Başkenti uluslar arası bir moda merkezi yapmakta kararlı olan Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Canip Karakuş, Ankara Sanayi Odası ve İstanbul Moda Akademisi’ni de yanına alarak muhteşem bir defile düzenlemiştir. Üç kuruluşun katkıları ile gerçekleşecek bu etkinlikte 2016-2017, sonbahar, kış modası iyim üreticilerine ve konuklara takdim edilecektir. Bugün Ankara Sanayi Odası Zafer Çağlayan Meclis salonunda gerçekleştirilecek bu etkinlikte eğitim ve sunumlarda yer alacaktır. Başkentin önde gelen giyim üreticileri ve tasarımcılarının katılım ile zenginleşen gösteride İstanbul Moda Akademisi bünyesinde dersler veren Nilay Tuba Yıldırım’ım moda hakkında bilgi vereceği de programda yer almıştır. AGSD Başkanı Canip KARAKUŞ "Ankaralı üreticileri, tasarımcıları ve tasarımcı adaylarını bir araya getireceğimiz bu düzenlemede gelecek yılın sonbahar ve Kış modası şekillendirilecektir" Derken Başkenti ilgi çeken bir moda merkezi yapmak kararında olduğunu da belirtmiştir.

TÜRK MODACI BORA AKSU’NUN DEFİLESİ İLGİ GÖRDÜ

Son yıllarda dünya moda aleminde Türk modacılarının varlığı başarılı defileleriyle geniş kitleleri etkilemektedir. İşte geçen hafta Londra Moda haftasında sonbahar – kış koleksiyonunu ünlü st. Andrews Kilisesinde düzenlediği defilesi ile "Moda ve Tasarımda bende varım" diyen Türk Modacı Bora Aksu’nun kreasyonları büyük ilgi görmüştür. 2003 yılından beri Londra Moda haftasına katılan Aksu’nun kalın el nakışları, pastel renklerin yanı sıra zengin ve yoğun renklerin kombinlemesi beğen kazanırken Tür deri endüstrisinin desteği ile koleksiyona giren Lüks derilerin ve kürklerin şeffaf kumaşlarla kullanılması göz kamaştırmıştır. AKSU ayrıca koleksiyonlarında umumiyetle siyah ten rengi koyu kırmızı, pembe ve patlıcan moru gibi renklere yer vermiştir. Aksu bu arada modellerinde kürk cinsi tüylü deri ve kumaşları kreasyonlarında çok sık kullanmamaya özen göstermiş. Londra’da bazı kürk düşmanı gençlerin varlığını bilen AKSU kış modellerinde bu malzemeye yer vermemiştir.

AMERİKAN MODASINDA ESKİYE DÖNÜŞ VAR

Londra Moda haftasında Türk Modacı Bora AKSU’dan sonra podyumlarda boy gösteren mankenler İspanyol Moda dünyasının ünlü isimleri Fyodon Golan, Charlotte Olympia ve Ryan Lo gibi tanınmış tasarımcıları 2016 sonbahar – kış kreasyonu sunmuşlardır. İspanyol modacılar bu yıl giysilerinde içecek firmalarının baskılı desenli ve de çizgili modellerini tercih etmişlerdir. İspanyol Moda haftası etkinliği kapsamında 30 yıllık kariyerini sürdüren Agatha Ruiz de La Prada canlı renkler, grafik desenleri tercih ederken peluş, çanta, ayakkabılar, neon renkli çoraplar ve de tül detaylı elbiseli modelleri tercih etmiştir. İspanya’da La Prada topuklu – peluş birlikteliğinin güzel örnekleri ayakkabıları ve apartman topuklu ayakkabıları kış için tekrar gündeme taşımıştır. Fransız ve İspanyol tasarımcılar renkli, coşkulu, havalı bir yaz modasını Lanse ederken Amerikalı modacılar gerilere dönüş yapıp 1970’lerin çizgilerinde karar kılmışlardır. Nitekim "Vinyl" adlı dizinin kostümlerini tasarlayan John Dunn’un oluşu hiç kimseyi şaşırmamıştır. Dunn, Babby Cannavale, Olivia Wilde, Ray Romano ve Juna Temple gibi Hoollywood’un genç oyuncularının rol aldıkları " Boardwalk Empire" adlı filmde kostümlerini hazırlamıştır. Tamamen 70’li yılların modellerini çağırtan Dunn’un çizgileri ile bugünlerde Amerika giysi endüstrisine yön vermekle kalmamış Chloe, Anna Sui, Burberry, Etro gibi markalar düzenledikleri defilelerde uzun bohem elbiseleri , etnik desenli, geniş paçalı pantolonları, kısa botlu püsküllü aksesuarla zenginleştirdikleri giysileri moda severlerin zevklerine sunmayı başarmışlardır.

LONDRA ‘DA KÜRK İSYANI "KÜRK ZEHİRDİR"

"London Fashion Week" nedeniyle düzenlenecek defilelerde kürklü tasarımlarında yer alacağını bilen Uluslar arası Kürk Federasyonu yetkililerinin yaptıkları açıklamaya kısa sürede tepki gelmiş, Hayvan Hakları Örgütü PETA’nın temsilcileri, açılış töreninde "Kürk Zehirdir" yazılı pankartlar taşıyan yüzleri gaz maskeleri ile saklı aktivistler protesto gösterileri ile kürk giyimine karşı olduklarını belirtmişlerdir. Bu olaylara rağmen moda çizerleri kürk’ün yinede kreasyonlarında yerini alacağını açıklamışlardır. Ülkemizde de bu tip kürk karıştı aktivistler sık sık meydana çıkıp kürk hayvan katliamıdır diyerek bu giysinin satışını ve giyilmesini daima protesto etmişlerdir. Hatta bir servet değerinde kürklere sahip şarkıcı Bülent Ersoy kendisine karşı yapılan protestolara "Hayvanları kesip etini yiyoruz da derisin giyince mi problem" oluyor dediği de bilinmektedir.

ÜNLÜ ŞARKICI LADY GAGA MENKENLİĞE SOYUNDU

"Küçüklüğümden beri hayranı olduğum bir moda tasarımcısının defilesinde yer alıp podyuma çıkmak isterdim" diyen ünlü şarkıcı Lady Gaga bu arzusunu nihayet gerçekleştirme imkanı bulmuş. Newyork Moda Haftası’nın son kapanış günü tanınmış modacı Marc Jacobs’un defilesinde mankenlik yaparak uzun yıllar hayalini kurduğu bir isteğini gerçekleştirmiştir. Grammy Ödül Töreninde muhteşem performansıyla haklı şöhretini bir kez daha ispatlayan Lady Gaga’ya podyumda dünyaca ünlü manken Kendally Jenner eşlik etmiştir. Gaga kolları kürklü apartman tabanlı önden bağcıklı diz üstü çok değişik ayakkabı ile çıktığı podyumda salonu dolduran konuklar tarafından dakikalarca alkışlanmıştır.

İRANLI MODACI MAZYAR TOPAL  ANKARA’DA

Geçtiğimiz hafta alçakça bir katliama sahne olan Ankara’da yapılması açıklanan "Aşk Engel Tanımaz" adlı defile terör saldırısı nedeniyle ertelenmişti hafta içinde tekrarlanan ve Çankaya Belediyesi sosyal tesislerinde görevli engelli bireylerin podyuma çıkıp etkinliklerde yer almış olmaları Vedat Dalokay Nikah salonunu dolduran konuklar tarafından takdirle karşılanmıştır. İranlı modacı Mazyar Topaz’ın koreograflığında düzenlenen "Engelsiz Defile" engellilerinde neler yapabileceğini kanıtlamıştır.

MODACI NESLİHAN’IN DEFİLESİ BEĞENİLDİ

Başkent’in tanınmış modacısı Neslihan Şamdancı’nın abiye ve gelinlik tasarımlarından oluşan defilesi izleyenlerin büyük beğenisini kazanmıştır. İncek Çınar Kasrı salonlarında seçkin davetliler tarafından takip edilen birbirinden güzel giysilerin hepsi satılmıştır.