CENEVRE - Birleşmiş Milletler Türkiye'ye, Suriye'nin Halep kentinde artan saldırılardan kaçanlara sınırlarını tamamen açması çağrısında bulundu.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü William Spindler, "Türkiye, Suriye'nin içinde de yardım çalışmaları yapıyor. Türkiye, kötü durumda olan ve yaralı olan Suriyelilerin sınırdan giriş yapmasına izin veriyor. Ama, diğer taraftan da birçok insanın sınırdan girmesine izin verilmiyor" dedi.

Spindler, "Türkiye'ye tehlikeden kaçan ve uluslararası korumaya muhtaç tüm sivil Suriyeliler için sınırını açma çağrısında bulunuyoruz ve kriz başladığından beri de zaten Türkiye yapması gerekeni yapıyor" şeklinde konuştu.

Sığınmacıların ülkelere kabulü noktasında uluslararası yükümlülüklerin olduğunun altını çizen Sözcü, "Biz, Türkiye'nin 2.5 milyon sığınmacıyı ağırladığını ve büyük bir sorumluluk aldığını biliyoruz. Biz uluslararası topluma Türkiye'ye yardımcı olması çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin büyük çapta sığınmacı akınıyla yüzleşeceğine yönelik edişelerini anlıyoruz" diyen Spindler, Türkiye'ye çağrıda bulundukları gibi AB ülkelerine de sınırlarını sığınmacılar için açmaları çağrısında bulunduklarını ve Türkiye üzerinden sadece deniz yoluyla değil kara ve hava yoluyla da sığınmacıların Avrupa ülkelerine geçişlerine izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Rus uçaklarının, Suriye'nin Halep kentinde muhaliflerin kontrolündeki ilçe, belde ve köylere son günlerde düzenlediği hava saldırıları nedeniyle 30 binden fazla kişi Türkiye sınırına akın etmişti.