Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin, Atatürk Orman Çiftliği alanlarına yönelik açılan Uluslararası fikir projesi yarışması kapsamında, AOÇ alanları ve kaçak sarayın yapıldığı tarihi çekirdek alan gezildi. Ankara dışından katılan yarışmacılar, öncelikle, AOÇ'nin bağrına saplanan kaçak saray yerleşkesini yerinde tespit etti. Yarışmacıların fotoğraf çekmesine izin verilmeyen alanda, "mimarlık öğrencileri " hani milletin sarayıydı" şeklinde yanıt verdi. Buna karşılık güvenlik görevlileri, burada fotoğraf çekilmesine izin verirsek "panayır alanına döner" diye cevap verdi.

"AOÇ yeniden

kamusallaştırılacak"

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, 2.Başkan Ali Atakan ve danışman jüri üyelerinden Betül Uyar'ın katıldığı yer görme gezisinde, ayrıca bira fabrikası alanı, Atatürk Evi de gezildi. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan Bira fabrikası defterine not düştü. Candan deftere, "Cumhuriyetin kurucu Sevgili Atatürk, Cumhuriyetin özgürlükçü değerlerinin kurucu mekanlarından olan Atatürk Orman Çiftliği'nin, vasiyetinize ve şartlı bağışınıza uygun şekilde yeniden kamusallaştırılması için, açtığımız Uluslararası fikir yarışması kapsamında, öğrencilerle birlikte büyük eseriniz Atatürk Orman Çiftliğindeyiz. Vasiyetinize ve şartlı bağışınıza uygun şekilde üretilecek fikirler, bağrındaki hançer Kaçak Saray yönelik ortak akılla verilen hukuk mücadelesi ile yeniden kamusallaştırılacaktır. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bu mücadeledeki kararlılığı ile bize bıraktığınız eserleri korumaya devam edecektir."şeklinde not düştü.

"Hükümetin

sorumluluğu ağır"

Candan gezi sonrasında, Bira fabrikası, Şarap fabrikası, Atatürk Evi'nin kültür varlığı olarak tescilli olduğu ancak bakımsızlık içerisinde olduğunu kaydetti. Atatürk'ün kullandığı mobilyalarında var olduğu bu alanda kültürel bir değersizleştirme ile karşılaştıklarını, hükümetin bu konudaki sorumluluğunun ağır olduğunu da sözlerine ekledi.

Atatürk Orman Çiftliği alanlarına yönelik açılan yarışmaya başvurular http://www.aocmücadelesi.org adresinden Ağustos ayına kadar yapılmaktadır.