Ankara Devlet Opera ve Balesi (Ankara DOB) 16 Kasım Pazartesi akşamı Opera Sahnesi’nde bir opera masalını ağırlayacak. Bestesi Selman Ada’ya, librettosu Tarık Günersel’e ait Ali Baba & 40 operası Mehmet Balkan rejisiyle sahneye konulacak.

Daha önce yurtiçinde sayısız temsil veren ve yurtdışında Wuppertal Operası’nda repertuvara alınan ilk Türk operası ünvanını alan ve seyirciler tarafından büyük beğeni toplayan eser; tanıdık ve sevilen aryaları, renkli kostüm ve dekoruyla Ankaralı sanatseverlere eğlenceli ve büyülü bir gece yaşatmayı amaçlıyor. Eserin konusu kısaca şöyle: Haramilerin mağara sırrını öğrenen Ali Baba eve altınlarla döner.

Mağaranın yerini ağabeyinden öğrenen Kasım zengin olmak için oraya gider. Tam mağaradan çıkacakken sihirli sözü hatırlayamaz, kapalı kalır ve haramilerin eline düşer. Kaygıyla mağaraya giden Ali Baba kardeşinin parçalanmış cesedini bulur. Parçaları evine taşır.

Ali Baba’nın evini bulan Haramibaşı tüccar kılığında zeytinyağı küpleri ile gelip ondan bir gece konaklama izni ister. Nurcihan küplerde haramiler olduğunu anlar. Onları ninniyle uyutarak etkisiz kılar. İçeri dönen Nurcihan Haramibaşı’nın kimliğini ortaya çıkarır. Haramiler tutuklanır, Ali Baba canını kurtaran Nurcihan’a olan gönül borcunu onu azad edip oğlu Abdullah’la evlendirerek gösterir.