ANKARA - Yenimahalle Belediyesi ve Anadolu Böbrek Vakfı, 11. Dünya Böbrek Günü’nde halkı bilinçlendirmek için "Çocuklarda Böbrek Hastalıkları – Erken Hareket Et ve Önle!" konulu bir açık oturum düzenledi.

Yenimahalle Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Yenimahalle Belediyesi 50. Yıl Dört Mevsim Tiyatro Salonu’nda düzenlenen programa Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Anadolu Böbrek Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ayla San, Nefroloji Derneği yetkilileri ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile vatandaşlar katıldı.

"Sağlıklı nesiller yetiştirmek eğitimden geçer!" sloganına vurgu yapılan seminer Yenimahalle Belediyesi kreşi 6 yaş öğrencilerinin sağlıklı yaşam adlı şarkısı ve Tansu Gürpınar’ın "Yedigöller’le 50. Yıl saydam gösterimi ile başladı.

ORGAN BAĞIŞINA DUYARLILIK ARTMALI

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar "Yenimahalle Belediyesi olarak sağlık konusunda üniversitelerimizle, Sağlık Bakanlığımızla bugüne kadar çok ciddi çalışmalar yaptık. Her mahallede aile hekimliği merkezleri yaparak bakanlığımıza teslim ettik. Gazi Üniversitesine güzel bir hastane yaptık ve teslim ettik. İlçemizde bulunan bütün sağlık kurumlarının ve üniversitelerin ihtiyaçlarına bütçemiz ölçeğinde destek veriyoruz. Eğitim programlarının tamamına ortak olduk, halkımızı bilinçlendirmeye destek olduk" dedi.

Erken teşhisin hayat kurtardığına vurgu yapan Yaşar ülkemizde organ bağışı konusundaki duyarsızlıktan yakındı. Ne yazık ki ülkemizde organ bağışı konusunda gelişmiş ülkelerin çok gerisindeyiz diye konuşan Başkan Yaşar " halkımız arasında bugün hala organ naklinin haram olduğunu, yanlış olduğunu düşünenler var. Oysaki insan yaşamı her dinde mübarek, her dinde kutsaldır. Bir insanı ne kadar yaşatabilirseniz inancınıza da insanlığınıza da o kadar güç katarsınız. Tüm vatandaşlarımız bu konuda da duyarlı olmaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.

ESAS KONU SAĞLIKLI GENÇ NESİLLER YETİŞTİREBİLMEKTİR

Anadolu Böbrek Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ayla San, "Ülkemizde 7 milyon böbrek hastası olmasına rağmen kayıtlı sadece 77 bin hasta görülmekte. Biz bu 7 milyona ulaşmak ve bu sayıyı aşağı çekebilmek için 13 yıldır büyük bir mücadele veriyoruz. Zamanında önlem alınabilir, yüksek riskteki kişiler erkenden saptanabilirse, böbrek hasta sayılarını azaltabilir, her yıl binlerce hastaya kalıcı çözümler bulabiliriz. Esas konu sağlıklı genç nesiller yetiştirebilmektir. Bu nedenle bu yıl ki temamızı çok daha önemli buluyorum" dedi.

Anne babaları, öğretmenleri, bakıcıları, gelecekte karşılaşabilecekleri riskler konusunda uyarabilmek, teşhis ve tedaviler konusunda bilgi vermek amacıyla düzenlenen açıkoturumlarda vatandaşlar sordu, Çocuk Nefroloji uzmanları cevapladı. Prof. Dr. Sevcan Ezgü ve Prof. Dr. Rezan Topaloğlu’nun oturum başkanlığını üstlendiği ilk oturumda Doç. Dr. Fatih Özaltın Kalıtsal Böbrek Hastalıklarından korunmanın yollarını anlatırken "Asla akraba evliliği yapmayın" dedi.