Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek'i ve 5 yıl önce ülkenin güneyindeki bölgelerde Kırgızlar ile Özbekler arasında yaşanan etnik çatışmaların yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anma etkinliği çerçevesinde Oş kentini ziyaret etti.

Kırgızistan’daki resmi görüşmelerine, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile başlayan BM Genel Sekreteri Ban Ki- mun, ülkede gerçekleştirilen seçim sürecinde, demokrasi ve parlamenter sistemin önemine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Atambayev de ülkenin kalkınmasına yönelik sürdürülen çabaların yanısıra yolsuzluklarla mücadele, yargı ve seçim sistemlerinde gerçekleştirilen reformlar hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Ki-mun, Bişkek’teki temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı Konutları’nda düzenlenen "Parlamenter demokrasinin geliştirilmesi: Dersler ve Beklentiler" konulu konferansa katılarak değerlendirmelerde bulundu.

Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov ile bir araya gelen Ki-mun, konferansa kendisinin davet edilmesinden ötürü teşekkür etti.

Kırgızistan’da parlamenter sistemin gelişmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Ki-mun, hukukun üstünlüğü, terörle mücadele, ülkenin kalkınması, güvenlik ve yargı reformlarının sürdürülmesi ve ombudsmanlık (kamu denetçiliği) kurumunun güçlendirilmesinin önemine değindi.

Meclis Başkanı Ceenbekov, özellikle son beş yılda ülkede yaşanan etnik çatışmaların giderilmesi için sağladığı maddi destek ve katkıdan dolayı Birleşmiş Milletler’e teşekkür etti.

Ki-mun ayrıca, Bişkek’te melisteki beş partiye mensup toplam 20 kadın milletvekilini kabul ederek ülkedeki kadın haklarını konuştu. Dünyada halen 8 ülke meclisinde kadınların görev almadığını anlatan Ki-mun, kadın ve erkeklerin eşit fırsatlara sahip olması gerektiğini kaydetti.

Bişkek’teki temaslarının ardından Kİ-mun, Başbakan Temir Sariyev ile birlikte 5 yıl önce ülkenin güneyinde yaşanan etnik çatışmaların yıl dönümü dolayısıyla Oş kentinde düzenlenen anma törenine katıldı. Ki-Mun, Oş kent parkında yer alan "Annenin gözyaşları" anıtına da çelenk bıraktı.

Ülkede, 7 Nisan 2010'da yaşanan halk devriminin ardından 10-15 Haziran 2010’da ülkenin güneyindeki Oş ve Celalabad bölgelerinde Kırgızlar ve Özbekler arasında yaşanan etnik çatışmada, yaklaşık 500 kişi ölmüş, Özbeklere ait ev, okul ve işyerleri ateşe verilmişti.

Ki-mun, Kırgızistan'a en son 2 Nisan 2010'da resmi ziyarette bulunmuştu.