9. Cumhurbaşkanı Demirel için ilk tören Güniz Sokak’taki evinin önünde yapıldı. TBMM’deki Devlet Töreni’nin ardından Demirel’in cenaze namazı Kocatepe Camii’nde kılındı. Cenaze namazının ardından Demirel’in naaşı, memleketinde defnedilmek üzere Esenboğa Havalimanı’ndan askeri uçakla Isparta’ya gönderildi.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için ilk tören Güniz Sokak'taki evinin önünde gerçekleştirildi.

Süleyman Demirel'in Türk bayrağına sarılı tabutu, askeri araçla Güven Hastanesinden, kortej eşliğinde, Güniz Sokak'taki evinin önüne getirildi. Sabah saatlerinden itibaren Demirel'in evinin önünde toplanan sevenleri, cenazeyi burada tekbirlerle karşıladı.

Askeri  tören mangası, Türk bayrağına sarılı naaşı evin bahçesine kurulan tören alanına getirdi. Bu sırada vatandaşların ağladığı görüldü.

Daha sonra, Süleyman Demirel için dualar okundu ve helallik istendi.

Törenin ardından Demirel'in naaşı tekbirler eşliğinde cenaze arabasına alındı ve devlet töreni için TBMM'ye götürüldü.

efeler

Güniz Sokak’ta duygusal anlar yaşandı

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için ilk tören Güniz Sokak’taki evinin önünde düzenlendi.

Güven Hastanesi’nden alınan Süleyman Demirel’in naaşı, kortej eşliğinde Güniz Sokak’taki evinin önüne saat 07.50’de getirildi.

Burada askeri tören mangası tarafından cenaze aracından alınan Demirel’in Türk Bayrağı’na sarılı naaşı, tekbirler eşliğinde bahçeye bırakıldı.

Naaş, Güniz Sokak’a getirilmeden önce, buraya gül suyu püskürtüldü. Bu sırada Demirel’in tabutunun üzerine gül yaprakları serpildi. Tabutun önünde, askerler tarafından Demirel’in fotoğrafı ve kendisine layık görülen madalya ve nişanların yer aldığı çerçeveler taşındı.

Demirel için saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan törende konuşan, Demirel’in doktoru Aylin Cesur, uzun yıllar 9. Cumhurbaşkanı Demirel’in doktorluğunu yaptığını belirtti.

Cesur, "Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunmak istiyorum. Hayatta her zaman doğru ve dürüst olmak gerektiğine, insan olmak gerektiğine, muhtaç olana yardım etmek gerektiğine, insanın her gün ne olursa olsun yeni bir umutla, yeni bir güne başlaması gerektiğini, Allah’a inanmanın en büyük göstergesinin vatana hizmet olması gerektiğine, Türkiye’yi sevmek gerektiğine, dünyayı sevmek gerektiğine, herkese eşit olmak gerektiğini sizden öğrendim" diye konuştu.

"Hayatınızı milletinize ve halkınıza adadınız"

Eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin ise Süleyman Demirel’in 20. yüzyılın ikinci yarısına damga vuran çok önemli devlet ve siyaset adamı olduğunu belirterek, "Hayatınızı milletinize ve halkınıza adadınız. Hiç taviz vermediğiniz konu, demokrasiydi, özgürlüktü, hukuktu" dedi.

Çetin, Demirel’in büyük Türkiye hayalinin bulunduğunu vurgulayarak, "Onun için büyük Türkiye sadece nüfus, sadece toprak, değildi. Onun için büyük Türkiye enerjiydi, sanayiydi, demir çelik fabrikaları, çimento ve şeker fabrikalarıydı. Çağdaş bir dünyaya, ulaşmanın yolunun buradan geçtiğini söylüyordu. Bunları bize öğrettiniz" diye konuştu.

Hikmet Çetin, Demirel’in liderliğinin, öneminin sadece bu topraklarda değil, Orta Asya’nın da Orta Doğu’nun da batının da saygı duyduğu önemli bir kişi olduğunu kaydetti.

"Güniz Sokak, demokrasi mücadelesinin adresidir"

Eski TBMM Başkanı İsmet Sezgin de Demirel’in siyasette yol gösteren büyük bir lider olduğunu ve Güniz Sokak’ta bulunan evinin Türkiye’nin tarihine tanıklık ettiğini, burada büyük siyasi konuşmaların, görüşmelerin yapıldığını hatırlattı.

Sezgin, 9. Cumhurbaşkanı Demirel’i sonsuzluğa uğurlamanın, kendileri için, ulus için zor olduğunu ifade ederek, bunun derin hüznünü, büyük sıkıntılarını acılarını birlikte paylaştıklarını anlattı.

Demirel’in yaşamı boyunca Güniz Sokak’ın Türkiye’nin büyüklüğüne olan sarsılmaz inancın adresi olduğunu belirten Sezgin, "Güniz sokak, siyasetin, demokrasi mücadelesinin adresidir, siyasetin sahibidir. Güniz Sokak cumhuriyet ve cumhuriyetin temel değerlerine bağlılığın, özgür düşüncenin tam adresidir. Yorulanların, sesleri kısılanların, sesleri çıkarılmayanların soluklandığı bir yerdir. Güniz Sokak, bir haykırışıdır, zulme zalime karşı çıkan bir yerdir. Güniz Sokak bir arayıştır, aydınlığın, sanatın, dostun, sevginin adresidir" diye konuştu.

Dua okunması

Süleyman Demirel’in kardeşi Şevket Demirel’in damadı CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici de aile adına dua etmek istediğini belirterek, "Cenabı Allah’tan aziz Cumhurbaşkanımıza rahmet niyaz ediyorum. Bizim inancımızda ecel, vadedir. Vade geldi, ecel geldi. Bununla ilgili ayeti kerimeler var. Halkımız da buna ‘vade doldu, ecel geldi’ diyor. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Allah taksiratını affetsin, hasenata çevirsin" ifadelerini kullandı.

Kesici, "Cenabı Hak cemaliyle müşerref eylesin, amin, amin, amin" dedikten sonra "Fatiha" okunmasını istedi.

Konuşmaların ardından, Çankaya Merkez Camisi İmam Hatibi Mehmet Doruk, Demirel için duygusal bir şekilde dua okudu.

Duanın ardından Demirel’in naaşı, tekbirler eşliğinde ve askeri tören mangasının omuzlarında cenaze arabasına alındı. Naaş,  Devlet Töreni için TBMM’ye götürüldü.Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için TBMM’de devlet töreni düzenlendi.

Evinin bulunduğu Güniz Sokak’taki törenin ardından Demirel’in naaşı Meclis’in Dikmen Kapısından geçirilerek, TBMM Şeref Kapısı önündeki tören alanına getirildi. Naaşın getirildiği sırada, Demirel’in fotoğrafının yanı sıra madalya ve nişanları da askerler tarafından taşındı.

Burada katafalka konulan Demirel’in Türk Bayrağı’na sarılı naaşının üzerine doktoru Aylin Cesur tarafından kendisi ile özdeşleşen siyah fötr şapkası bırakıldı. Demirel’in naaşı başında, general ve amiraller tarafından ihtiram nöbeti tutuldu.

Süleyman Demirel’in öz geçmişinin okunmasının ardından aile adına kardeşi Şevket Demirel, devlet adına da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan birer konuşma yaptı.

Saygı duruşundan sonra Demirel’in naaşı top arabasına alınarak, kortej eşliğinde Meclis’in Çankaya Kapısı’ndan çıkarılarak cenaze namazının kılınacağı Kocatepe Camisi’ne götürüldü.

Meclis Çankaya kapısından çıkana kadar korteje CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve eski Başbakanlardan Tansu Çiller de eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aileye taziyelerini sunmasının ardından, yanında Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Meclis Başkanı  Cemil Çiçek ile kortejin gidişini kenardan izledi.

Daha sonra Erdoğan ve Çiçek, TBMM Başkanlığı makamına geçerken Başbakan Davutoğlu da Meclis’ten ayrıldı. Kısa süre sonra 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve  TBMM Başkanı Çiçek’in görüşmesine katıldı.

demirel-2

Devlet Töreni’ne Katılanlar

Meclis’te düzenlenen törene, Demirel’in ailesi ve yakınlarının yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ile yüksek yargı organlarının başkanları, Bakanlar Kurulu’nun bazı üyeleri, eski Başbakanlardan Tansu Çiller, eski meclis başkanları Köksal Toptan, İsmet Sezgin ve Hikmet Çetin, eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, HDP Gaziantep Milletvekili Celal Doğan, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Ahmet Özal ile çok sayıda Demirel’in birlikte siyaset yaptığı isimler de katıldı.

Aralarında KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ve eski KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Asadov, Ukrayna Parlamentosu Millletvekili ve Kırım-Tatar Meclis’i eski Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’in de olduğu çok sayıda yabancı ülke temsilcisi de törende hazır bulundu.

Törene katılan Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul ve Ankara Metropoliti Yusuf Çetin, gazetecilerin sorusu üzerine, Demirel’in arkadaşı olduğunu belirterek, "Allah rahmet eylesin,  ruhu şad olsun" dedi.

Törenden notlar

Demirel’in kardeşi Şevket Demirel, törene tekerlekli sandalyede doktor eşliğinde katıldı. Tören sırasında Şeref kapısı merdivenlerinde baygınlık geçiren bir kişiye sağlık ekipleri müdahale etti.

Meclis Başkanı Çiçek, Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve 11. Cumhurbaşkanı Gül’ü kapıda karşıladı. Erdoğan, Çiçek ve Gül tören alanına birlikte girdi.

Törene ilk gelenlerden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Demirel ailesi ve kendisinden önce gelenlerle tek tek tokalaşarak yerine geçti.

Törende yan yana duran Başbakan Davutoğlu ile eski Başbakanlardan Tansu Çiller’in sohbet ettiği gözlendi.

91 yaşında yaşamını yitiren ve 6 dönem Isparta milletvekilliği yapan Süleyman Demirel için Meclis’teki törene yoğun katılım oldu. Şeref kapısı merdivenleri tamamıyla doldu, Meclis binasının pencerelerinden de töreni izleyenler olduğu görüldü.

Devlet törenine halkın katılmasına izin verilmezken, gelen vatandaşlar, Meclis kapısından Kocatepe Camisi’ne yönlendirildi.

cenaze

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için Kocatepe Camisi’nde tören düzenlendi.

TBMM’deki Devlet Töreni’nin ardından Askeri Tören mangası tarafından top arabasına alınan Süleyman Demirel’in Türk Bayrağı’na sarılı naaşı, kortej eşliğinde Kocatepe Camisi’ne getirildi.

Tören boyunca cami ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, polis helikopterleri de gözetleme uçuşu yaptı.

Tören mangasının omuzlarında katafalkta taşınan Demirel’in cenazesinin başında, Süleyman Demirel’in kardeşi Şevket Demirel’in damadı ve CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, taziyeleri kabul etti, Demirel ailesinin bulunduğu alanda da taziyeler, Demirel’in doktoru Aylin Cesur ve diğer aile bireylerine sunuldu.

Tören öncesi Demirel’in kardeşi Şevket Demirel de araçla tören alanına getirildi. Sağlık problemlerinden dolayı bir süre araçta bekletilen Demirel, daha sonra ağabeyinin tabutunun bulunduğu yere alındı.

Cenaze namazını Mehmet Nuri Yılmaz kıldırdı

Cenaze namazı öncesinde alana gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, bazı bakanlar cuma namazını kendilerine ayrılan bölümde kıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in kıldırdığı cuma namazının ardından, katılanlar bu kez de Süleyman Demirel’in naaşının ardında saf tuttu.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz’ın, Demirel ile aralarındaki dostluk ve eşi Nazmiye Demirel’in de cenaze namazını kendisinin kıldırması nedeniyle, Süleyman Demirel’in cenaze namazını kıldırmak isteğini, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’e aktardığı öğrenildi. Bu talebin uygun görülmesi üzerine de Demirel’in cenaze namazını Yılmaz kıldırdı.

Kocatepe Camisi’nin avlusu Demirel’i son yolculuğuna uğurlamaya gelenlerle doldu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bazı bakanlar, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, eski KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, kuvvet komutanları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve eski başbakanlardan Tansu Çiller de törende yer aldı.

Cenaze namazının ardından Demirel’in naaşı, memleketi Isparta’da defnedilmek üzere askeri araçla Esenboğa Havalimanı’na götürüldü.