Doğal bir elmasın oluşum süreci incelendiğinde, aşırı basınç ve sıcaklıkların etkisiyle milyarlarca yıl boyunca oluştuğu belirtilir. Ayrıca elmas gibi davranan ve sentetik olarak üretilebilecek elmaslar için bir süredir çalışmalar yapılmaya devam ediliyordu. Güney Kore Temel Bilim Enstitüsünde bulunan bir grup bilim insanı, bu noktada sentetik olarak elmas üretmeyi başararak, bunu 150 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleştirdi.

Yıllardır üzerine çalışılan 'sentetik elmas' üretimi, 1940'lı yıllardan bu yana Amerika Birleşik Devletleri, İsveç ve Sovyetler Birliği'nde elmas üretilmesine ilişkin çalışmalarla sürse de; günümüze kadarki süreçte elle tutulur sonuçlara ulaşılamamıştı. Laboratuvar ortamında sentetik elmas üretmek için yüksek sıcaklığa ve basınca ihtiyaç olurken, üretilen sentetik elmasın aynı zamanda bunun ardından uzun bir süre ezilmesi de gerekiyor. Güney Kore'deki araştırmalar ise, bunu dakikalar içinde gerçekleştirebilecek bir yöntem keşfetti.

Yüksek hızlı elmas üretimi için sıvı metal alaşım tercih eden araştırmacılar, tercih edilen malzemeyi 1 atm basınç ve 1.025 santigrat derece sıcaklıkta elmasa dönüştürüldü. Söz konusu araştırma makalesi Nature'da yayınlandı ve aktarılana göre süreç sadece 150 dakikada tamamlandı. Sıvı metal alaşımda galyum, demir, nikel ve silikon gibi metaller yer alıyor. Bahsi geçen karışım, metan ve hidrojen ile reaksiyona sokuldular. Çalışma her ne kadar saygın bir bilim dergisinde yayınlansa da erken aşamada olduğu belirtiliyor. Araştırmacılar, buldukları tekniğin umut vadettiğini söyleseler de çalışmaların daha süreceğinin belirtti.

Kaçak yollarla Yunanistan'a geçmeye çalışan 9 şahıs yakalandı Kaçak yollarla Yunanistan'a geçmeye çalışan 9 şahıs yakalandı

Muhabir: Ziya Burak Erol