Karşıyaka Mezarlığı'nın kapasitesinin çok artması nedeniyle, Büyükşehir Belediyesi, Mamak Ortaköy Mezarlığı'nı yeni definler için hazırladı

ANKARA - Başkent’te defin işlemlerinin yükünü taşıyan Karşıyaka Mezarlığı’ndaki modern tesislerin birebir eşi, Mamak Ortaköy'de inşa edildi. Büyükşehir Belediyesi’nin, Başkent’in artan nüfusunu da dikkate alarak uzun yıllar ihtiyaca cevap vermesini planladığı Mamak Ortaköy Mezarlığı, defin işlemlerinde, artık kapasitesi çok artan Karşıyaka Mezarlığı’na alternatif olma özelliği taşıyor.

Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ankara’da günde ortalama 30 defin işlemiyle hala büyük ağırlığın Karşıyaka Mezarlığı’nda olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Mezarlıklar Şube Müdürü Ali Açıkgöz, Mamak Ortaköy'de sosyal tesisleriyle birlikte inşaatı tamamlanan mezarlıkta, defin işleminin en uygun koşullarda yapıldığını söyledi.

Açıkgöz, toplam 1 milyon 660 bin metrekarelik alana sahip olan Ortaköy Mezarlığı’nda mezar altyapılarının tamamlandığını, 96 bin lahdin defin için hazır hale getirildiğini belirterek, başta Karşıyaka olmak üzere Başkent’in tüm mezarlıklarında olduğu gibi, Ortaköy Mezarlığı’nda da yakınlarını defnedecek vatandaşlara en iyi hizmetin verildiğini belirtti.

MODERN TESİSLER-

Ankaralıları en acı günlerinde yalnız bırakmamak için yapılan tesislerin, cenaze sahiplerinin her türlü ihtiyacını karşılayacak şekilde düzenlendiğini belirten Ali Açıkgöz, Ortaköy’deki tesislerin özelliklerini şöyle sıraladı:

"Ankara Büyükşehir Belediyesi’nce, yerden ısıtma ve mekanik havalandırma sistemine sahip, bin kişinin namaz kılabildiği bir cami inşa edildi. Cami dışında, 5 bin kişinin namaz kılabileceği, kar, yağmur ve güneşe karşı üzeri özel çadır sistemiyle kapatılan korunaklı bir alan bulunuyor.

Cami altında 3 adet kadınlar, 3 adet erkekler için gasilhane, 90 cenaze kapasiteli morg ünitesi, imam odaları, tabut depoları, personel odaları, cenaze levazımatçısı, çiçekçi ve cenaze sahiplerine ücretsiz çay ve şampiyon ekmek ikramının yapılacağı bekleme salonu, özürlülerin de rahat abdest alabildiği yerler. Ayrıca cemaatin araçlarını rahatlıkla park edeceği otopark yeri bulunuyor."

HİZMET VE KOLAYLIK BİRARADA

Ortaköy Mezarlığı’nda da hizmet anlayışının, Başkent’in diğer mezarlıklarında olduğu gibi, vefat eden kişinin yakınlarına hizmet ve kolaylık yaşatmak olduğunu bildiren Ali Açıkgöz, "Ortaköy Mezarlığı’nda tamamlanan altyapı ve tesislerin ardından, çevre düzenlemesi ve asfaltlama çalışmalarını tamamladık. Çevreye ilk etapta 1750 selvi ağacı ile 200 bin ardıç (çalı grubu) dikildi. Ağaçlandırma çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Ortaköy Mezarlığı’nda da çevre düzeni ve temizlik çalışmalarının yanı sıra güvenlik konusunda da her türlü önlem alındı" dedi.

Karşıyaka Mezarlığı’ndaki mevcut olanakların, bütünüyle Ortaköy Mezarlığı’nda da bulunduğuna dikkat çeken Açıkgöz, burasının, özellikle şehrin doğusu, kuzeyi ve güneyindeki semtlere kolay ulaşımı, mezarlık içindeki trafik rahatlığı ve gelecek nesillere yönelik defin potansiyeliyle, aile mezarlığı için de tercih edilebileceğini vurguladı.

ORTAKÖY MEZAR YERİ FİYATLARI DAHA DÜŞÜK

Sınırlı defin imkanına sahip Karşıyaka Mezarlığı’nda eş yanı için ayrılan mezar yerleri 5 bin 500 TL, Ortaköy Mezarlığı’nda ise yarı fiyata 2 bin 750 TL.

Vefat eden kişinin yanında aile mezarlığı olarak ayrılacak mezar yeri ise Karşıyaka Mezarlığı'nda 22 bin TL, Ortaköy Mezarlığı’nda dörtte birine denk gelen 5 bin 500 TL.