ANKARA - Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, yarım milyonun üzerinde kursiyer yetiştirdiği BELMEK'lerde yeni bir dönem başladı. Büyükşehir Belediyesi ile İŞKUR arasında imzalanan protokol doğrultusunda, BELMEK kurslarına katılanlara, İŞKUR tarafından günlük 20 TL maddi destek sağlanıyor.

Büyükşehir Belediyesi ile Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Ankara İl Müdürlüğü arasında imzalanan işbirliği protokolüyle, "İstihdam İçin Mesleki Eğitim’’ projesi hayata geçirildi. İki aşama olarak uygulanacak projenin ilk ayağı olan Belediye Mesleki Eğitim Kursları BELMEK’lerde "Aşçılık, Giyim ve Trikotaj" branşlarında kurslar açılarak eğitimlere başlandı. Projenin ikinci aşaması olan BELTEK’lerde (Belediye Teknik Eğitim Kursları) ise eğitimlere gelecek yıl başlanacak.

32 MERKEZDE 543 KURSİYER EĞİTİM ALIYOR

Büyükşehir Belediyesi ile İŞKUR’un işbirliğinde 31 farklı bölgedeki BELMEK’lerde açılan "İstihdam İçin Mesleki Eğitim" kurslarına, toplam 543 Başkentli kadın katılıyor.

Kasım ayında başlayan ve Mart 2015 sonuna kadar sürecek kurslara katılanlara, pazartesi, salı ve çarşamba günleri BELMEK hocaları tarafından, giyim ve aşçılık branşlarında 5 saat, trikotaj branşında ise her gün 8 saat üzerinden teorik ve pratik eğitim veriliyor.

KURSİYERLERE 20 TL DESTEK

İki kurum arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde, kurstan faydalanabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Ayrıca herhangi bir yerden emekliliğin bulunmaması ve aktif olarak sigortalı olmamaları şartı aranıyor.

Bu özelliklere sahip olup eğitim almaya başlayan BELMEK kursiyerlerine, İŞKUR tarafından günlük 20 TL ödeniyor. Ayrıca eğitim süresince de kursiyerlerin genel sağlık sigortası primleri de İŞKUR tarafından ödeniyor.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK İŞBİRLİĞİ...

Türkiye’de bir ilk olarak uygulanmaya başlanan proje hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Büşra Aldoğan, İstihdam İçin Mesleki Eğitim Projesi'nin, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan kararının ardından, Çalışma ve İş Kurumu Ankara İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokolle başladığını söyledi. Aldoğan, "Türkiye’nin öncü ve en büyük yetişkin eğitim okulu olan Büyükşehir Belediyesi meslek kursları BELMEK ve BELTEK’lerde önemli bir adım daha atılmış oldu" dedi.

"BELTEK'LERDE GELECEK YIL BAŞLANACAK"

İlk aşamada BELMEK’lerde başlatılan projenin, gelecek yıldan itibaren belirlenecek branşlarla birlikte BELTEK’lerde de uygulanmaya başlayacağını belirten Aldoğan, projeyle hem işsizliğin önüne geçilmesi, hem çeşitli branşlarda uzmanlaşmanın sağlanması, hem de çeşitli hobilerin değerlendirilerek bir mesleğe dönüştürülmesinin sağlanacağını anlattı.

GİYİM BRANŞINA YOĞUN İLGİ

Projenin, BELMEK’lerin hizmet götürdüğü tüm bölgeleri kapsadığını, branşların da kursiyerlerin talepleri göz önünde bulundurularak belirlendiğini vurgulayan Aldoğan, şunları söyledi:

"BELMEK bünyesinde giyim, yemek ve trikotaj branşlarında kurslar açıldı. Bu kurslardan en çok giyim branşına ilgi oldu. 18 farklı noktada açılan giyim kursuna toplam 352 kursiyer devam ediyor. İkinci olarak tercih edilen yemek kursu, 12 farklı noktada hizmet vermeye başladı. Bu kursa da 218 kursiyer devam ederken, sadece 1 yerde açılan trikotaj kursunda ise 17 kursiyer eğitim alıyor."