KÖLN- Mülteci akını Almanya'da yeni bir istihdam hamlesinin kapılarını aralıyor. Alman Memurlar Birliği (dbb), zaten öğretmen eksiği olan ülkede mülteci akınıyla birlikte, başta öğretmen ve polis olmak üzere 200 binin üzerinde yeni memura ihtiyaç olduğunu bildirdi. Gerekli sayıda yeni memur temini için memurluk şartlarında yumuşatmaya gidiliyor.

Mülteci akını Almanya'da devasa boyutta yeni iş ve istihdam alanları oluşmasına neden oluyor. Almanya'da sayıları 1 milyonu aşan mülteciler ve çocuklarına verilecek eğitim, güvenlik ile diğer kamu hizmetleri için başta öğretmen ve polis olmak üzere on binlerce kişinin daha istihdamı yolda. Uzmanlar ülkede resmi dairelerin, okulların ve emniyetin yeni ihtiyaçlara cevap verebilmesi için 200 bininin üzerinde yeni memur istihdam edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Memur dernekleri, mülteci akınından önce de Almanya'da öğretmen, polis ve diğer alanlarda memur eksikliğinin 180 bin civarında olduğunu hatırlatıyor. Alman Memurlar Birliği (dbb) Başkan Yardımcısı Willi Russ, "Memur eksikliği oranı mülteci akınıyla daha da büyüdü. Şimdi 200 binin çok daha üzerinde bir oranda memur eksikliği var." dedi.

ÖĞRETMEN İHTİYACI 20 BİNİN ÜZERİNDE

Mülteci akınından önce de personel eksikliği çekilen okullar ve polisin yükü mültecilerle birlikte iyiden iyiye arttı. Ancak mülteci akınının yeni şansları da beraberinde getirdiği bildiriliyor. Nitekim uzun yıllardır tasarruf edilen ve fazla yeni istihdam yapılmayan bu alanlarda on binlerce yeni memurun istihdam edileceği bildiriliyor. Uzmanlar şimdi asıl sorunun, "On binlerce yeni memur hızlı şekilde nereden ve nasıl temin edileceği" olduğuna dikkat çekiyor. Örneğin Avusturya sınırında mülteciler için çok sayıda polisin görevlendirilmesi sonucu eski görev yerlerinde eksiklikler ortaya çıktı. Federal İçişleri Bakanı de Maiziere sonbaharda, 3 bin yeni polis istihdam edileceği sözünü vermişti. Ancak yeni polislerin öncelikle eğitim almaları gerektiği göz önünde bulundurulduğunda, bunun 2019 yılı bahar aylarını bulacağı kaydediliyor. Devlete ek mali yük getirmekle birlikte küçük bir istihdam mucizesine neden olacak olan süreçte 300 binin üzerinde mülteci çocuğu için ek olarak on binlerce öğretmene ihtiyaç duyulacağı tahmin ediliyor. Nitekim Kültür Bakanları Konferansı Başkanı Brunhild Kurth, Aralık ayında yaptığı açıklamada, o dönem 300 bin civarında olan mülteci çocukları için ek 20 bin öğretmene ihtiyaçları olduğunu dile getirmişti. Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde, 2015-2016 Eğitim Yılı'nda mülteci çocuklarının eğitimi için 5 bin 800 yeni öğretmen istihdam edilmesi için başvuru yapıldı. KRV Eğitim Bakanlığı bunun da ancak öngörülen 80 bin ek öğrenci için yeterli olabileceğine dikkat çekti.

MEMURLUK İÇİN ARANAN ŞARTLAR YUMUŞATILIYOR

Öte yandan acil ihtiyaç nedeniyle memurluk için aranan şartların yumuşatılmaya başlandığı örenildi. Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) ile ilgili ihtiyaca dikkat çeken İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, ‘dönemsel bir kalifikasyon indirimi'nin daha iyi olacağı, bu şekilde mevcut kriz durumuna cevap verilmesi gerektiğini kaydetti. BAMF, yeni çalışanlar kazanabilmek için çalışanlarına ek ödenekler ve benzeri avantajlar getiriyor. Ancak BAMF Başkanı Frank Jürgen Weeise'nın açıkladığı bir mektuba göre, kalifikasyon esnekliği konusuna eski memurlar eleştirel bakıyor.

GÖÇMEN AKADEMİSYEN ANNELER ARANIYOR

Almanya'da mültecilerle oluşan ihtiyaca cevap verebilmek için tüm imkanlar seferber ediliyor. Die Welt gazetesi, Berlin'de meslek eğitim öğretmenlerinin, ilkokullarda mülteci çocukları için oluşturulan ‘hoşgeldiniz sınıfları'nda sorumluluk aldıklarını aktardı. Birçok okul müdürü üniversite öğrencisi göçmen kökenli anneleri bu sınıfların eğitim kadrolarını güçlendirmek adına istihdam ediyor. Bakan de Maiziere de, bu süreçte esneklik ve pragmatikliğe ihtiyaç olduğunun altını çizdi. BAMF çalışan sayısına bin 650 kişi daha eklendi, bu yıl içinde 4 bin yeni çalışanın daha istihdam edileceği bildirildi.

Editör: TE Bilisim