ANKARA -Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yeni anayasada laiklik ilkesi, bireylerin din ve inanç özgürlüğünü teminat altına alan, devletin tüm inanç gruplarına eşit mesafede olmasını garanti altına alana bir ilke olarak yer alacaktır. Otoriter bir laikçiliğe değil, özgürlükçü bir laiklik anlayışına anayasamızda yer vereceğiz." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı. Başbakan toplantıda yeni anayasa çalışmaları ve laiklik ile ilgili açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, Türkiye’nin yeni ilk sivil anayasası için süreç ve çalışma başlattıklarını söyledi. Yeni Anayasayı TBMM bünyesinde bütün partilerin katılımıyla tamamlamak istediklerini ancak muhalefet partilerinin uzlaşmadığını ifade eden Davutoğlu, "Milletimizle verilmiş bir sözümüz var dedik ve kendi Anayasa taslağını hazırlamak üzere yola devam ettik. Bu ay içinde istişareler yaptık. Akademisyenlerle kanaat önderleriyle görüş alışverişinde bulunduk, parti kuruluşlarında enine boyuna sivil anayasamızı bu çerçevede yeni yönetim sistemi olarak başkanlık sistemini ele aldık. Hem bu istişarelere, hem AK Partinin daha önceki anayasa çalışmaları birikimine dayanarak anayasa yazım heyetini belirleyerek bu haftadan itibaren yazım faaliyetine başladık. İnşallah kısa süre içinde yazım faaliyetini sonlandıracak, hazırlanan taslağımızı önce parti kurullarında olgunlaştıracak, ardından milletimizin huzuruna çıkıp bu taslakla milletimizin katkılarını almaya gayret edeceğiz. Bu süreci demokrasimizin kat ettiği seviyeye uygun olarak en iyi şekilde değerlendirmek ve senelerce enerjimizi alan tartışmalara dönmeden vazifemizi tamamlamak istiyoruz." diye konuştu.

Söz verdikleri gibi Türkiye’nin ilk sivil anayasasını hazırladıklarını anlatan Davutoğlu, şöyle devam etti: "Bu bilinçle en kapsamlı istişarelerde bulunuyoruz. Türkiye’nin özlemleri biliniyor, Türkiye’nin geleceğini omuzlayacak bir anayasa hazırlıyoruz. İnsan onuruna saygılı, insan hak ve özgürlüklerine dayanan, bunları esas alan demokratik bir anayasa istiyoruz. Türkiye’nin ihtiyaçları istikametinde demokrasi ve hukuk devletinin gelişmesi için daima uzlaşmayı, daima mutabakatı, daima ortak aklı ama en önemlisi daima müşterek vicdanı esas alıyoruz. Ortak akıldan vicdana hiçbir zaman ayrılmayacağız. Milletimizin demokrasi ve özgürlük taleplerini karşılayacak otoriter tek tipçi zihniyetten kaynaklanan sorunları çözecek her alanda insan onurunu esas alacağız. AK Parti 14 yıllık iktidarı boyunca gerilim hatlarında değil, ortak akıl ile herkesin mutabakatını esas alan ayrıştırıcı değil, birleştirici siyasi pratiği ortaya koymuştur. Yeni anayasa bağlamında Türkiye’yi yoran yeni suni karşıtlıklar oluşturan aşınmaz tartışmaz konularına asla dönemeyeceğiz. Bu açıdan baktığımızda arkadaşlar devletin nitelikleri bizim için tartışılmaz değildir. Esasında bu ilkeler geçtiğimizde otoriter paradigma ile yorumlanarak özgürlük alanında uygulanan daralmalara vesile kılındığı için tartışma konusu olmuş ancak AK Parti iktidarları boyunca özgürlükçü bir paradigma ile ele alındığı için milletimiz tarafından benimsenerek toplumsal barışı teminat altına alan bir hüviyet kazanmışlardır. Devletin nitelikleri AK Parti iktidarı sayesinde esas anlamına kavuşmuş toplumsal barışı sağlayan özgürlükçü bir içeriğe kavuştu. 14 yıllık yönetim pratiğimiz sayesinde Türkiye’nin laik, demokratik sosyal bir hukuk devleti olma niteliği artık tartışma konusu değildir. AK Parti gerek parti tüzüğünde gerek parti programında gerekse de bugüne kadar hazırladığı kamuoyuna sunduğu anaysa taslaklarında diğer niteliklerin yanı sıra laiklik ilkesine de değer vermiştir. Bu çerçevede hazırladığımız yeni anayasada laiklik ilkesi bireylerin din ve inanç özgürlüğünü teminat altına alan, devletin tüm inanç gruplarına eşit mesafede olmasını garanti altına alana bir ilke olarak yer alacaktır. Otoriter bir laikçiliği anlayışı değil, özgürlükçü bir laiklik anlayışını anayasamızda yer vereceğiz."
Editör: TE Bilisim