İSTANBUL-(AA)- İstanbullu balıkçılar, yeni balık avı sezonunun başlamasıyla "Vira Bismillah" diyerek denize açıldı.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği, yeni balık av sezonunu Sarıyer Kireçburnu'nda düzenlediği etkinlikle kutladı.

Birlik Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, yeni av sezonunun verimli olacağı kanaatini taşıdığını ifade ederek, "Görünen şu ki iyi bir hamsicilik olacak. Dikkat edin balıkçılık demiyorum, hamsicilik diyorum. Hamsi, bizim için farklı bir şeydir. Hamsinin yanında palamutun da bereketli olacağı kanısındayız" diye konuştu.

Sarıyer Kireçburnu ve Rumelifeneri açıklarında yılın ilk avında ağlara sardalya ve istavrit takıldı.

İzmir

Av yasağının kalkmasıyla İzmir limanlarında bekleyen gırgır tekneleri de halat çözerek sezonun ilk avı için Ege Denizi'ne açıldı.

AA ekibiyle Mordoğan Balıkçı Barınağı’ndan denize açılan Yaşar Reis 2 teknesi kaptanlarından Fatih Kopuz, rotayı balık geçişlerinin yoğun olduğu Çeşme açıklarına doğru çevirdi. Kısa bir süre sonra sonra cihazında bir balık sürüsü gören Fatih Kaptan, ağı denizde sabitlemekle görevli diğer tekneyi de suya indirerek, mürettebatı uyaran sireni çalıştırdı.

İlk ağın atıldığını duyuran "mola bismillah" nidası üzerine, çalışanlar gemi içinde hummalı bir çalışma başlattı.

Kaptandan aldığı talimatlarla mürettebatı yöneten "Kocareis"in komutlarının yankılandığı gemide, ağların kurşunlarını istifleyen "hamlacılar", mantarlarını düzenleyen "mantarcılar", ağın düzgün akıp akmadığını kontrol eden "palacılar", ağların gemiye çekilmesi ve bırakılmasından sorumlu "istifçiler", sert dalgaların arasında sallanan gemide zorlu bir mücadeleye giriştiler.

Sabaha doğru başlayan mücadele, ağların çekilmesiyle doruk noktaya ulaştı ve ağlarda parıldayan sardalyalar görüldü. Büyük bir heyecanla güverteye alınan ve kasalanmaya başlayan "sezonun ilk balıkları" şoklanarak, hale gönderileceği limana taşındı.

Esnaf lokma döktürdü

İzmir Balık Hali esnafı da sezon açılışı dolayısıyla lokma döktürdü.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Buca Balık Hali'nde düzenlenen törende, gece yarısı denize açılan balıkçılardan gelen ilk haberlerin iyi olduğunu söyledi.

Bandırma'da hamsi bereketi

Av yasağının sona ermesiyle Güney Marmara'nın en önemli balıkçılık merkezlerinden Bandırma Körfezi'ne açılan teknelerin, kasaları hamsiyle doldu.

İstanbul, Ankara ve Bursa gibi büyükşehirlere balık sevkiyatının yapıldığı Bandırma Balık Hali'ne bu sabah bin kasa hamsi, 50 kasa sardalya, 80 kasa uskumru getirildi. Uskumru'nun kasası 200, hamsinin kasası 100, sardalyanın kasası ise 80 liradan alıcı buldu.

Karasulu balıkçılar "Vira

Bismillah" diyemedi

Sakarya’nın Karasu ilçesinde av yasağının sona ermesiyle günün erken saatlerinde denize açılmaya hazırlanan balıkçılar, şiddetli poyraz nedeniyle "Vira Bismillah" diyemedi.

Karasu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Sezer, yaptığı açıklamada, av yasağının bugün itibarıyla sona erdiğini ancak sert poyraz nedeniyle denize açılamadıklarını söyledi.

Meteorolojiden bugün ve yarın havanın normale gireceği bilgisini aldıklarını ifade eden Sezer, "Balıkçılarımızın bugünden itibaren denize açılacaklarını tahmin ediyoruz" dedi.

Sezer, 15 Ağustos’tan bu yana yapılan çapari avcılığında palamudun Karadeniz’in her tarafında görüldüğüne işaret ederek, "Şile, Kefken, Karasu, Akçakoca ve Ereğli bölgesindeki balıkçılardan bunu tespit ettik.

Hava şartları müsaade ederse Karadeniz ve Marmara’da bol palamut çıkacağını tahmin ediyoruz. Bol çıkması halinde balık fiyatları bugünün çok çok altına inecektir" ifadesini kullandı.

Lüfer ve çinekop türü balıkların da bol olacağını bildiren Sezer, 15 Eylül’de başlayacak trol avcılığı sonrası barbun ve mezgit gibi dip balıklarının da piyasaya çıkacağını kaydetti.

Kum midyesi avcılığının bu yıl son kez yapılacağını vurgulayan Sezer, bölgenin gelecek sene nadasa bırakılacağını sözlerine ekledi.