ATİLA GÜVENÇ

İSTANBUL - Bağımsız sinemanın usta ve ödüllü isimlerinden Adam Curtis, Kazuo Hara, Nic Knowland, Desiree Akhavan, İstanbul Bağımsız Filmler Festivali için ilk kez Türkiye’de.

Dünyaca ünlü sinemacıları ve geleceğin yönetmenlerini İstanbul’da ağırlayacak olan filmleriyle sinema tarihini etkilemiş olan, belgesel sinemanın ustalarından Adam Curtis ve Kazou Hara festivalde sinemaseverlerle söyleşilerde de bulunacaklar. A Syrian Love Story/Suriyeli Aşk Hikâyesi, Crumbs/Kırıntılar, MA gibi çok konuşulan bağımsız filmlerinin yönetmenleri filmlerinin gösterimleri sonrasında seyircilerin sorularını da yanıtlayacak.

Bu yıl "!f İstanbul birleştiriyor!" sloganıyla yola çıkan festival, bağımsız sinemanın en iyilerini, yılın çok konuşulan ve bol ödüllü filmlerini sinemaseverlerle buluştururken, !f music partileriyle İstanbul’un eğlence hayatına alternatif olacak, !f² ile de 33 şehir, 50 farklı noktaya film götürecek.

ADAM CURTİS İLE İSTANBUL’DA ,SÖYLEŞİ

Belgesel sinemayı ve reklam dünyasını derinden etkileyen, Mad Men'e de ilham kaynağı olan başyapıtı "The Century of the Self / Ben Asrı" ile bilinen Adam Curtis, ilk kez festival için Türkiye’de olacak. Korkunun siyasi kazanç için kullanımını konu alan; The Power of Nightmares: The Rise of the Politics of Fear/Kâbusların Gücü: Korku Siyasetinin Yükselişi adlı filmiyle de tanıdığımız ve son filmi Bitter Lake/Acı Gölü de festival kapsamında izleyeceğimiz Adam Curtis aynı, 24 Şubat Çarşamba günü saat 19:00’da DEPO’da yapılacak "Zamanımızın Tuhaf Halleri" başlıklı söyleşiye de katılacak.

BELGESELCİLERİN İKON YÖNETMENİ KAZUO HARA

Japon yönetmen Kazuo Hara. İstanbul festivalinde yer alacak usta belgeselcilerden biri oluyor. Savaş sonrası Japonya’sının toplumsal normlarına meydan okuyan filmleriyle bilinen, sinemanın gerçek hayalcilerinden 71 yaşındaki Kazuo Hara, 23 Şubat Salı günü saat 18:30’da DEPO’da yapılacak "En Mahrem Hakikatler" başlıklı konuşmada tuhaf ve büyüleyici sinemasını anlatacak.

Filmografisinde yalnızca beş film olsa da Michael Moore’dan Joshua Oppenheimer’a ve Errol Morris’e birçok günümüz belgeselcisine ilham vermiş Hara’nın Extreme Private Eros: Love Song/En Mahrem Eros: Aşk Şarkısı ve Emperor’s Naked Army Marches On/İmparatorun Çıplak Ordusu Hâlâ İlerliyor, filmleri de !f İstanbul kapsamında sinemaseverlerle buluşacak.

GÖRÜNTÜ YÖNETMENLİĞİNİN USTALARINDAN NİC KNOWLAND

İstanbul bağımsız Filmler festivalinde, özellikle yönetmenleri ve yönetmen adaylarını yakından ilgilendiren usta görüntü yönetmeni Nic Knowland da konuk olacak. 1970’lerde BBC’de başlayan kariyerini, John Lennon ve Yoko Ono’nun Rape, Bed Peace ve Imagine gibi meşhur performanslarında kamera arkasına geçerek sürdüren Knowland; Ultravox’un ‘Vienna’, John Lennon’ın ‘Imagine’, Duran Duran’ın ‘Rio’ klipleriyle adını duyurmuştu.

Quay Kardeşler’in Institute Benjamenta , "The Piano Tuner of EarthQuakes, son dönemde ise Peter Strickland’ın, Berberian Sound Studio/Berberian Ses Stüdyosu ve The Duke of Burgundy/Burgonya Dükü filmlerinin görüntü yönetmenliğini üstlenen Knowland, 23 Şubat Salı günü DEPO’da gerçekleşecek, ilham kaynaklarını ve çalışma yöntemlerini anlattığı bir konuşmayla festivalin konuğu olacak.

BİR ÇOK YÖNETMEN, GRANT GEE’DEN DESİREE AKHAVAN’A

!f İstanbul Bağımsız Filmler festivali'nde yer alacak yönetmenler ve sinemacılar ise şöyle belirlendi.

Radiohead ve Muse için çektiği efsane kliplerinin yanı sıra; Joy Division ve Patience (After Sebald) gibi kült belgeselleriyle tanıdığımız, Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi’nden esinlenerek çektiği, dünya prömiyerini yaptığı Venedik’te hayranlıkla karşılanan Innocence of Memories /Masumiyet Müzesi'ni izleyeceğimiz Grant Gee.

2015 Bağımsız Ruh Ödülleri’nde En İyi İlk Senaryo’ya ve 2015 Gotham Ödülleri’nde En İyi Çıkış Yapan Yönetmen’e aday olan Appropriate Behaviour /Makul Davranış'ın senarist, yönetmen ve başrol oyuncusu, Filmmaker dergisinin ‘Bağımsız Sinemanın 25 Yeni Yüzü’ arasında yer almış ve en son, Girls'ün dördüncü sezonunda da izlediğimiz Desiree Akhavan.

Bu yıl Denis Côté’nin Berlin’in ardından !f İstanbul’da gösterilecek son filmi Boris without Beatrice/Beatrice’i Olmayan Boris te izleyeceğimiz oyuncu Dounia Sichov.

İlk filmi MA ile büyük ilgi gören Amerikalı koreograf ve video yönetmeni Celia Rowlson Hall.

SÜRREAL KOMEDİ KORKU FİLMİ "Aaaaaaaah!"ın yönetmeni, İngiliz aktör Steve Oram; Etiyopya’nın ilk bilim kurgusu da sayılan Crumbs/Kırıntılar'ın yönetmeni Miguel Llansó. Black Horse Memories/Kara At Hatıraları'nın İranlı yönetmeni Shahram Alidi, yine yarışmaya İran’dan katılan Paradise/Cennet'in yönetmeni Sina Ataeian Dena ve yapımcıları Amir Hamz ile Yosef Panahi.

Kaili Blues'un yapımcılarından Edward Ding ve A Syrian Love Story/Suriyeli Aşk Hikâyesi'nin yönetmeni Sean McAllister ve oyuncusu Raghda.

When The Earth Seems To Be Light/Yeryüzü Aydınlıkken'in yönetmeni David Meskhi;"Yallah! Underground'ın yönetmeni Farid Eslam.

2015 Sundance’in en iyi belgeseli Russian Woodpecker/Rus Ağaçkakanı'nda şaşırtıcı hikâyesini izleyeceğimiz Fedir Alexsandrovych. Desire Will Set You Free/Arzu Seni Özgür Bırakacak'ın Yönetmeni Yony Leyser.

Oscar kazandığı The Gatekeepers, 2014’ün en iyi filmlerinden biri sayılan Joshua Oppenheimer’ın yönettiği The Act of Killing ve Sundance’te Jüri Ödülü alan Dror Shaul filmi Sweet Mud gibi belgesellerin yapımcısı ya da ortak yapımcısı olarak tanıdığımız Philippa Kowarsky.

Editör: TE Bilisim