RİZE-(AA)-Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası'nda üretilen ve birçok hastalığa iyi geldiği bilinen dünyaca ünlü Anzer balında bu yıl rekor üretim bekleniyor. Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Civelek, yaptığı açıklamada, Anzer balının, İkizdere'nin Anzer Yaylası'nda 3 bin - 3 bin 500 rakım arasında, 200'e yakın arıcı tarafından yaklaşık 3 bin kovanda üretildiğini söyledi.

Civelek, 2015 yılında bal üretiminde iyi bir sezon geçirdiklerini belirterek şunları dile getirdi:

"Sezonun başında biraz ümitsizdik ama daha sonra havaların düzelmesiyle sezon iyi geçmiştir. Üreticilerimizden ilk etapta bin 400 kilo bal aldık ve bu balları tahlil için Hacettepe Üniversitesi'ne gönderdik. Tahlillerimiz müspet geldikten sonra bu ballar kooperatifimiz ve üyelerimizin huzurunda ambalajlanıp, mühürlendikten sonra tüketicilerimize sunulacaktır. Fakat tüm üreticilerimiz henüz ballarını getirmedi. Gelecek olan ballarımız var ve bunlarla beraber 2 tonun üzerinde bu yıl bal üretimi yapmış olacağız."

"20 Eylül'den itibaren tüketicilere sunulacak" Civelek, 20 Eylül 2015 tarihinden itibaren anzer balını tüketicilerine sunacaklarını belirterek, "Bizim hiç bir yerde bayimiz veya kooperatifimiz bulunmamaktadır. Devlet zirvesinden, bakanlarımızdan ve milletvekillerimizden talepler alıyoruz. Rize Valiliği bu yıl da 20 kilo bal talep etti. Onlar vasıtasıyla devlet büyüklerimize balımız gidiyor. Suudi Arabistan Kralı'na dahi giden ballarımız var" diye konuştu.

Kooperatif Başkanı Civelek, "Bu yıl ilk defa Anzer Yaylası'ndaki mera ve otlak alanların kooperatifimiz ortağı ve diğer köyümüz halkından çiftçi ailelerine anzer balı üretmek amacıyla Rize Valiliği tarafından tahsis edilmesi neticesinde Anzer balı üretimimiz rekor bir seviyede gerçekleşmiştir. Son 30 yılın en verimli bal hasadını yaptık. Yani Anzer Yaylası'ndan hayvancılığı tamamen kaldırmamız Anzer balı üretimimizde bir patlama olmasına sebep oldu" değerlendirmesinde bulundu.

"Hasta ve hasta yakınlarına

öncelik tanınacak"

Şu anda piyasada hiç Anzer balı olmadığını söyleyen Civelek, şöyle devam etti:

"2015 yılında iyi bir üretim sezonu geçirdiğimiz için geçen seneden kalan kayıtlı sipariş aldığımız bin 200 vatandaşımız ile bu yıl başvuran 700 vatandaşımız olmak üzere bin 900 vatandaşımızın bal talebini karşılamayı düşünüyoruz. Asıl amacımız ürettiğimiz Anzer balını hasta ve hasta yakınlarına ulaştırmak. Bu yıl ürettiğimiz ballarda önceliğimiz onlar olacak ama talep eden tüm vatandaşlarımıza 1 kilo veya yarım kilo da olsa Anzer balını ulaştıracağız. Tüm vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Piyasadaki sahte ballara itibar etmesinler."

Civelek, geçen yıl Anzer balını kilogramı 700 liradan satışa sunduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu yıl yaptığımız artışla Anzer balının kilogram fiyatını 850, yarım kilogramının fiyatını 450 lira, 250 gramı ise 250 lira olarak belirledik. Bunun yanında polenlerimiz de mevcuttur. Üreticilerimiz bize balını getirmez ve vatandaşımıza bal ulaştıramazsak piyasada karaborsa olacağını tahmin ediyoruz. Anzer balının yanında Anzer poleni üretimi de yaptık. Polenin 100 gramı 100 lira. Polen biraz ağır satılıyor. Polenin son yıllarda ne kadar değerli olduğu anlaşıldı, baldan daha çok kıymetli bir ürün. Üniversitedeki hocalarımız 100 gram polenin bir kilogram Anzer balına eş değer olduğunu söylüyor."