ANKARA - Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesince, TMMOB'a bağlı meslek odalarınca Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisine Cumhurbaşkanlığı Külliyesi inşa edilmesiyle ilgili Atatürk'ün vasiyetinin ihlal edildiği iddiasıyla açılan davanın reddine karar verildi.

Duruşmaya, davacı odaların temsilcileri, müdahillik talebinde bulunanlar ile Başbakanlık, Maliye Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve tarafların avukatları katıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi avukatı Mehmet Ali Alan, Medeni Kanun gereği davanın husumetten reddini talep etti. Davalıların ve müdahillerin davada menfaatleri bulunmadığını belirten Alan, "Eda davası açılacak hallerde tespit davası açılamaz, Medeni Kanun'un 499 ve Borçlar Kanun'un 243. maddesine göre ölüme bağlı tasarrufun iptali veya tasarrufu istenir. Ayrıca Ankapark'ta yine amacına uygun olarak gezi, eğlence ve dinlenme yeri olarak yapılmıştır" dedi.

Maliye Bakanlığı avukatı ise malik olmadıkları için Bakanlığa husumet yöneltilemeyeceğini ve davanın reddini istediklerini belirtti.

"Hukuka olan inancımız böyle sarsılıyor"

Ankara Adliyesi  önünde açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan dava sonucuna ilişkin olarak şöyle konuştu: " Atatürk Orman Çiftliği davamızda vasiyeti ihlalde mahkeme red kararı verdi. Cumhurbaşkanı Kaçak Saray’da mahkeme kararını uygulamayacağını, oturacağını söylüyor, Melih Gökçek mahkeme kararına rağmen Ankapark’ı ticari demir yığınına çeviriyor. Böyle hukuk tanımazlık ve ardından 4.duruşmada aniden  verilen bu red kararı ile hukuka olan inancımız sarsılıyor" dedi.

"Davanın Yargıtay'dan döneceğine olan inancımız tamdır"

AOÇ sadece yeşil alan değil, Cumhuriyet’in özgürlükçü değerleridir, kadın erkek eşitliğinin simgesi, üretimin, tarımın laboratuarıdır diyen Candan şöyle devam etti:"Atatürk’ün vasiyetine sahip çıkmamız için Atatürk’ün çocuğu olmamıza gerek yok. Bu normal bir vasiyet davası değildir. Bu anlayıştan Türkiye Cumhuriyeti de mağdurdur, hepimiz de mağduruz. Atatürk Orman Çiftliği bu ülkenin kurucusu tarafından bize emanet edilmiştir. Atatürk Orman Çiftliği’nde ki talanın, Kaçak Saray'ın Ankapark'ın  peşini bırakmayacağız. Talan sürecine ortak olan herkes yargı önünde hesap verecek. Davanın Yargıtay'dan döneceğine olan inancımız tamdır. Bu dava bitmez.

"Umutlarımızı kıramazlar, AOÇ düşlerimizi yok edemezler"

Candan "Umutlarımızı kıramazlar, AOÇ düşlerimizi yok edemezler. AOÇ ,ağaçların dalından meyvesini yiyeceğimiz, gölgesinde serinleyeceğimiz, ağaçların altında oturup soluklanacağımız, özgürlüğün ve demokrasinin  alanı  olacak, biz de bunu göreceğiz. Varlıklarını, cübbelerini, temsiliyetlerini  Cumhuriyet'e borçlu olanlar bilmelidir ki red ettikleri bu dava ile reddedilen, çocuklarımızın geleceğidir, özgürlüktür, demokrasidir" şeklinde konuştu. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, "Atatürk Orman Çiftliği bize emanet edilmiştir. Çok yanlış bir karar,  Yargıtay’dan umutlu bir karar bekliyoruz." İfadelerini kullandı. Hakim Asuman Ada Şahin, davanın reddine karar verdiğini belirterek, "Davanın reddine karar veriyoruz. Anayasa Mahkemesi'nin kişi bakımından yetkisizlik nedeniyle verdiği emsal kararı var. Atatürk'ün vasiyetine hepimiz sahip çıkmak zorundayız" diye konuştu.