Gazeteciler Cemiyeti’nin Olağan Genel Kurulu'nda Nazmi Bilgin, oy birliğiyle yeniden başkanlığa seçildi

Ülkenin bir süredir iki kampa ayrıldığına dikkat çeken Bilgin, "Bu ülke vatandaşları işi siyasete bırakmadan el ele vermelidir" İfadesini kullandı

 Gazeteciler Cemiyetinin Olağan Genel Kurulu 11.10.2015 Pazar günü saat 11:00’de Ankara Ticaret Odası Konferans Salonunda toplandı. Genel Kurul, Cemiyet Başkanı Nazmi Bilgin’in konuşması ve ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, şehitler ve Ankara’da meydana gelen patlamalarda yaşamını yitiren vatandaşlar için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Başkan Nazmi Bilgin’in Genel Kurula sunduğu ve oy birliği ile kabul edilen önergeye göre; Ergin Ünal Başkan, Yusuf Turan Başkan Yardımcısı ve Seçil Keski de Yazman Üye olarak Kongre Başkanlık Divanını oluşturdu.

Divan Başkanı Ergin Ünal açılışta yaptığı konuşmada son yıllarda ülkede giderek artan basına yönelik baskılara dikkat çekti ve en sonuncusu Ankara’da yaşanan terör olaylarını kınadı.

Ardından Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin yaptığı açılış konuşmasında, adı "barış" olan toplantıyı bombalayanların demokrasi düşmanları olduğunu vurgulayarak, "Bu ülkenin gerçek sahipleri provokasyonlardan yılmayacak, direnecektir.

İç ve dış düşmanların el ele verdiği bir dönemden geçiyoruz. Türkiye iki kampa ayrılmak durumuna geldi. Tarih ak veya kara sayfalarına bunları yazacaktır. Gazeteciler, bu ortamda barışı sağlayacak köprünün en önemli mimarı olmalıdır. Bu yurdun gerçek sahipleri, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan mutlu olan herkes el ele vermelidir" dedi.

Ülkenin bir süredir iki kampa ayrıldığına dikkat çeken Bilgin; "Bu ülke vatandaşları işi siyasete bırakmadan el ele vermelidir" İfadesini kullandı.

Bu ortamdan kurtuluşun, uyanık, yurtsever vatandaşlar sayesinde olacağını hatırlatan Bilgin sözlerine şöyle devam etti; "Eğer albayrak başında toplanamazsak başka kıyılarda Aylan bebek gibi Zehra bebekler de görülecektir ya da bir yurt arayışı sırasında bir kameramanın çelmesiyle yere düşen birisi olabilirsiniz. Vatan ve bayrağa sahip çıkma zamanıdır."

Daha sonra Genel Kurul gündemi oylandı ve oy birliği ile kabul edildi. Divan Başkanı Ergin Ünal Yönetim Kurulu raporunun okunmamasına ilişkin önergeyi oya sundu. Önerge oy birliği ile kabul edildi.

cem4

Genel Kurul'da söz alan Basın Meclisi Üyesi Yaşar Aysev, özgürlük ve demokrasinin ürkütücü bir noktaya sürüklendiğini vurguladı.

Faaliyet raporu üzerinde söz alan Yaşar Aysev, özgürlük ve demokrasinin ürkütücü bir noktaya sürüklendiğini vurgulayarak, ülkenin üç vahim olgunun pençesine düşürüldüğünü söyledi. Aysev, söz konusu üç olgunun terör, dış ilişkilerde yalnızlaşma ve basın özgürlüğünün karşılaştığı baskı ile saldırılar olduğunu belirtti. Yaşar Aysev, Ankara’da barış mitinginde patlatılan bombalarla 97 kişinin öldüğünü, 246 kişinin de yaralandığını hatırlatarak; "Türkiye’yi seçim arifesinde böyle bir terörün hedefi haline getirmek kime ve hangi amaca hizmet ediyor. Akla ilk gelen IŞİD ve PKK örgütüdür. Henüz kimse bu eylemi üstlenmedi. Yetkililer süratle bu soruların cevabını bulmalı ve açıklamalıdırlar" dedi.

Aysev konuşmasında, ülkenin son 65 yılın en vahim halini yaşadığını belirterek; "Cumhuriyetçiler bu badireyi de atlatacaklardır, teröre, baskıya, zulme ve komplolara teslim olmayacağız " ifadesini kullandı.

cem5

Genel Kurulda söz alan Onur Kurulu Üyesi İsmet Solak, "Bize yakışmayan günler yaşıyoruz. Kurtuluş Savaşı destanını yazanlara hesap veremeyeceğiz" dedi.

Genel Kurulda söz alan ikinci konuşmacı İsmet Solak da, aslında mesleki sorunları tartışmak için geldikleri Genel Kurulda ülkenin içinde bulunduğu terör sarmalını konuşmak durumunda kaldıklarına dikkat çekti.

İsmet Solak "Bize yakışmayan günler yaşıyoruz. Kurtuluş Savaşı destanını yazanlara hesap veremeyeceğiz. Hem Amerika Birleşik Devletleri hem de Rusya ile çatışma içindeyiz. Biz laik demokrat bir ülkeydik şu anda laik olduğumuzu söyleyebilecek kimse var mı?" dedi. Vatandaşın radyo, televizyon ve gazetelerden haber almak istediklerine dikkat çeken Solak, milletin sesinin kesildiğini vurguladı.

cem6

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanı Nuri Kolaylı da ülkenin hassas bir dönemden geçtiğini anlatarak tüm terör olaylarını kınadı.

Daha sonra söz alan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanı Nuri Kolaylı da ülkenin hassas bir dönemden geçtiğini anlatarak tüm terör olaylarını kınadı. Kolaylı basın etiğine dikkat çekti ve meslekle ilgisi olmayanların diskalifiye edilmesini istedi.

cem9

Denetim Kurulu Başkanı Doğan Bulgun, Denetim Kurulu raporunu okuyarak kongreye katılanlara detaylı bilgi verdi.

Genel Kurulda daha sonra, Denetim Kurulu Başkanı Doğan Bulgun Denetim Kurulu raporunu okuyarak kongreye katılanlara detaylı bilgi verdi. Yönetim ve Denetim Kurulu raporu oylamaya sunuldu ve oy birliği ile kabul edildi. Böylece geçen 3 yıllık dönem oy birliği ile ibra edildi.

Yönetim ve Denetim Kurulu raporlarının ibra edilmesinden sonra yeniden söz alan Cemiyet Başkanı Nazmi Bilgin, " yöneticiler için en mutlu an, çalışmalarının ibra edildiği bu andır, Genel Kurula teşekkür ediyorum" dedi. BilginGazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülen, Özgürlük için Basın adlı Avrupa Birliği Projesi ile ilgili bilgi verdi ve Cemiyetin geçen dönemde Basın İlan Kurumu ile yaşadığı sorunlardan söz etti.

Seçici Kurul Başkanı Seva Ülman Erten, Budapeşte'deki Avrupa Gazeteciler Cemiyeti toplantısında Ankara'da yaşanan olaylar nedeniyle bir deklarasyon yayınlandığını ve terörün kınanarak saygı duruşunda bulunulduğunu bildirdi. Seva Ülman Erten'in bilgi notunun Başkan Ergin Ünal tarafından Genel Kurul’a okunmasının ardından gündemin seçim maddesine geçildi.

Oyların tasnifi sonucu Nazmi Bilgin yeniden oy birliği ile Cemiyet Başkanı seçildi. Kürsüye bir kez daha gelen Nazmi Bilgin, Genel Kurula katılanlara teşekkür ederek gelecek üç yıl içinde sorumluluklarının bir kat daha arttığını söyledi.

Editör: TE Bilisim