Ankara İtfaiyesi, yangınlara müdahale dışında,trafik kazalarından boğulma vakalarına, intihar girişimlerinden asansörde ve evlerinde mahsur kalanlara, hayvanların kurtarılmasına kadar18 bin 447 olayda vatandaşın yardımına koştu

ANKARA - Yangınların büyük bölümünün ihmal ve dikkatsizlik sonucu meydana geldiği, bir kez daha ortaya çıktı. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı verilerine göre, geçen yıl Ankara’da toplam 10 bin 249 yangın meydana geldi. Yangınların yüzde 48,5’i, dikkatsizlik sonucu söndürülmeden atılan kibrit ve sigara izmaritinden kaynaklandı.

Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, geçen yıl yaşanan yangınların yaklaşık yarısına denk gelen 4 bin 927’si dikkatsizlik sonucu çıkarken, 1277 yangın elektrik kontağından, 993 yangın kasıt ve zarar verme amaçlı, 361 yangın baca tutuşması, 138 yangın kıvılcım sıçraması, 111 yangın ocakta unutulan yemek, 99 yangın ısınmak için yakılan ateş, 93 yangın çocukların ateşle oynaması, 93 yangın akaryakıt parlaması, 52 yangın ise doğalgaz veya LPG tüpünün alev almasıyla meydana geldi. Ayrıca 2 bin 105 yangın ise diğer değişik nedenlerden oluştu.

İtfaiye verilerine göre, yaz aylarında açık alanlarda meydana gelen yangın sayısında yine artış görüldü ve bu yangınların 2 bin 513’ü otluk alanlarda yaşandı. 1437 yangın çöp sahalarında, 564 yangın tarlalarda kalan anızın yakılmasıyla, 53 yangın ormanlık alanlarda, 57 yangın samanlıklarda, 41yangın ekili alanlarda, 153 yangın da ağaçlık, bahçe ve hurdalık alanlarda meydana geldi.

2015 yılında 842 yangın motorlu araçlarda yaşanırken, insanların toplu halde yaşadığı, ikamet ettiği, çalıştığı alanlarda meydana gelen yangınların ise 592’si gecekondularda, 426’sı binalarda, 410’u konutlarda, 368’i işyerlerinde, 53’ü barakalarda oluştu. 45 yangın da çatı yangını olarak gerçekleşti.

Bu sınıflamaların dışında değişik mekanlarda da 2 bin 616 yangın çıktı.

ANKARA İTFAİYESİ, HİZMETTE SINIR TANIMIYOR

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, 2015 yılında yangınlara müdahale dışında, 18 bin 447 olayda da vatandaşların yardımına koştu.

İtfaiye ekipleri, geçen yıl boyunca Başkent’te meydana gelen toplam 1377 trafik kazasında vatandaşların imdadına yetişirken, yaralanan kişilerin, sıkışan araçlardan çıkarılarak bir an önce hastanelere ulaştırılmasına yardımcı oldu.

Vatandaşlardan gelen talep üzerine 7 bin 602 konut, işyeri, fabrika ve imalathanelerin baca temizliğini gerçekleştiren Ankara İtfaiyesi, 2 bin 550 olayda asansörde mahsur kalanları kurtarmak başta olmak üzere kilitli kapıları açarak, intihar girişimlerinde güvenlik tertibatı alarak vatandaşlara yardım etti.

Yıl boyunca 2 bin 32 su baskını olayına müdahale ederek değişik mekanlara dolan suları tahliye eden Ankara İtfaiyesi, Ankara ve çevresindeki göl, gölet, akarsu ve su birikintilerinde yaşanan 13 boğulma vakasında cesetleri su altından çıkararak ailelerine teslim etti.

Ankara İtfaiyesi, vatandaşlardan gelen ihbarlar doğrultusunda, kedi, köpek kuş ve çok değişik türden hayvanın mahsur kaldığı yerden kurtarılması konusunda da 2 bin 126 olayda operasyonlar gerçekleştirdi. Ekipler, kurtardıkları hayvanların normal yaşamlarına dönmelerine yardımcı oldu.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri, yıl boyunca bayrak ipi takma, indirme hizmeti ve benzeri, vatandaşların taleplerini giderme hususunda da 2 bin 747 hizmete imza attı.

DENETİM VE EĞİTİM HİZMETLERİ

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, denetim hizmeti kapsamında; 12 bin 137 işyerlerinin ruhsat sahibi olabilmeleri için yangına karşı mevzuat gereği almaları gereken önlemleri denetledi.

Yangınla mücadelede eğitimine çok önem veren Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Dairesi Başkanlığı, 2015’de gerçekleştirdiği konferans, seminer ve okullarda verdiği tatbikatları kapsayan 509 programla, yaklaşık 80 bin Ankaralı'yı, yangına müdahale konusunda bilgilendirdi.