ANKARA - Altındağlı kadınların kişisel gelişimleri için yıl boyunca seminerler düzenleyen Altındağ Belediyesi, oldukça faydalı bir seminerde daha kadınları bir araya getirdi. Yıldıztepe Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen, günümüzde aile huzurunu ve toplumsal huzuru bozan unsurlar arasında sayılan "dedikodu ve gıybet" konulu seminer büyük ilgi gördü.

Altındağ Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ankara Müftülüğü Uzman Vaizi Ulviye Çakır tarafından verilen "Dedikodu ve gıybet" konulu seminerde dinimizce gıybet olarak adlandırılan dedikodu yapmanın zararları, gıybetten uzak durmanın yolları ve gıybetin dinimizdeki yeri anlatıldı. Gıybetin kişisel iç huzuru bozan bir etken olduğunun altı çizilen seminerde, kişisel huzursuzluğun aileyi, ailedeki huzursuzluğun ise tüm toplumu etkileyeceğine dikkat çekildi.

GIYBET NEDİR?

Seminerde ilk olarak gıybetin ne olduğunu anlatan Çakır "Söylediğimiz sözler, eğer o insanı rahatsız edecek sözlerden ise, niyetimiz ne olursa olsun söylememek gerekir. Çünkü o kişinin hoşuna gitmezse bu gıybet olur. Gıybet, bir kimsenin arkasından hoşuna gitmeyecek şeyleri söylemek, başka bir deyimle, kendimize söylendiği zaman hoşlanmayacağımız bir şeyi, din kardeşimiz hakkında arkasından konuşmamız anlamına gelir. Halk arasında dedikodu, gıybet ile aynı anlamda kullanılır." dedi. Kişinin bedeni, nesebi, ahlâkı, işi, dini, dünyası, elbisesi, evi, arabası gibi konuların dedikodu konusu olabileceğini söyleyen Çakır, "Gözün şaşılığı, saçların döküklüğü, uzun veya kısa boyluluk, siyah veya sarı renkte olmak... Bunlardan alaylı bir şekilde bahsedilmesi de söz konusu kişinin kalbini kırar." sözleriyle gıybetin insanlar üzerindeki etkisini anlattı.

"GIYBET ETMEK, DİNİMİZCE HARAMDIR."

Bir müslümanın diğer bir müslümanla "din kardeşi" olduğunu ifade eden Çakır sözlerine şöyle devam etti: "Gıybet, başkalarına kardeşinin ayıplarını anlatmak, onun hoşuna gitmeyecek şeyleri söylemek demek olduğundan, dil ile söylemek dinimizce haram olmuştur. Kaş-göz işareti yapmak, imâ, işaret ve yazı gibi gıybet anlamı ifade eden her hareket de gıybettendir. Meselâ, elle birisinin uzun veya kısa boyluluğuna işaret etmek, bir şahsın ayıpları hakkında yazı yazmak da gıybettir. Gıybeti tasdik etmek de gıybettir. Gıybet yapılan yerde susan kişi de gıybete ortak olmuş olur. Diliyle gıybetçiye karşı duramayanın kalbiyle inkâr etmesi gerekir."