Eski Irak Genelkurmay Başkanı Babekir Zebari, Musul'un DAEŞ'in eline düşmesine ilişkin, "Beni dinleseydiler ne Musul düşerdi ne de Enbar. Maliki, bakanlar ve askeri komutanlar beni dinlemiyordu" dedi.

Haziran ayında kendi isteğiyle görevinden ayrılan Kürt kökenli Zebari, Duhok'taki evinde Irak'ta ilk defa bir genelkurmay başkanının kendi isteğiyle görevinden ayrıldığını hatırlatan Zebari şöyle konuştu:"İşini doğru dürüst yapamıyorsan bırakmalısın. Görevi bırakmamın birçok nedeni var. 2007 yılında da görevi bırakma talebinde bulundum ancak Barzani'nin ısrarı üzerine geri döndüm. Askeri tarafların tamamının işini düzgün yapmasını istedim. Ancak öyle olmadı. Beni dinleselerdi ne Musul düşerdi ne de Enbar. Maliki, bakanlar ve komutanlar beni dinlemiyordu."

"Bu koltuğu tekrar bir Kürt'e vermek istemeyebilirler"

Zebari, yerine kimin atanacağına ilişkin ise "Barzani, General Enver Heme Emin'in göreve getirilmesini önermiş. Irak Başbakan Yardımcısı Roj Nuri Şavez de buna ilişkin dilekçeyi sundu. Fakat atama gecikti. Bu koltuğu tekrar bir Kürt'e vermek istemeyebilirler" diye konuştu. Görevi bıraktıktan sonra emekliye ayrılmak istediğini dile getiren Zebari, "Ancak Barzani, baskı yaparsa o zaman durum değişir. Çünkü Barzani ne derse onu yaparız. Hiçbir zaman onun emirlerine karşı gelmedik" ifadesini kullandı.

Musul'un düşmesi

 Musul ve Enbar üzerindeki DAEŞ tehlikesi konusundaki uyarılarını, Irak hükümetinin ciddiye almadığını ileri süren Zebari, "Musul'un düşmesine neden olan birçok faktör vardı. Kent halkı sebepsiz yere tutuklandı ve düşman edildi. Şii ve Sünniler arasındaki ihtilaflar ve buna benzer gelişmeler Musul'un düşmesine neden oldu. Orduya yeterli eğitimin verilmemesi de bir başka faktör" şeklinde konuştu.

"Enbar'dan önce Musul kurtarılmalıydı" 

Zebari, "Musul'u kurtarma operasyonunun Enbar'dan önce başlatılması gerektiğini yetkili makamlara ilettiğini" belirterek şunları söyledi:"Çünkü Musul 3 taraftan Peşmergenin kuşatması altında. Enbar'a giden güçler Musul'a gelseydi kenti kurtarabilirdik. Ancak Enbar çok büyük bir yer. Irak yüz ölçümünün yüzde 32'sine tekabül ediyor. O yüzden Musul operasyonu önce başlasaydı, oradaki halkı kurtarabilirdik. Halk da DAEŞ'e olan desteğini keserdi. Aşiretler de teröristlere karşı silahlanırdı. DAEŞ böyle bir durumda ağır bir darbe alırdı. Musul'u kurtaran güçler, daha sonra Enbar'a yönelebilirdi. Enbar'ı kurtarma operasyonu dün başladı. Şimdi Enbar, DAEŞ'ten alınmadan Musul operasyonu başlayamaz."Zebari, DAEŞ'in bölgedeki gücü ve geleceğiyle ilgili olarak ise, "DAEŞ zayıfladı ve büyütüldüğü kadar da güçlü bir örgüt değil. Fakat savaş taktikleri çok farklı. Bombalı saldırılar ve intihar eylemleriyle sonuç alıyorlar. Ancak şu an ordu içinde DAEŞ'le mücadele timleri oluşturuldu. Bunlarla birlikte Haşdi Şabi de DAEŞ'i bozguna uğratacaktır" görüşlerini dile getirdi.

Irak'ın ABD'den aldığı savaş uçakları

Eski Genelkurmay Başkanı Zebari, ABD'nin Irak'a teslim ettiği 4 F-16 savaş uçağıyla ilgili Mesut Barzani'nin geçmişte ifade ettiği, "Bu uçakların Irak hükümetinin eline geçmesini istemeyiz" şeklindeki sözlerine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Irak hükümetinin, ABD'den aldığı savaş uçaklarını Kürtler için bir tehlike olarak görmüyorum. Başkan Barzani bu sözleri söylediğinde haklıydı. Çünkü o zaman farklı bir süreç vardı. Kürdistan bölgesi ile Irak ilişkileri sorunluydu. Eski Irak Başbakanı, Kürtleri tehdit etmişti. Ancak şimdi Kürdistan bölgesi, Irak ve uluslararası güçlerin konumları farklıdır. Irak'ın, Kürtler için tekrar sorun çıkaracağına hiç ihtimal vermiyorum" değerlendirmesinde bulundu. Zebari, uçakları kullanacak pilotlardan birinin Kürt olduğu bilgisini paylaştı.

Irak hükümetinin, Peşmergeyi silahlandırmadığını anlatan Zebari, "Irak hükümeti, koalisyon güçlerinin Peşmergeye silah verdiğini ve bunların yeterli olduğunu iddia ediyor. 'Biz vermeyiz' diyorlar. Her ne kadar Peşmergenin silahlandırılması gerektiğini dile getirdiysek de Irak hükümeti buna razı olmadı" şeklinde konuştu. Zebari, Peşmergenin ağır silahlar, mayın arama-tarama cihazları ve Apache tipi helikoptere ihtiyacı olduğunu kaydetti. Koalisyon güçlerinin Peşmergeye verdiği eğitimin faydalı olduğunu ifade eden Zebari, "Bu askeri uzmanlar, Peşmergenin eksiklerini tamamlıyor. Savaşa daha iyi hazırlıyorlar. Çünkü bunlar çok ciddi ve işlerini iyi yapıyor. Ülkelerinin tecrübelerini Peşmergeye aktarıyorlar" dedi.

Editör: TE Bilisim