ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ'in geçen yıl 25 Mayıs'ta yayımlanması ile tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfından olup Mesleki Yeterlilik Kurumunca (MYK) standardı yayımlanan 40 meslekle ilgili Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu için tanınan sürenin dolmasına 24 gün gibi kısa bir süre kaldı.

Aralarında inşaat boyacısı, sıvacı, duvarcı, betonarme demircisi, betoncu ve çelik kaynakçısının da olduğu meslekler 26 Mayıs'tan sonra Mesleki Yeterlilik Belgesi bulunmadan yapılamayacak.

Bu tarihten sonra inşaat, otomotiv, enerji ve metal sektöründeki 40 mesleği belgesiz yapanlara önce 500 lira ceza kesilecek.

Öte yandan, Asansör Bakım ve Onarımcısı (seviye 3 ve 4), Asansör Montajcısı (seviye 3 ve 4), CNC Programcısı (seviye 4 ve 5) ve Metal Sac İşlemeci (seviye 3 ve 4) meslekleri de 25 Mart 2017 tarihinden itibaren Mesleki Yeterlilik Belgesiz yapılamayacak.

Mevcut çalışanlar ile işsizlerin MYK'nın yetki verdiği kuruluşlarda girip başarılı oldukları sınava ilişkin ücret ile belge masrafı İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanıyor. Bir kişi bu haktan bir meslekte ve yalnızca bir kez yararlanabiliyor.

Belge zorunluluğu kapsamında yer alan meslekleri icra eden kişilerin, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almak için MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına başvurması gerekiyor. Bu kuruluşlarca düzenlenen teorik ve uygulamalı sınavlarda başarılı olan kişilere MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi veriliyor.

Söz konusu mesleklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına ilişkin bilgilere MYK internet sitesinden ulaşılıyor. İnternet sitesinde her bir mesleğin karşısında ilgili meslekte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarının isimleri yer alıyor. (www.myk.gov.tr/belgezorunlulugu)

Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi bulunanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ile teknik eğitim okullarından, üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ile bölümlerinden mezun olup, diplomalarında ya da ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlarda MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmıyor.