasında bulunuyor.

Ayrıca, Ekmeleddin İhsanoğlu yine İstanbul'dan, eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da yine Uşak'tan aday gösterildi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri aday listelerine ilişkin, "Bütün aday arkadaşlarımız bugünden itibaren seçim çevrelerine gidecekler ve aziz milletimizin desteğini ve helalliğini alarak 1 Kasım’da Milliyetçi Hareket Partisi’ni iktidarın burçlarına taşıyacaklardır" değerlendirmesini yaptı.

Bahçeli, aday listelerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin 1 Kasım Pazar günü tüm yurtta yapılacağını anımsattı.

Demokrasi imtihanına bugünden itibaren 44 günlük bir sürenin kaldığını belirten Bahçeli, MHP'nin, 1 Kasım seçimlerine katılacak milletvekili aday listesini dikkat ve titizlikle hazırlayarak, daha önceden belirlenen takvim süresi içerisinde YSK’ya teslim edeceğini ifade etti.

Seçimlerin Türkiye’nin gerilim ve tehlike dolu bir ortamında gerçekleşeceğine işaret eden Bahçeli, bölücü terörün bir numaralı sorun olarak ülke gündemine yerleştiğini vurguladı.

Türkiye üzerinde tarihsel hesap ve emeli olan çevrelerin zincirleme nifak üretimini artırdıklarına dikkati çeken Bahçeli, bin yıllık kardeşlik hukukunun hırpalanmakla kalmadığını, çok açık hedef yapıldığını belirtti.

Kardeş kavgası çıkarmak amacıyla iç ve dış tüm karanlık odakların heves ve hızla devreye girdiklerini ifade eden Bahçeli, milli birlik ve beraberliğin kıskaca alındığını kaydetti.

Türkiye'nin mevcut halinin hiçbir vicdan sahibinin,  vatan ve millet sevdalısının kabullenemeyeceği kadar yürek yaralayıcı olduğunu aktaran Bahçeli, " Sosyal çöküş riski, siyasal dağılma tehlikesi, ekonomik iflas ihtimali birbirine eklemlenerek, birbirini tetikleyerek kaos planlarına hizmet etmektedir. Ülkemizin geleceği sislidir" ifadelerini kullandı.