TBMM - TBMM Anayasa Komisyonu'nun, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri sırasında, bazı milletvekilleri arasında arbede yaşandı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop başkanlığında toplanan komisyonda, mekan darlığı nedeniyle görüntü alan basın mensupları ve milletvekili danışmanlarının salon dışına çıkarılması istendi ancak bu talep üzerine, milletvekilleri arasında tartışma çıktı.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ve bazı AK Parti'li milletvekilleri arasındaki tartışma bir süre sonra arbedeye dönüştü.

Bu sırada yaşanan arbedede milletvekillerinin birbirlerine pet şişe ve dosya fırlattığı görüldü. AK Parti'li ve HDP'li bazı  milletvekilleri arasında itiş kakış yaşandı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, AK Parti'li milletvekillerine, "Dün akşam HDP'lileri dövdüğünüz gibi burada da döveceğinizi mi sanıyorsunuz." diye bağırdı.

Polis memurlarının görüntü alan basın mensuplarını salondan dışarı çıkarmak için çağrılması üzerine, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Polisin ne işin var, burası karakol değil, halkın Meclisi. Her tarafı, ülkeyi karakola çevirdiniz." diyerek, tepki gösterdi.

Yaşanan arbede sırasında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Meclis görevlilerini kameraları dışarı çıkarmaları konusunda uyardı.

Komisyon Başkanı Şentop, toplantı öncesinde yapılan davette komisyona kimlerin alınacağını belirttiğini, danışmanların toplantıya davet edilmediğini kaydetti.

Meclis İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder, danışmanların salonda kalması gerektiğini ifade ederek, yer sıkışıklığının danışmanlardan kaynaklanmadığını, oturan danışman olmadığını bildirdi.

Önder'in sözleri üzerine Şentop, "Yemin eder misiniz?" dedi.

Sırrı Süreyya Önder de "Oturan danışman yok, hepsi ayakta? Sen yemin eder misin oturan danışman olduğuna?" diye konuştu.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Şentop'un tavrını eleştirerek, düzensizliğin sebebinin Komisyon toplantısı öncesinde görüşme yapılmamasından kaynaklandığını belirterek, görüntülü basının ve milletvekili danışmanlarının salonda kalmasını teklif etti.

Sancar, danışmanların komisyon toplantılarında yer almasına ilişkin teamüller bulunduğunu anımsattı.

Mustafa Şentop da yazılı hukuk varken, teamüllerin uygulanmasının doğru olmadığını, İçtüzüğün 31. Madde'sinde komisyon toplantılarına kimlerin katılacağının belirtildiğini, danışmanların toplantılara katılmasına olanak tanıyan bir hükmün bulunmadığını bildirdi.

Sancar, mekan darlığı nedeniyle her milletvekilinin bir danışmanının, parti grupları adına da 3 danışmanın toplantıyı takip etmesi teklifinde bulundu.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da anayasa değişikliğinin Türkiye'nin gündeminde olan bir konu olduğuna dikkati çekerek, "Bir geçici madde ile milyonlarca insanın iradesine yargılama izni verme, korsan bir düzenleme öngörülüyor. Halkın, toplumun, basının bunu izleme, kamuoyuna iletme görevi var. Dokunulmazlık meselesi niye basın olmadan tartışılsın." dedi.

Komisyon toplantısının daha geniş bir salonda yapılmasını teklif eden Beştaş, görsel basının da salonda kalmasını istedi. Beştaş, toplantı salonuna polisin girmesini de eleştirerek, "Usul tartışması olmadan, sizin emirlerinizle Adalet Bakanının, yüzlerce milletvekilinin olduğu ortama emniyet müdür yardımcısı ve polisin gelerek basını çıkarmasını, Parlamento tarihi açısından utanç olarak görüyoruz. Bu basın yayın özgürlüğüne müdahaledir." değerlendirmesinde bulundu.

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora da anayasa değişikliğinin tamamen anayasaya aykırı olduğunu savunarak, "Siz nasıl bürokratlarınızdan yardım alıyorsanız, bizim de teknik bilgi açısından danışmanlarımızdan yardım almamız gerekiyor. Milletvekillerimizin çoğu hakkında fezlekeler düzenlenmiş durumdadır, her milletvekili kendisini burada savunmalıdır." diye konuştu.

AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek ise toplantıya katılacakların İçtüzük hükümlerince belli olduğunu anımsatarak, "TBMM Genel Kurulu'nda her vekilin yanında bir danışman bulunsun diyebiliyor musunuz? Bir konuda yazılı hukukta düzenleme varsa teamül öne çıkarılamaz. Komisyonun toplanma usul ve esaslarını düzenleyen 30, 31 ve 46'ıncı Madde'deki yetkilere bütün arkadaşlarımız uysun." dedi.

Yaşanan arbedenin ardından, komisyon üyeleri söz alarak usule ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Editör: TE Bilisim