ANKARA - Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın hazırladığı ‘av turizmi’ kapsamında avlanmalara ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandı.

Yeni yönetmelikle birlikte 2005 tarihli ve 25694 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yerli ve Yabancı Avcıların Av Turizmi Kapsamında Avlanmalara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. Bu yönetmeliğin Resmî Gazete’de yayımından önce alınan av turizmi izin belgelerinden iptal edilenler hariç verilmiş olanları geçerliliğini koruyacak. Eklenen geçici bir madde ile ‘av organizasyonlarında görevlendirilen av rehberi niteliğindeki kişiler, bu yönetmelik hükümleri çerçevesinde sertifika programı düzenleninceye kadar av organizatörü olarak görevlerini sürdürebilecek. Ancak, av organizatörleri bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten sonra görev yapabilmeleri için, düzenlenecek av organizatörleri sertifika programına katılıp kimlik almak zorunda.

Daha önce av kılavuzu kimliği almış olanlar, bu yönetmeliğin yayımından sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce belirlenen esaslar doğrultusunda görev yapabilecek.

YERLİ VE YABANCI AVCILARIN AVLANMA KURALLARI

Yerli ve yabancı avcıların avlanma usul ve esasları ile av organizasyonlarını yürütecek acente ve görevlilerin yapacakları iş ve işlemleri kapsayan yönetmelik yardımıyla şu hususlar amaçlandı:

"Sürdürülebilir avcılık ve doğal hayatın korunması ilkeleri gözetilerek, popülasyonları ve yıllık artım miktarları belirlenmiş av ve yaban hayvanlarının av turizmi kapsamında yerli ve yabancı avcılarca avlanmalarına yönelik usul ve esasları belirlemek, Acentelerin av turizmi kapsamında av organizasyonları ile av ve yaban hayvanı gözlem turu, fotoğraf ve film çekimleriyle ilgili faaliyetlerini düzenlemek, Yöre insanlarının yaban hayatı kaynaklarının varlığından oluşan katma değerden yararlandırılarak kırsal kalkınmaya katkıda bulunmak ve av kaynaklarının ekonomiye faydalı olacak şekilde değerlendirilmesini sağlamak, Av organizasyonlarında görev alacak kişilerin eğitimi ve yetiştirilmesiyle ilgili usul ve esasları belirlemek."

2003 tarihli ve 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu 3. ve 15. maddelerine dayanılarak hazırlanan ilgili yönetmelikt; 'A) grubu seyahat acentesi, Acente, Av dönemi, Av hayvanı, Av kılavuzu, Av organizasyonu, Av organizatörü, Av turizmi, Av turizmi izin belgesi, Av yılı, Av yılı av turizmi uygulama talimatı, Avcı kuruluşu, Avcılık belgesi, Avlak, Avlama ücreti, Avlanma, Avlanma izin ücreti, Bek ve yürüyüş avı, (C) grubu seyahat acentesi, Çantacı, Devlet avlağı, döner sermaye işletmesi, Geçici avcılık belgesi, Genel avlak, Katılım payı, Komisyon, Kota, Köy tüzel kişiliği, Merkez Av Komisyonu, Örnek avlak, Özel avlak, Özel avlanma izin belgesi, Sürek avı, Sürenci, TRACES (TRAde Control and Expert System), Trofe, TÜRSAB, Yaban hayvanı, Yabancı, Yasa dışı avlanma, Yerleşim birimi ile Yerli avcı.' tanımları yapıldı.

Aynı yönetmeliğin ‘Av Turizmi İzin Belgesi, Gözlem Turları ile Fotoğraf ve Film Çekimleri’ üst başlıklı 2. Bölümünde; Av turizmi izin belgesi, Av turizmi izin belgesi başvurusu, Gözlem turları ile fotoğraf ve film çekimleri, Acentelerin sorumlulukları, Av turizmi izin belgesinin iptali konuları açıklandı.

‘Avlanma İzin Belgeleri, Avlanma ve Avlandırma Esasları’ başlıklı 3. bölümde ise Yabancı turist avcılar için geçici avcılık belgesi, Bağımsız olarak avlanacak yabancı turist avcıların geçici avcılık belgesi başvurusu ve avlanma esasları, Acente aracılığıyla geçici avcılık belgesi başvurusu ve avlanma esasları, Devlet misafirleri için geçici avcılık belgesi ve başvurusu, Devlet misafirlerinin avlanma esasları, Yerli avcılar için özel avlanma izin belgesi, Başvuru ve değerlendirme ile avlanma esasları, Bilimsel araştırma amaçlı avlanma izni ve başvuru, Yabancı avcılık belgesi, Başvuru ve değerlendirme, Av turizmi kapsamında avlanma esasları, Diplomatik kimlik sahibi görevliler için yabancı avcılık belgesi, Başvuru ve değerlendirme, Avlanma esasları, Özel avlakta avlanma esasları, Avda kullanılacak silahlar, Silah ve aksamı ile mermilerin Türkiye’ye getirilmesi ve taşınması, Silah ve aksamı ile mermilerin Türkiye’den çıkartılması hususları belirtildi.

Yönetmeliğin ‘Avlak ve Sahalar, Tür ve Cinsiyetler, Kotalar ve Kullanımı, Başvuru, Değerlendirme, Duyuru’ başlıklı 4. Bölümünde; Av organizasyonlarının yapılacağı avlak ve sahalar, Tür ve cinsiyet ile kotaların belirlenmesi ve avlanma şekli, Kota dağılımı, başvuruları, değerlendirme ve kullanımı, Başvuru dönemi ve değerlendirme, Duyuru konuları izah edildi.

Yönetmeliğin 6. Bölümünde "Ücretler ve Katılım Payı ile Avlanma Dönem ve Süresi" başlığı altında; Avlak ve sahalarda ücretler, Avlanma izin ücreti, Avlama ücretleri, İş birliği protokolü ve katılım payı, Ücretlerin tahakkuku ve ödenmesi, Avlanma dönemi, Avlanma süresi ele alındı.