ARTVİN - CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, kamuda çalışan avukatların özlük haklarında yaşanan mağduriyetlerine ilişkin Meclis Araştırması istedi.

Bayraktutan, TBMM Başkanlığı'na verdiği önergede, ülkede üzerinde hiç bir çalışma yapılmayan ve yılların birikimi ile sorunları devleşen ve kronikleşen kamu avukatlarının zaman zaman bazı kesimlerin hakları iyileştirilmesine rağmen, kamu avukatlarına özgü bir iyileştirme yapılmadığını belirtti.

Kamu avukatlarının, kamu sorunları ile boğuştuğunu ve kendi sorunları altında ezildiğini belirten Bayraktutan, önergesinde şu bilgileri paylaştı: "Kamu avukatları, hakim ve savcılara nazaran çok daha ağır yük ve sorumluluklar taşımalarına rağmen, onların sahip oldukları hiç bir hakka ve teminata sahip değillerdir. Oysa kamu avukatları, savcılar gibi kamu gücünü temsil etmekte ve kamu adına, her türlü davada devletin yararını korumaktadırlar. Hakim ve savcılardan çok daha ağır sorumluluklar yüklenen kamu avukatları, onlardan çok daha kötü şartlarda çalışmaktadır. 80'li yıllarda, mali yönden hakim ve savcılarla aynı şartlara tabi olan kamu avukatları, zaman içerisinde hakim ve savcıların haklarının iyileştirilmesi nedeniyle, onlarla kıyaslanamayacak hale gelmişlerdir. Zaman içerisinde yapılan iyileştirmelerle hakim ve savcıların maaşları kamu avukatlarının maaşının 3 katına varmaktadır.

KAMU AVUKATLARININ EK GÖSTERGESİ BİYOLOG, ECZACI, VETERİNERDEN DÜŞÜK

Birinci sınıfa yükselen hakim ve savcıların ek göstergesi 7600 rakamına çıkarılmışken, 1. derecedeki bir kamu avukatının ek göstergesi yıllardır 3000 rakamında kalmıştır. Kamu avukatları, zaman içinde ek göstergelerine dokunulmayan ender meslek mensuplarından biridir. Bırakın hakim ve savcıları, bir kamu avukatının ek göstergesi, mimar, mühendis, müfettiş, doktor, diş hekimi, eczacı, veteriner ve biyolog gibi meslek mensuplarından bile daha düşüktür. Zira bu sayılanlardan en düşük ek göstergeye sahip olanların ek gösterge rakamı 3600'dür. 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 106. ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 152. maddesine göre ödenen özel hizmet tazminatları incelendiğinde, kamu avukatlarının yine emsal meslek gruplarına göre daha az tazminat aldıkları görülecektir.

Yine kamu avukatları, makam ve temsil tazminatı alamamaktadırlar. Çoğu kez, duruşma, mürafaa, keşif ve haciz gibi sebeplerle görev yeri dışına çıkmalarına rağmen, çok düşük miktarda harcırah almaktadırlar. Sadece hazine avukatlarına ve hazine avukatı olmayan yerlerde, avukat olmadığı halde Mal Müdürlerine keşif ücreti ödenmekte, buna karşın diğer kurum ve kuruluşlarda çalışan avukatlara, keşif ücreti ödenmemektedir."

Kamu avukatlarının ciddi anlamda sorunları olduğunu vurgulayan Bayraktutan, şu ifadeleri kullandı: " Bunların başında, statü sorunu, ek gösterge sorunu, yan ödeme ve özel hizmet tazminatı sorunu, görev makam ve temsil makam sorunu, derece, tabi olunan yasal mevzuat, büro aidatı, vekalet ücreti, teftiş ve denetleme gibi sayacağımız birçok sorunlar mevcuttur. Tüm bu sorunların giderilmesi kamu avukatlarının yaşadığı mağduriyetlerin çözüme kavuşması ve özlük haklarının yeniden düzenlenmesi gerekli tespit ve incelemeler sonrası ivedilikle gerekmektedir.

O nedenle; yukarıda belirtilen hususlar ışığında, kamuda çalışan Avukatların özlük haklarında yaşanan mağduriyetlerin araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98. ve içtüzüğümüzün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu açılmasını saygılarımızla arz ederiz."