ANKARA -  Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin ağustos ayında bir önceki aya göre beklentilerin üzerinde bir hızla, yüzde 2,9 arttığını belirterek, "Daha önce yaptığım konuşmalarda, tüm olumsuzluklara rağmen ekonomide çarkların dönmeye devam ettiğini ifade etmiştim. Sanayi üretimi de bu teşhisi doğrulamaktadır. Bu artışın yılın geri kalan kısmında devam edip etmeyeceğini hep birlikte göreceğiz" dedi.

Özdebir, ASO'nun Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen ekim ayı meclis toplantısında, Türkiye'de güzel işlerin olduğunu belirterek, İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanında devletin, kasasından beş kuruş çıkmadan büyük gelirler elde edeceğini söyledi. Ayrıca Türkiye'nin yerli otomobil yatırımının başarı olması temennilerinde bulundu. Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel Rekabet Endeksi raporunu geçtiğimiz günlerde yayınlandığını hatırlatan Özdebir, "Rekabet Endeksi, 140 ülkeyi 12 başlık altında değerlendiriyor.

Rapora göre Türkiye, küresel rekabetçilik endeksinde bu 12 başlığın 10'unda gerileme göstererek 6 basamak düşüp, 144 ülke arasında 51'inci sıraya inmiş. En sert düşüş ise 'Kurumsal Altyapı' başlığında gerçekleşmiş" ifadelerini kullandı.

Sanayi üretimindeki artış

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin ağustos ayında bir önceki aya göre beklentilerin üzerinde bir hızla, yüzde 2,9 arttığını anımsatan Özdebir, "Bu memnuniyet verici bir gelişmedir. Ben daha önce yaptığım konuşmalarda, tüm olumsuzluklara rağmen ekonomide çarkların dönmeye devam ettiğini ifade etmiştim. Sanayi üretimi de bu teşhisi doğrulamaktadır. Bu artışın yılın geri kalan kısmında devam edip etmeyeceğini hep birlikte göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Özdebir, karşılıksız çek miktarındaki artışa da dikkati çekerek, şu ifadeleri kullandı: "Yılın ilk dokuz ayında karşılıksız çek tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 artışla 20 milyar liraya dayanmıştır. Hem vadelerin uzaması hem de karşılıksız çekler, ekonomik durumu iyi olan firmaları da olumsuz etkilemektedir. Eğer jeopolitik ve siyasi belirsizlikler bir an önce azalırsa, 2016'da işlerin daha da iyiye gideceğini umuyorum. Ağustos ayında ihracat yüzde 2,8, ithalat ise yüzde 18,2 azaldı. Dış ticaret açığımız azalıyor, ihracatın ithalatı karşılama oranı yükseliyor ama bu ihracat artışından değil, ithalattaki yüksek oranlı düşüşlerden kaynaklanıyor."

"Asgari ücret birçok şeyin

de ölçüsüdür"

Siyasi partilerin seçim beyannamelerinde cömertlik yarışına girdiklerini savunan Özdebir, şunları kaydetti:

"Bu vaatlerin ekonomi üzerindeki etkilerinin yeterince düşünülmediğini görmekteyiz. Örneğin asgari ücretteki vadedilen artışların etkisi sadece asgari ücretlilerle sınırlı kalmayacaktır. Asgari ücret, cezalar, kıdem tazminatı gibi bir çok şeyin de ölçüsüdür. Ayrıca asgari ücretteki artış, ücret skalasındaki farklılıkları korumak için diğer ücretlerde de bir artışa yol açacaktır. Bunun sonucu olarak hem rekabet gücümüz zayıflayacak, hem de işsizlik artacaktır. Verimlilik artışı ile desteklenmeyen ücret artışlarının ekonomi üzerindeki etkileri hep olumsuz olmuştur. Bu nedenle, iş gücünün niteliğini yükseltmeye, bunun için de öncelikle mesleki eğitime odaklanmak ve becerilerini geliştirmek zorundayız. Siyasi partilerimizi, seçim vaatlerinin ekonomi üzerindeki olası olumsuz etkilerini bir kez daha düşünmeye davet ediyorum."