BERLİN - Mülteci krizinden dolayı gergin olan vatandaşlara seslenen Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, "Kızgınlığınızı ve mutsuzluğunu sizden çok daha zayıf ve yaralı insanlara yöneltmeyin. Protesto ediyorsanız kurallara uyun. Nefret saçanları, şiddet taraftarlarını ve kundakçıları izole edin." çağrısı yaptı.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, savaştan kaçarak daha güvenli bir yaşam için Avrupa’ya gelenlere kucak açılması gerektiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl 856 binden fazla bay, bayan ve çocuk mültecinin geldiğini ve birçoğunun Akdeniz’de hayatını kaybettiğini hatırlatan Gauck, 2016 yılında ne kadar mültecinin geleceğinin ise bilinmediğini ifade etti. Himayesinde gerçekleştirilen "Mülteci: Avrupa için sınav" başlıklı forumun açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Gauck, mülteci krizinin nasıl yönetileceği konusunda Almanya’da ve Avrupa Birliği’nde ortak bir fikir birliğinin olmadığını belirtti.

"ALMANYA BİR MÜTTEFİK BULAMADI"

Mülteci krizinde Almanya’nın tek başına kaldığını ve Avrupa Birliği içinde bir müttefik bulamadığını dile getiren Gauck, "Bazı hükümetler, ortak karar alınmadığı gerekçesiyle sorumluluk almak istemiyorlar. Ulusal girişimler artıyor. Avrupa genelinde yabancı düşmanı, liberal olmayan partiler ve hareketler sahneye çıkıyor. Sınır kontrolleri ve serbest dolaşımı sağlayan Schengen’in kaldırılması gündeme geliyor. Mülteci krizi önceki krizlerden daha fazla Avrupa’nın temel prensipleri tehdit ediyor. Neden 1989’den sonra Avrupalılık düşüncesini etkileyici şekilde yaşayan Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri bugün Brüksel’e karşı çekinceli davranıyorlar? Neden Alman hükümeti duruşunu destekleyecek birisini bulmakta bu kadar zorlanıyor? Neden sınırları koruyamıyoruz ve serbest dolaşımı riske atıyoruz?" sorularını sordu. "KIZGINLIĞINIZI SİZDEN DAHA ZAYIF İNSANLARA YÖNELTMEYİN" Geçtiğimiz hafta Saksonya eyaletinin Clausnitz köyünde mültecilerin otobüsünün durdurulması ve nefret sloganlarına üstü kapalı tepki gösteren "Yabancılaşmadan korkan ülke vatandaşlarıma yeni yaşanan olaylar akabinde şunu söylemek istiyorum: Mutsuzluğunuzu ve kızgınlığınızı sizden daha zayıf ve daha yaralı insanlara yöneltmeyin. Nefret saçıcıları, şiddet taraftarlarını ve kundakçıları izole edin. Eğer protesto etmek istiyorsanız kurallara uyun. Belediye başkanınıza, milletvekilinize ve bakanlarınıza karşı sesinizi yükseltebilirsiniz ama onların da ne söylediğini dinleyin. Kim yasaların onu korumasından ve dayanışmadan faydalanıyorsa, onun için işler kötüye gitmeye başladığında hukuku ve başkalarıyla dayanışmayı yok sayamaz." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim