ANKARA  - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, Ankara’nın şehir içi ulaşımı ve trafik sorununu Meclis gündemine taşıdı.

TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulmasını isteyen Murat Emir önergesinin gerekçesinde "Nüfusu gittikçe artan başkentimiz Ankara’da trafik günden güne daha büyük bir sorun olmaktadır. Ankara'nın hızla gelişmesi, büyümesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin bu dinamizme yetişememesi, trafik sorununu giderek artırmaktadır. Yapılan anketlerde Ankaralılar, ‘Ankara’nın en büyük sorunu nedir’ sorusuna büyük çoğunlukla ‘ulaşım’ şeklinde cevap vermektedirler. Özellikle işe gidiş-çıkış saatlerinde ve eğitim-öğretim zamanlarında daha da artan trafik yoğunluğu artık günün her saatinde gözlenebilmektedir. Ulaşım problemi, artık araç sahibinden yayasına, metroyu kullananından otobüs, dolmuşla seyahat edenine kadar hemen tüm Ankaralının çilesi haline gelmiştir." dedi.

AVRUPA ŞEHİRLERİ ARASINDA 7. SIRADAYIZ

Ankara Milletvekili Emir, "5 kıtada 160'tan fazla şehrin trafik sıkışıklığını ölçen navigasyon üreticisi ‘TomTom’un yaptığı 'Trafik Sıkışıklık Endeksi’ne göre, Ankara Avrupa'da trafiğin en sıkışık ve yoğun şehirler arasında yüzde 34’lük sıkışıklık oranı ile 7. sırada yer almaktadır." ifadelerini kullandı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GEÇİCİ ÇÖZÜMLER PEŞİNDE

Murat Emir önergesinde, Büyükşehir Belediyesi’nin gündelik geçici çözümleri nedeniyle şehri adeta otoyola dönüştürüldüğünü ve kent içi trafik kazalarının arttığını belirterek, şunları kaydetti: "Ankara’da bir kavşakta trafik tıkandığında, hemen o bölgeye köprülü kavşaklar yapılmaktadır. Bunun sonrasında köprülü kavşak yapılan bölgenin devamı olan hatta trafik tıkanıklığı yaşanmakta ve bu sefer de orada yine aynı sözde çözüm olan yeni bir köprülü kavşak projesi gündeme alınmaktadır."

ANKARA’DA GECE ULAŞIMI NEREDEYSE İMKANSIZ

Ankara Milletvekili Emir, araştırma önergesinde "Avrupa’nın büyük şehirlerinde şehir içi ulaşım gece 02.30’lara kadar devam etmektedir. Ülkemizde de İstanbul ve İzmir’de geceleri çalışan otobüs hatları mevcuttur. Metroların son hareket saatleri 24.00 olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, 300 binden fazla öğrencinin yaşadığı Ankara’da şehir içi ulaşımın 24 saate uzatılması tartışılırken; otobüslerin gece seferlerinin kaldırılması, son metro saatlerinin erkene çekilmesi ve dolmuşların 23.00 gibi son seferlerini yapmasıyla birlikte gece saatlerinde ulaşım neredeyse imkansız hale gelmiştir." gerekçelerini sıraladı.

Emir sözlerini "Ankara’daki şehir içi ulaşımın ve trafik sıkıntısının araştırılması ve alınacak tedbirlerin Yüce Meclisimizce tespiti amacıyla bir Meclis Araştırması açılması yerinde olacaktır." diye sonlandırdı.

Editör: TE Bilisim