Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: "Ortadoğu ile Avrupa arasındaki mesafe uzak değilmiş. Hatta uzak olsa bile ülkesinde yaşanan çatışmalar nedeniyle ailesini korumak için göç eden insanların önünü kesemezsiniz. Bu projeyi (Güney Gaz Koridoru) ticari bir proje olarak yapacağız. Enerji konusu siyasi koz olarak kullanılmamalıdır. Siyaset de iş sektörüne müdahale etmemelidir"

BAKÜ - Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Avrupa'da yaşanan sığınmacı kriziyle ilgili, "Ülkesinde yaşanan çatışmalar nedeniyle ailesini korumak için göç eden insanların önünü kesemezsiniz" dedi.

Aliyev, 4. Küresel Bakü Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, dünyadaki çatışmaların son yıllarda dinmediğini, tam aksine arttığını, bu nedenle hükümetlerin, siyasetçilerin ve kanaat önderlerinin gerginliklerin azaltılması için elllerinden geleni yapması gerektiğini vurguladı.

Aksi takdirde gelecekte durumun daha da kötüleşeceği uyarısında bulunan Aliyev, işbirliği, uzlaşı, barış ve istikrarın sağlanması için herkesin dayanışma içerisinde olmasının önemine işaret etti.

Ermenistan-Azerbaycan çatışması ve Yukarı Karabağ sorununa da değinen Aliyev, sorunun Ermenistan'ın uzlaşmaz tutumu nedeniyle hala çözülemediğini belirtti.

"ERMENİSTAN BARIŞ İSTEMİYOR"

Sorun çözüldüğünde 1 milyon göçmenin evlerine döneceğini ve bölgeye barış geleceğini ifade eden Aliyev, "Ermenistan, tarihi Azerbaycan toprağında işgali devam ettirerek kendini daha da dışlanmış duruma itiyor. BM Güvenlik Konseyi'nin işgalin sonlandırılmasına yönelik kararları uygulanmıyor. Müzakere süreci başarısız şekilde devam ediyor. Bu da Ermenistan'ın barış istemediğini gösteriyor" dedi.

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün ardından petrol ve doğalgaza olan bağımlılığı azalttıklarını ve Azerbaycan'da artık petrol sonrası dönemin başladığını bildiren Aliyev, "Dünyada hiçbir ülke buna hazır değildi. Kimse petrol fiyatlarının yıl içerisinde bu kadar ineceğini düşünmemişti. Bu nedenle biz durumun kötü etkilerini azaltmak için çalışmalara başladık. Mali durumumuz şu anda stabil. Bütçede petrolün varil fiyatı 25 dolardan baz alındı. Yeteri kadar döviz rezervimiz var" şeklinde konuştu.

Ekonomiyi çeşitlendirme üzerinde çalıştıklarını ve ulaştırma ağları oluşturduklarını söyleyen Aliyev, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattının bu yıl içinde açılacağını belirtti.

"ASYA'DAN AVRUPA'YA EN KISA VE EN RAHAT DEMİRYOLU HATTI OLACAK"

Gürcistan ve Türkiye ile ortak gerçekleştirdikleri BTK'nın Asya'dan Avrupa'ya en kısa ve en rahat demiryolu hattı olacağını dile getiren Aliyev, bu hattın ülkenin ve bölgenin jeopolitik konumunun önemini artıracağını kaydetti.

Enerji sektörünün önemini koruduğuna işaret eden Aliyev, Azerbaycan doğalgazını Avrupa'ya ulaştıracak, Güney Kafkas Boru Hattı, TANAP ve TAP projelerinden oluşan Güney Gaz Koridoru'nu gerçekleştirmek için ülke ve şirketlerden oluşan çok iyi bir ekip kurduklarını aktardı.

"ENERJİ, SİYASİ KOZ OLMAMALI"

Güney Gaz Koridoru'nun 45 milyar dolarlık bir proje olduğunu hatırlatan Aliyev, şöyle konuştu:

"Güney Gaz Koridoru ile Azerbaycan ve İtalya limanları birleşecektir. Bu projeyi ticari bir proje olarak yapacağız. Enerji konusu siyasi koz olarak kullanılmamalıdır. Siyaset de iş sektörüne müdahale etmemelidir. Başarı elde etmek için enerji ve siyaset birbirinden farklı tutulmalıdır."

2016 yılının ülkede çok kültürlülük yılı ilan edildiğini hatırlatan Aliyev, bu akımı devlet politikası olarak belirlediklerini bildirdi.

Azerbaycan'da tüm milli, dini ve etnik grupların barış ve huzur içerisinde yaşadığını belirten Aliyev, Avrupa'da yaşanan sığınmacı kriziyle ilgili "Ortadoğu ile Avrupa arasındaki mesafe uzak değilmiş. Hatta uzak olsa bile ülkesinde yaşanan çatışmalar nedeniyle ailesini korumak için göç eden insanların önünü kesemezsiniz" görüşünü paylaştı.

Uluslararası Nizami Gencevi Merkezi'nin organizatörlüğünde Azerbaycan Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesinin desteği, Madrid Kulübü, İskenderiye Kütüphanesi ve Roma Kulübü'nün katkılarıyla düzenlenen forumda, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani ile 53 farklı ülkeden çok sayıda üst düzey eski ve mevcut devlet görevlileri yer alıyor.

Forum, "Bugünün dünya devleti ve yarının en acil sorunlarının çözümü için gerekenler", "Suriye için küresel sorumluluk: Eylem planına doğru", "Bölgesel güvenlik için bir dönüm noktası olarak Ukrayna", "İran ve Afganistan: Hazar ve Orta Asya havzalarında güvenlik ve refahın anahtarı" konulu oturumlarla devam edecek.
Editör: TE Bilisim