BİNGAZİ - Birleşmiş Milletler (BM), Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) çerçevesi dışında kalan taraflarla resmi temas kurulmaması ve bunlara destek verilmemesi çağrısında bulundu.

BM Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler, sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "BM Güvenlik Konseyi, üye ülkelere BM aracılığıyla imzalanan Libya Siyasi Anlaşması çerçevesi dışında meşruiyet iddia eden paralel kurumlarla resmi temas kurmak ve destek vermekten kaçınılması çağrısını yeniledi" ifadesini kullandı. Kobler, "Güvenlik Konseyi, Libya halkına anlaşmanın uygulanması konusunda mutabakat ruhuyla birleşmeleri ve bu önemli süreci sekteye uğratan her durumdan imtina etmeleri çağrısında bulundu" yorumunu yaptı. Kobler ayrıca, UMH Başkanlık Konseyi'nin Trablus'a gitmesinden BM'nin duyduğu memnuniyeti dile getirirken, bunu "istikrarın sağlanması ve siyasi sürecin yoluna girmesi açısından önemli bir adım" olarak nitelendirdi.

Aralarında UMH Başbakanı Faiz es-Sirac'ın da bulunduğu Başkanlık Konseyi üyelerinin, 30 Mart'ta Tunus'tan deniz yoluyla başkent Trablus'a geldiği ve dün burada ilk resmi görüşmelerde bulunduğu bildirilmişti. Siyasi rekabetin yanında silahlı çatışmaların da devam ettiği Libya'da, istikrarın temini için Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan UMH, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Son olarak 14 Mart'ta UMH için yapılan yedinci güvenoyu görüşmelerinden de sonuç çıkmamıştı.