Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğünce baraj ve göletlerde faaliyete geçirilen, ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği tesislerindeki toplam üretim 102 bin tona ulaştı

ANKARA - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce baraj ve göletlerde faaliyete geçirilen, ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği tesislerindeki toplam üretimin 102 bin tona ulaştığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, DSİ Genel Müdürlüğü baraj ve göletlerin mevcut balık stoklarının korunması ve ekonomik değeri yüksek balık türlerinin artırılmasını sağlamak maksadıyla uyguladığı balıklandırma çalışmalarına devam ediyor.

Balıklandırma programı çerçevesinde her yıl 25 milyon yavru sazan balığı üreten DSİ, bu pullu sazan yavrularının tamamı ile yaklaşık 90 baraj gölünü balıklandırıyor. Ayrıca, üretilen 300 bin şabut balığı da Atatürk Baraj Gölü'ne bırakılıyor.

Bünyesinde bulunan yedi su ürünleri istasyonuyla çalışmalarını yürüten DSİ Genel Müdürlüğünce, bu kapsamda balık varlığının belirlenmesi ve değerlendirilmesi maksadıyla avlanabilir stok tespiti çalışmaları da yapılıyor.

Ülkenin baraj göllerinde bulunan yaklaşık 30 farklı türde doğal balık varlığı, kontrollü su ürünleri avcılığı yapılarak değerlendiriliyor. Bu kapsamda bugüne kadar 159 baraj, su ürünleri üretimine açıldı. DSİ tasarrufu altında bulunan barajlardan 2014 yılında avcılık yoluyla çeşitli türlerde 13 bin 350 ton su ürünleri üretimi yapıldı.

Açıklamada, konuyla ilgili değerlendirmesine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, baraj ve göletleri balıklandırarak bölgedeki ticari ve olta balıkçılığının gelişmesine katkıda bulunduklarını belirterek, "Tabii varlıklarımızı koruma ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde bırakma çalışmalarımız artarak devam edecek" ifadesini kullandı.

Açıklamaya göre, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından baraj ve göletlerde faaliyete geçirilen ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği tesislerindeki üretim, 102 bin tona ulaştı. DSİ'nin baraj ve göletlerdeki tesislerinde gerçekleşen 102 bin tonluk fiili üretimden yaklaşık 510 milyon lira gelir elde edilerek milli ekonomiye katkı sağlanıyor.

Baraj göllerinde yürütülen ticari avcılık faaliyetleri neticesinde üretilen 13 bin 350 ton su ürünleri üretiminden yaklaşık 41 milyon lira, baraj ve göletlerde faaliyete geçen yetiştiricilik tesislerinden elde edilen 102 bin ton fiili üretimden 510 milyon lira olmak üzere, toplam 551 milyon lira gelir elde ediliyor.